Sjedinjene Američke Države žele dominaciju i u proizvodnji čipova

Kompanija Micron ulaže 40 milijardi u proizvodnju čipova u SAD.

Globalna nestašica čipova i trenutne tenzije između Kine i Tajvana dovela su do potrebe za razvijanjem alternativnih rešenja, a ko bi drugi nego Sjedinjene Američke Države bile idealno tle za novu eru proizvodnje čipova. Kompanija Micron se sa tim slaže pa tako obećava velike investicije u pogone za proizvodnju čipova na američkom tlu.
Novi zakon
Cilj Sjedinjenih Američkih Država na geopolitičkom i makroekonomskom planu jeste prebacivanje što većeg dela proizvodnje natrag u okrilje svojih granica, a proizvodnja čipova samo je jedan aspekt tih tendencija. Na primer, TSMC jeste jedan od najvećih proizvođača čipova na svetu, ali svi ti čipovi izrađuju se prema nacrtima američkih kompanija, poput Intel, AMD, Nvidia i mnogih drugih. Logičan sled događaja, pogotovo imajući u vidu trenutna dešavanja na globalnom nivou, krizu oko Tajvana, nestašicu čipova zbog COVID-a i mnoga druga dešavanja, SAD se svim silama trudi da pored dizajniranja čipova, i njihovu proizvodnju vrati kući.
052421micron10.jpg
Shodno svim ovim tendencijama, zakonodavni organi Sjedinjenih Američkih Država stvorili su predlog zakona koji za cilj ima subvencionisanje kompanija koje bi proizvodile čipove na tlu SAD-a i izgradnju njihovih proizvodnih pogona. Naziv ovog nacrta zakona jeste “CHIPS and Science Act of 2022”, a predsednik Džozef Bajden je ostavio svoj potpis. Prema detaljima ovog zakona, više od 52 milijarde dolara posvetilo bi se pospešivanju finansiranja proizvodnje poluprovodnika dok bi se 24 milijarde dodelilo nastojanjima za izgradnju pogona u kojima bi se ti poluprovodnici proizvodili.
Ogromna ulaganja
Ako se po jutru dan poznaje, onda će se ovo pokazati kao veoma dobar potez vlade Sjedinjenih Američkih Država. Prva kompanija koja je rešila da uloži ogromnu količinu novca u proizvodnju čipova na američkom tlu je Micron čiji su čelnici pre samo dva dana objavili kako će uložiti sumu od čak 40 milijardi dolara u razvoj postrojenja za proizvodnju čipova u SAD-u. Jedan ovakav proizvodni pogon trebalo bi da otpočne sa radom do kraja tekuće dekade.
Fabrik
Prema projekcijama kompanije Micron, ovoliko ulaganja trebalo bi da podstakne otvaranja do 40.000 radnih mesta od kojih bi 5.000 bilo visokoplaćenih stručnih pozicija. Prema rečima Sanđaja Mehrota, izvršnog direktora ove kompanije, “Ovaj zakon omogućiće nam da proizvodnju čipova na domaćem tlu povećamo sa trenutnih 2% na više od 10%”.
Vesnik novih vremena
Hoće li SAD uspeti u nastojanjima da proizvodnju naprednih čipova makar delimično prebaci unutar granica svoje države? Nama se čini da u tome već uspeva, a da će se situacija po njih samo poboljšavati u godinama koje dolaze. Nema te cene radne snage i povećanih troškova poslovanja koji bi mogli da stanu na put rastućoj pretnji o potpunoj nestašici čipova ukoliko se tenzije ne samo nastave, već i pojačaju. Bolje skupi čipovi nego nikakvi, a SAD je makar sigurno tlo za poslovanje.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi