Počelo je: Od 2035. godine u Kaliforniji samo električna vozila i hibridi

Kroz nešto više od deset godina u Kaliforniji nećete moći da tradicionalni automobil.

Šta će biti sa benzincima, šta će biti sa dizelašima? Crno im se piše ako se po jutru u Kaliforniji dan poznaje. Naime, kako prenosi Endgadget, savezna država Kalifornija odredila je rok do kog mora da prestane prodaja svih vozila čiji se pogon zasniva samo na sagorevanju fosilnih goriva.
Formalna zabrana
Calfornia Air Resource Board, iliti Odbor za raspodelu resursa vazduha u Kaliforniji, objavila je svoju formalnu zabranu za prodaju svih vozila koja će imati pogon samo na fosilna goriva od 2035. godine. Ova savezna regulativa nastala je dve godine nakon što je Guverner Gavin Njusom postavio zadatak pred ovaj odbor sa ciljem da se pronađe rešenje kako bi se dostigao stoprocentna prodaja vozila koji proizvode nula emisija štetnih gasova prilikom vožnje.
elektični automobil
Interesantna je činjenica da je ovaj odbor jednoglasno izglasao ovu odluku, što znači da dželat sigurno dolazi po benzince i dizelaše. Ova odluka sprovodiće se u fazama. Prva faza predlaže da se do 2026. godine procenat prodaje vozila na benzin i dizel smanji za 35%. 2030. godina donela bi smanjenje prodaje takvih vozila od 68%, a poslednja godina zabrane dovela bi stopostotnu zabranu prodaje vozila na fosilna goriva.
Prema trenutnim predviđanjima Odbora za raspodelu resursa vazduha u Kaliforniji, ovakav potez trebalo bi da dovede do 50% manje emisije gasova staklene bašte u atmosferu do 2040. godine, dok celokupna savezna država ima za cilj potpuni prelazak na obnovljive izvore energije do 245. godine. Ambiciozno, ali nismo sigurni baš kako će to ići.
Šta dalje?
Najverovatnije se očekuje ista ili slična reakcija ostalih saveznih država tokom vremena, pogotovo imajući u vidu da su i države Njujork i Masačusets već izglasale iste regulative. Pored toga, čini se i da se većina proizvođača vozila slaže ili makar shvata da nema izbora, pa se tako mnogi trude da u potpunosti prestanu da proizvode automobile na fosilna goriva. Bentley će prodavati samo hibride od 2026, Mercedes i Volvo samo električna vozila od 2030., dok Honda i Ford planiraju isto ali deset godina kasnije. No, ne brinite, neće golf dvojka nigde iz Srbije, makar ne još uvek.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi