Google hoće da Find My Device funkcija radi čak i kada je telefon isključen

Jedan programer je malo “čačkao” Android kod i otkrio da bi Find My Device funkcija mogla da se promeni tako da funkcioniše čak i kada je telefon ugašen

Google hoće da Find My Device funkcija radi čak i kada je telefon isključen

Ako izgubite svoj Android telefon i on je isključen, šanse da ga pronađete drastično opadaju, čak i ako vam je Find My Device funkcija aktivirana. Iako postoji više načina za praćenje lokacije Android telefona, nijedna od njih ne funkcioniše ako telefon zapravo nije uključen, a najbolje što možete dobiti je poslednja poznata lokacija, pa se vi snađite.

Srećom, Android Authority piše da bi to uskoro moglo da se promeni. Programer Kuba Vojčičovski je istraživao određene linije Android koda i otkrio nagoveštaje da bi funkcija Find My Device konačno mogla da bude proširena da funkcioniše čak i kada je telefon ugašen, kao što to imaju iPhone telefoni godinama unazad.

Bluetooth uvek radi, čak i kada je telefon ugašen

Kako bi ovo funkcionisalo? Prema kodu koji je Kuba pronašao, Bluetooth hardver bi ostao aktivan čak i kada je sam telefon isključen. Kada ovo iskombinujete sa ultaširokopojasnom (UWB) tehnologijom, Google serveri bi mogli precizno da odrede lokaciju vašeg telefona, čak i kada je isključen.

Naravno, da bi ovo bilo realno, hardver telefona bi morao da održava napajanje Bluetooth modula u svakom trenutku. Trenutno nije jasno koji Android telefoni to podržavaju – ako ih uopšte ima. Moguće je da je to nešto što će Pixel 8 serija prva dobiti, da bi se to vremenom polako uvodilo i na druge nove Android telefone, a možda Google to uvede kao sistemski zahtev za novi Android 14.

Podsetićemo vas da Google ima AirTag konkurenta u izradi, kodnog naziva “Grogu”, tako da je realno očekivati da Google od ove godine pogura Find My Device funkciju i kompatibilni hardver.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi