Noćno napajanje solarnom energijom bez problema

Naučnici razvijaju naprednu tehnologiju prikupljanja solarne energije koja neće zavisiti od toga da li je napolju mrak ili sunce.

Jedno od najvećih ograničenja tehnologije solarnih panela ležu u njihovom nazivu. Oni sunčevu svetlost mogu pretvarati u električnu energiju samo po danu, dok je vreme vedro i manje oblačno. Međutim, šta ukoliko bi novi način prikupljanja solarne energije mogao da energiju prikuplja i tokom noći? Tim naučnika iz Australije vodio se istom mišlju, a do kakvog rešenja su došli prenosi SciTechDaily

Kako ova tehnologija funkcioniše? 

Kako bismo objasnili funkcionisanje ovakvog sistema, važno je reći kako je njegovo postojanje posledica značajnih napredaka u tehnologiji prikupljanja termalne energije. Naime, tokom dana, solarna radijacija značajno zagreva zemaljski omotač, ali kada sunce zađe, sva ta energija gubi se u atmosferi i svemiru. Upravo tu je ključ funkcionisanja nove tehnologije za korišćenje solarne energije – prikupljanje i skladištenje energije dobijene posredstvom solarne radijacije. 

Istraživači sa Univerziteta u Novom Južnom Velsu, članovi Odseka za fotonaponsku i obnovljivu energiju su pre nekog vremena uspešno testirali uređaj koji je infracrvenu toplotu  pretvorio u električnu energiju. Ovaj tim upotrebio je tehnologiju termoradijativne diode, koja se može naći u naočarama za noćni vid, kako bi prikupio energiju iz infracrvene toplote, a koja ostaje unutar zemljine kore nakon što sunce prestane da sija. 
solar_power_at_night_2.jpg

Čitav princip funkcionisanja ove tehnologije bazira se na zakonima termodinamike. Prvi principi termodinamike su primenjeni prilikom funkcionisanja parnih lokomotiva. Tada, je poboljšana efikasnost rada lokomotive usled povećane temperaturne razlike između različitih delova motora. 

Prema rečima vođe istraživačkog tima, Nikolasa Ekinsa-Dojksa, osnovni princip prikupljanja energije ostaje isti, a zasniva se na temperaturnim razlikama: “Sunce je toplotni izvor, a solarni paneli na zemljinoj površini su hladna tela koja upijaju njegovu toplotu kako bi je zatim pretvorili u električnu energiju. Sa druge strane, infracrvena emisija sa Zemljine površine koja se dešava tokom noći, pretvara zemlju u toplotni izvor, dok svemir postaje hladno telo koje tu energiju upija”. 

Nikolas Ekins-Dojks nastavlja sa objašnjenjem “Prema naučnim principima termodinamike, moguće je stvoriti električnu energiju kao posledicu temperaturne razlike između zagrejane Zemljine kore i hladnog svemira tokom emisije infracrvene svetlosti”. 

Količina proizvedene energije 

Rezultati istraživanja navode kako je količina električne energije proizvedena ovim putem još uvek veoma mala i iznosi 0,001% jedne solarne ćelije. Međutim, bitnije od trenutne količine prikupljene električne energije jeste dokaz da ovakav koncept funkcioniše. 

“Još uvek nemamo magični materijal koji bi termoradijativnu diodu pretvorio u svakodnevicu, ali dokazali smo da princip funkcioniše i uzbuđeni smo da vidimo koliko ovu tehnologiju možemo unaprediti u narednim godinama”, rekao je Ekins-Dojks. Veoma bitno naučno otkriće koje će u budućnosti sigurno uticati na povećanu efikasnost i rasprostranjenost upotrebe solarne energije. 

Izvor: scitechdaily

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi