Izgleda da električni automobili nisu toliko isplativi

Prema najnovijem istraživanju, vlasnici klasičnih automobila su potrošili manje novca na gorivo, nego električni automobili na struju za istu kilometražu.

Izgleda da električni automobili nisu toliko isplativi

Električni automobili još uvek nisu zaživeli u Srbiji. S vremena na vreme možete videti neki hibrid ili neki Tesla automobil na našim putevima, ali ne možemo da kažemo da je to česta pojava. S druge strane, u nešto razvijenijim, da ne kažemo bogatijim zemljama, električni automobili su sve popularniji i vlasnici se sve češće odlučuju da tradicionalne automobile menjaju električnim modelima.

Razloga za to je mnogo, od zagađenja životne sredine, preko performansi, do isplativost. Međutim, nove makroekonomske prilike uticale su na cenu tradicionalnih goriva, ali i struje, što je dovelo do zanimljivog obrta, prenosi FoxBusiness.

Električni automobili su u problemu

Po prvi put u poslednjih nekoliko godina, vlasnike tradicionalnih automobila manje košta gorivo nego (struja) vlasnike električnih automobila. Kako se cene goriva polako normalizuju, cene po pređenom kilometru su na strani tradicionalnih automobila, kaže analitičar konsultantske Anderson Economic Group AEG.

Troškovi vožnje na 160 kilometara u automobilu na benzin/dizel, pali su za više od 2 dolara u oktobru, novembru i decembru 2022. A sa porastom cena struje prošle godine, klasični automobili postali su ekonomičniji od električnih po prvi put u poslednjih godinu i po dana.

AEG-ova analiza troškova je sagledala osnovne troškove energije za benzin, dizel i električnu energiju, kao i putne takse i naknade, dodatne troškove koje imaju pumpe ili punjači za električna vozila, i troškove vožnje do pumpe. Troškovi su obračunati za vozila koja prelaze 20.000 kilometara godišnje.

Benzin i dizel isplativiji

Analiza je otkrila da je u četvrtom kvartalu 2022. tipičan vozač automobila srednje klase u SAD platio oko 7 dolara za gorivo za svoja auto za 100 kilometara vožnje. To je bilo oko 20 centi jeftinije od onoga što je vozač električnog automobila srednje klase platio za struju puneći svoje vozilo kod kuće, i oko 2 dolara manje od vozači električnih vozila plaćaju kada pune svoja vozila na brzim punjačima na pumpama.

Tužna istina je ta da, osim ako ne vozite skupe luksuzne električne automobile, gubite novac prilikom svakog punjenja u odnosu na automobile na benzin/dizel, kažu stručnjaci.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi