Prodaja telefona u Kini na istorijskom minimumu

Tržište pametnih telefona zabeležilo je rekordan pad u protekloj godini, a prodaja telefona u Kini je na najnižem nivou u poslednjih 10 godina.

Prodaja telefona u Kini na istorijskom minimumu

Restriktivne mere tokom pandemije i ekonomska kriza uticale su na raspoloženje potrošača, pokazuju podaci nezavisnih agencija za istraživanje tržišta, pa je znatno pala prodaja telefona u Kini.

Ukupno je isporučeno 286 miliona uređaja, dakle osetno manje u odnosu na prethodnu godinu kada je broj distribuiranih aparata iznosio 329 miliona. Prodaja telefona u Kini je na najnižem nivo od 2013. godine, a treba napomenuti da će prethodna godina ostati upamćena kao prva u kojoj je ukupni broj prodatih uređaja ispod 300 miliona, navodi se u izveštaju IDC.

Zbog čega je pala prodaja telefona u Kini?

Stroge restriktivne mere uvedene kako bi zauzdale širenje zaraze, nepovoljno su uticale na kinesku ekonomiju. Sa popuštanjem ograničenja povećava se potrošnja, a to se može primetiti u većim gradovima poput prestonice Pekinga.

„Uvođenje mera za suzbijanje pandemije rezultiralo je većim uštedama domaćinstava, odnosno smanjenom potrošnjom“, navodi se u izveštaju kompanije za istraživanje tržišta Canalys.

Koje telefone preferiraju u Kini?

U godini za nama najprodavaniji brend telefona na kineskom tržištu bio je Vivo sa udelom od 18,6 procenata. Ukupni broj isporučenih uređaja ove kompanije pao je za 25,1 odsto u odnosu na prethodnu.

Drugi najprodavaniji brend u Kini je Honor. Broj isporuka ovih uređaja je u konstantnom rastu (više od 34 odsto), ali treba napomenuti da je i dalje iza brenda Vivo. Telefoni kompanije Apple su treći najprodavaniji brend u Kini. Trenutno su izjednačeni sa uređajima Oppo i beleži se trend njihovog daljeg napretka. Ukupna prodaja Apple telefona pala je za 4,4 odsto u odnosu na 2021. godinu. Svi brendovi osim telefona kompanije Honor beležili su pad prodaje u godini za nama, prenosi Reuters.

Ovakvo stanje na tržištu i slaba prodaja telefona u Kini jeste pokazatelj situacije na globalnom nivou. IDC primećuje da je tokom 2022. ukupno isporučeno 1,2 milijarde pametnih telefona, najmanje od 2013. godine.

U posebnom izveštaju agencije Canalys navodi se da je Apple tokom četvrtog kvartala 2022. godine prodao 16,4 miliona uređaja i tako zabeležio pad od 24 procenata u odnosu na prethodnu godinu. Time je Apple zabeležio prvi godišnji pad prodaje uređaja od početka 2020. godine, kada je prvi talas pandemije zahvatio Kinu.

Na negativan trend uticalo je izdavanje novih serija iPhone, ali i štrajk radnika fabrike Foxconn u Ženšenu zbog nehumanih uslova rada. Ipak iPhone je u prvom kvartalu 2023. godine najprodavaniji proizvođač telefona u Kini.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi