''Prženje'' Bartona

Većini čitalaca ovog sajta verovatno nisu poznate overclockerske osobine Pentium 4 procesora. Naime, primetno je da potpuno novi Intelovi procesori nemaju neke overclocking sposobnosti, već da se tokom rada na povišenoj voltaži overclocking mogućnosti povećavaju. Takva iskustva su imali neki od članova našeg foruma, čije su se Pentium 4-k

Većini čitalaca ovog sajta verovatno nisu poznate overclockerske osobine Pentium 4 procesora. Naime, primetno je da potpuno novi Intelovi procesori nemaju neke overclocking sposobnosti, već da se tokom rada na povišenoj voltaži overclocking mogućnosti povećavaju. Takva iskustva su imali neki od članova našeg foruma, čije su se Pentium 4-ke overclockovale i po 200-300 MHz više nakon par nedelja korišćenja na nešto višoj voltaži od nominalne.
Takođe, postoje i nusprodukti ovog overclockinga. Bilo je slučajeva kod Pentium 4 procesora da dugim izlaganjem velikim voltažama (tipa +0.2V, +0.25V od nominalne) CPU-ovi odbiju da se “probude”. Dešavalo se da ne rade stabilno čak ni na default frekvenciji, već za stabilan rad je bilo potrebno downclockovati procesor, što je zaista negativna pojava. Očigledno da 130-nanometarska tehnologija, iako omogućava odličan overclocking, ne trpi “prženje” sa visokim voltažama i frekvencijama.
Kod AMD-a to nije bio slučaj sa Athlon XP procesorima sa Palomino i T-bred jezgrom, ali izgleda da jeste sa Bartonom. Naime, jedan kolega sa sajta Hard OCP je svoj Barton XP 2500+ sa početne maksimalne magistrale od 183 MHz na čitavih 210 MHz nakon 10 dana overclockovanja procesora, što su slični “simptomi” koje imaju Intel Pentium 4 procesori. Sa druge strane, nije primetno da te visoke voltaže (i to baš visoke, po 0.25 do 0.4V više od nominalne) utiču na T-bred i Barton jezgra (kojih kod nas još uvek nema, uglavnom zbog previsoke cene). Ako vam se desi neka od pomenutih pojava na AMD procesorima, prenesite nam vaša iskustva na mail.
Izvor : Hard OCP

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi