Greška

Došlo je do greške.

Test: LG 34UC79G 144Hz Freesync (Video)

08.12.2016 18:12 | 12 Multimedija
Test: LG 34UC79G 144Hz Freesync (Video)

Trend ultraširokih monitora se nastavlja, a pošto Benchmark svakako prati trendove, pred nama je još jedan 21:9 model. Od kompanije LG na testu nam se našao jedan ne tako običan Ultrawide monitor sa oznakom 34UC79G. Ono što je specifično kod njega jeste 144Hz osvežavanje na IPS tipu panela, a uz prisustvo FreeSync-a i niskog odziva, prvenstveno je namenjen gejming populaciji...

Dragoljub Radovanović

Popularnost monitora sa ultraširokim 21:9 odnosom stranica definitivno je doživela porast tokom tekuće i prethodne godine. Isto se može reći i za povećano interesovanje za gejming modele, posebno otkako je zaživela G-Sync, a zatim i FreeSync tehnologija varijabilnog osvežavanja. Logičan naredni korak jeste bio da se iskombinuje ultraširoki odnos strana sa gejming odlikama, a upravo jedan od takvih modela je LG 34UC79G.Zašto je ovaj model drugačiji, šta ga to ističe iz mora gejming monitora? Jedna od odlika ali ne i ključna jeste to što donosi 21:9 ultraširoki odnos strana, već najveća zanimljivost jeste 144Hz osvežavanje na IPS tipu panela. Ovo je odlika koja je donedavno krasila samo TN tipove panela, a sada kada je ovako visoka stopa osvežavanja dostupna na IPS-u, TN barem u našim očima postaje sve nepoželjniji tip ekrana.


lg_34uc97g_prva_2_s.jpgPostoje modeli koji nude visoku rezoluciju ekrana na dijagonali od 34 inča, kao što je recimo 34UC98 sa 3440x1440 rezolucijom. Ovaj model nije jedan od takvih, i po tom pitanju više je sličan 34UM68 modelu koji smo vam nedavno prikazali. Da budemo konkretniji, 34UC79G donosi rezoluciju od 2560x1080 tačaka, ili kako mi to volimo da nazovemo - prošireni FullHD. Imati ovakvu rezoluciju nije najbolje rešenje po pitanju oštrine i detalja na 34 inča, ali zato jeste po pitanju grafičke zahtevnosti igara, tako da zbog manjeg broja piksela korisnik će imati veći FPS u igrama.


lg_34uc97g_prva_1_s.jpgOstatak odlika koje ovaj model poseduje jesu FreeSync podrška za varijabilno osvežavanje, koja se kreće u rangu od 50 do 144Hz-a. Druga stvar vezana za gejming je 5ms GTG odziv, ali uz pomoć softverskog rešenja, LG nudi 1ms opciju redukciju zamućenja, koja pomaže u eliminaciji duhova. Maksimalna osvetljenost ekrana deklarisana je na 250cd/m2, a citirani statični kontrast iznosi 1000:1. Panel je IPS tipa, 8-bitni je, tako da pokriva 99% sRGB gamuta i nudi 16.7 miliona boja.

Specifikacije
 • Proizvođač LG
 • Model 34UC79G FreeSync 144Hz
 • Dijagonala 34
 • Tip panela IPS
 • Rezolucija 2560 x 1080
 • Odnos stranica 21:9
 • Tip pozadinskog osvetljenja LED
 • Odziv ekrana 5ms GTG
 • Maksimalno osvetljenje 250 cd/m2
 • Dimenzije 830.5 x 370.3 x 75.5 mm
 • Masa 6.4 kg
 • Citirani statični kontrast 1000:1
 • Konekcije DisplayPort 1.2, 2 x HDMI, 2 x USB 3.0, 3.5mm za slušalice, audio izlaz
 • Mogućnosti promene ugla Promena visine 120mm, -5 do 20 nagib
 • Ugao gledanja 178/178

Dizajn

Gejming monitor ne sme posedovati isključivo dobre igračke odlike bez pratećeg privlačnog dizajna, tako da je LG ovde zaista dorastao zadatku. Poznato nam je da Asus i Acer lepo dizajniraju svoje gejming modele, a južnokorejski proizvođač ih blisko prati dizajnom 34UC79G modela. Pominjali smo LG 34UM68, kao i LG 34UC98, i među svim tim modelima koje smo testirali, ovaj dizajn nam se najviše dopada. UC98 je zakrivljeni Ultrawide monitor, a dok UC79G takođe nosi oznaku Curved, njegova zakrivljenost je znatno suptilnija. Dakle, ekran ovde jeste zakrivljen, ali vrlo blago, 3.800 mm u poređenju sa 1.900 mm kod pomenutog modela.

Pakovanje je pretežno crno, a kao i obično spreda su istaknute ključne odlike, gde bismo istakli 1ms oznaku kao pomalo obmanjujuću, jer je matični odziv zapravo 5ms, dok se 1ms postiže softverskom opcijom. Unutar kutije stiže sve što je potrebno za puštanje monitora u rad, tako da smo zatekli dva kabla, DisplayPort i HDMI, adapter za napajanje, a tu je i izveštaj kalibracije, kao i CD sa drajverima i dokumentacijom. Pomenuli bismo praktičan vrat i bazu postolja koji se vrlo lako montiraju, isto tako i jednostavno demontiraju ukoliko nosite monitor na drugu lokaciju.


lg_34uc97g_1_s.jpg


lg_34uc97g_2_s.jpg


lg_34uc97g_4_s.jpg


Ono što nam se veoma dopada kod 34UC79G modela jeste kombinacija crne i crvene boje, koja je dosta popularna i kod drugih brendova. Celokupnom dizajnu bismo dali visoku ocenu, tako da smatramo da je reč o zaista privlačnom monitoru. Nekoliko stvari doprinose takvom utisku, počevši od vrlo uzanih okvira oko ekrana, izgled koji se često naziva i "nevidljivi okvir", zatim suptilno zakrivljenje ekrana, i najzad, rešenje baze i vrata postolja. Svakako bitna stvar za prilagodljivost korisniku jeste dostupnost promene visine ekrana, koja se kreće u rasponu od 120mm, a takođe imamo i promenu nagiba od -5 do 20 stepeni.


lg_34uc97g_5_s.jpg

lg_34uc97g_7_s.jpg


Poleđina je posebno zanimljiva u kombinaciji crvenih elemenata i crnih površina, od kojih su mnoge sjajnog glossy tipa. Postoje sufiksi na kraju imena ovog monitora, tačnije može doći u -G varijanti kao naš primerak, ili -B za mat crnu boju. LG je na vratu postolja uključio plastični deo za uredniji kabl menadžment, tako da provlačenjem kablova kroz isti grupišemo kablove i bolje ih sakrivamo. Sve konekcije su smeštene pozadi, tačnije nema portova na bokovima, a ove konekcije uključuju - dva HDMI ulaza, DisplayPort 1.2a, dva USB 3.0 porta, prijljučak za slušalice i audio izlaz.


lg_34uc97g_3_s.jpg


lg_34uc97g_6_s.jpg


OSD i kalibracija

Sistem upravljanja opcijama je među najboljima na mnogim LG monitorima, zahvaljujući džojstik tasteru ispod ekrana koji menja sve ostale tastere. Identično rešenja smo sretali kod 34UM68, 34UC98, 27UD68, 27UD58 modela, itd, i na svakom od njih iskustvo kretanja kroz meni dobija visoku ocenu. Jedan jedini taster koji služi za uključivanje ili isključivanje monitora, ulazak u pod-opcije i podkategorije, kao i za kretanje kroz menije.

Glavni meni se sastoji od četiri kategorije. Prva od njih bavi se brzim podešavanjima slike, kao što je osvetljenje, kontrast i jačina zvuka. Zatim, druga kategorija nudi promenu izvora slike, tačnije DisplayPort, HDMI 1 ili HDMI 2. Unutar Picture kategorije dobijamo izbor od devet predefinisanih režima slike, detaljnija podešavanja slike, opcije vezane za korekciju boja, ali takođe i gejming opcije. Ove opcije vezane za igranju uključuju podešavanje brzine odziva, uključivanje FreeSync-a, stabilizator crne boje, ali i bitnu opciju 1ms Blur reduction, koja pomaže u unapređivanju brzine odziva.


lg_34uc97g_21_s.jpg


lg_34uc97g_22_s.jpg


Među ponuđenim predefinisanim režimima, Custom fabrički režim često pruža najbolje rezultate na LG modelima, što ovde nije izuzetak. Tačnost prikaza je sasvim korektna unutar ovog režima, tako da je Gamma vrednost 2.3 i odustupa svega 3% od idealne vrednosti, zatim temperatura boja odstupa 5% od 6500K granice i na kraju boje su relativno tačne uz DeltaE 3.3 vrednost, dok su malo manje tačne zelena i crvena boja, podižući DeltaE Maximum na 8.6. Citirana svetlina je ispoštovana, tako da je na 100% osvetljenju kolorimetar vratio cifru od 252 cd/m2. Kontrast je zapravo dosta dobar za IPS panel i iznad je citirane vrednosti, iznosi 1136:1, uz dobru dubinu crne boje od 0.15cd/m2.


lg_34uc97g_1_s.jpgŠto se lakoće kalibracije tiče, ona varira između proizvođača i modela. Nekad je dosta jednostavno doterati prikaz do savršenstva, nekad je potrebno malo se i pomučiti, dok kod lošijih modela nikada ne postignete ono što zacrtate. Kalibracija kod 34UC79G niti je bila komplikovana, niti jednostavna, već nešto između,   i nije protekla sa idealnim rezultatima kao što smo se nadali. Dok smo doveli Gamma vrednost i temperaturu boja na savršene cifre, tačnost boja nas nije oduševila. Svejedno je tačnost boja dosta dobra sa 0.7 prosečnom verdnošću, dok probleme ipak pravi ne baš tako tačna plava boja, koja je podigla Delta E maksimum na 3.1. Kontrast se dobro drži i nakon spuštanja svetline, tako da smo dobili cifru od 907:1 i 0.13 cd/m2 dubinu crne boje.


lg_34uc97g_prva_2_s.jpg

U praksi

Stavka kod monitora koja je barem autoru bitna jeste mogućnost lakog dovođenja ekrana u nivo očiju. Monitori bez mogućnosti promene visine često su postavljeni niže nego što bismo to hteli, ali 34UC79G nije jedan od takvih jer je moguće promeniti visinu u rasponu od 120mm i na taj način podesiti ekran baš kako korisniku odgovara. Vrlo blaga zamerka ide na izostavljanje swivel opcije, rotacije ekrana nezavisno od postolja, mada u slučaju gejming monitora to i nije tako bitna stvar.


lg_34uc97g_8_s.jpg


Dok je 34UC79G prilično dobar u izvršavanju svih poslova koje radimo tokom korišćenja računara, a pre svega mislimo na surfovanje i konzumaciju multimedijalnih sadržaja, najviše briljira u oblasti gejminga. 144Hz osvežavanje je sjajno i tokom klasičnog desktop korišćenja i pratećih animacija, gde je čak i kretanje kursora izuzetno glatko. Isto važi i za situaciju unutar igara, gde se dobijaju ultra tečni i glatki pokreti, sve to na IPS tipu panela koji nudi lepe i tačne boje. 


lg_34uc97g_9_s.jpg


Rezolucija od 2560x1080 tačaka nas ne oduševljava, ovo jeste faktički produženi FullHD monitor, pa nakon silnih 4K monitora koje smo probali pikseli nam ovde deluju nešto krupniji. Postoji i druga strana medalje niže rezolucije, a to su bolje performanse, tako da za gejming u 2560x1080 rezoluciji nije potrebna preterano skupa i moćna grafička karta. FreeSync vrši svoju ulogu eliminisanja cepanja slike, a odziv je dovoljno dobar da nismo primetili duhove.


lg_34uc97g_10_s.jpg


Ne treba previše trošiti reči na široke uglove koje IPS tipovi panela nude, jer je i ovde situacija sjajna. Boje zadržavaju svoje nijanse kad se korisnik pomeri van centra, nema znatne promene u nivou kontrasta kad se posmatra sa leve i desne strane, a odozgo i odozdo je drastično bolja situacija u poređenju sa TN tipovima panela, tako da će igre i filmovi izgledati manje više nepromenjeni odakle god da se posmatra ekran 34UC79G modela.


lg_34uc97g_uglovi_s.jpg


Što se brzine odziva tiče, IPS u ovom momentu ne može ići previše ispod 5ms GTG vrednosti, jer je to jednostavno ograničenje tehnologije. Ghosting nije preterano izražen čak ni u specijalizovanom testu kao što je UFO. Duhova ima u manjoj meri, tu se 34UC79G ne može takmičiti sa 1ms TN modelima, a što se tiče LG 1ms Blur Reduction softverske opcije, može se reći da poboljšava situaciju, ali ne preterano.


lg_34uc97g_11_s.jpg


lg_34uc97g_12_s.jpg


Uniformnost osvetljenja je stavka koja takođe može biti od značaja korisniku, jer niko od nas ne voli probijanje svetla po ćoškovima i oblake po ekranu tokom prikazivanja crne boje. LG 34UC79G se tu pokazao prilično dobro. Na minimalnom osvetljenju nije pokazivao znakove bilo kakvog probijanja po ćoškovima, na 50% osvetljenja počinje da se primećuje blago žutilo najviše u donjem levom ćošku, dok je na maksimumu i dalje problematičan pomenuti ćošak, dok drugi ostaju vrlo dobri. Sasvim smo zadovoljni sveukupnim rezultatima uniformnosti.


lg_34uc97g_13_s.jpg


lg_34uc97g_14_s.jpg


lg_34uc97g_15_s.jpg


Zaključak

Konačni sud? Možemo reći da smo zadovoljni onim što nam je LG34UC79G ponudio tokom druženja sa istim. Odličan monitor koji je usmeren ka gejmerima, koje će posebno obradovati prisustvo 144Hz osvežavanja na IPS tipu panela. Zaista odlična alternativa TN monitorima, tu nema nikakve dileme, tako da u današnje vreme zaista ne vidimo zašto bi se neko odlučio za TN a da mu 1ms odziv nije kritično bitna stavka. Ultraširoki 21:9 model donosi 5ms odziv, što je za veliki broj ljudi itekako dovoljno, a LG nudi i softversku opciju da dodatno smanjite zamućivanje uz 1ms Blur reduction.


lg_34uc97g_prva_1_s.jpg


Dizajn je vrlo dobar, dopala nam se crveno crna kombinacija, ali takođe i uzani okviri i vrlo praktično postolje. Ergonomija je dobra, donosi nagib i promenu visine što je većini dovoljno, a konektivnost je takođe u redu jer ima mogućnost dovođenja slike sa tri izvora. Korisnički interfejs je čist i uredan, a navigacija istim je uživanje korišćenjem džojstik tastera. Mora se samo voditi računa da je prisutna ne tako visoka 2560x1080 rezolucija, kao i da je cena monitora nešto viša, što su faktori koje korisnici u potrazi za 21:9 gejming monitorom moraju imati na umu...Prednosti

- 144Hz osvežavanje
- Vrlo lep dizajn
- Ultraširoki 21:9 odnos
- FreeSync podrška
- Kvalitetan prikaz

Mane

- 5ms GTG i 1ms Blur Reduction opcija ne nude odziv kao pravi 1ms monitori
- Niža 2560x1080 rezolucija
- (Uslovno) Cena

Cena: 78.990 dinara

Monitor na test ustupio LG.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: LG 27UD58 4K FreeSync (Video)

Test: Asus ROG PG258Q (Video)

 • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309