Google oči na samoupravljajućim automobilima, smanjuju broj nezgoda

Animirane oči na farovima automobila poboljšale su bezbednost pešaka, mada ih mnogi smatraju buljavim i pomalo jezivim…

Prema novoj studiji, samoupravljajući automobili opremljeni velikim animiranim očima na pozicijma farova, mogli bi da spreče saobraćajne nesreće. Istraživači sa Univerziteta u Tokiju i Univerziteta Kjoto u Japanu pričvrstili su robotske oči na prednji deo vozila za golf, kako bi testirali reakciju pešaka i pomažu li u donošnju bezbednijih odluka prilikom njihovog prelaska puta. Manualno kontrolisane oči su dizajnirane da pokažu da li je autonomni sistem registrovao prisustvo pešaka, pa je stoga usporavao ili se zaustavljao.
„Ako automobil ne gleda u pešaka, to znači da ga automobil nije video i registrovao. Dakle, pešaci mogu da procene kada ne bi trebalo da prelaze ulicu i na taj način izbegnu potencijalnu saobraćajnu nezgodu“, napisali su istraživači u nedavno objavljenoj studiji pod naslovom „Da li pogled na automobil može da smanji saobraćajne nesreće?“
„Rezultati su pokazali da oči mogu smanjiti broj potencijalnih saobraćajnih nezgoda i da pravac pogleda može povećati subjektivni osećaj bezbednosti iili eventualne opasnosti po pešaka.
googleocinasamoupravljajucimautomobilima.png
Ideja je bila da se napravi veštačka zamena za kontakt očima, koja može biti ključno sredstvo komunikacije između vozača i pešaka kada izbegavaju potencijalno opasne situacije.
Prisustvo animiranih očiju takođe je signaliziralo pešacima da automobilom ne upravlja čovek, što bi moglo bolje da utiče na njihove odluke o prelasku ulice.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi