Google se bori protiv piraterije: za 10 godina uklonio 6 milijardi piratskih linkova

Piratski linkovi vode do sadržaja koji krši autorska prava i Google se aktivno bori protiv ovih sajtova tako što ih ne uključuje u rezultate svoje pretrage.

Zahtevi za uklanjanje sadržaja iz rezultata Google pretrage nedavno su premašili granicu od šest milijardi, što ističe snažnu volju kompanije da sarađuje sa vlasnicima prava. Google redovno prima naloge za uklanjanje navodnih piratskih linkova iz svog indeksa pretraživanja, nakon čijeg pregledanja odobrava ili ne odobrava zahteve.
Politika kompanije Google o kršenju autorskih prava, kao što je navedeno i izveštaju o transparentnosti, u skladu je sa zloglasnim Milenijumskim zakonom o autorskim pravima u digitalnom obliku (DMCA) i „obezbeđuje jednostavan i efikasan mehanizam za vlasnike autorskih prava iz zemalja/regiona širom sveta“. Vlasnik autorskih prava može poslati kompaniji Google obaveštenje o piratskom linku koji treba da se ukloni, a Google će ukloniti taj sadržaj iz svojih rezultata pretrage, ukoliko je sve u redu.
Google je primio 6.006.830.816 zahteva za uklanjanje od 326.888 vlasnika prava. Većina ovih zahteva je odobreno, a od više od 6 milijardi rezultata, čak preko 4 miliona su bili domeni najvišeg nivoa.
Deluje da je jurenje piratskih linkova unosan posao, jer to uglavnom rade posebne organizacije. Tako je deset najaktivnijih organizacija zajedno prijavilo skoro 2,5 milijarde URL adresa, što je više od 40 odsto ukupnih zahteva.
Skoro pola zabrana čini 400 sajtova
Još jedna zanimljivost je da je samo 400 domena odgovorno za 41 odsto celokupne Google-ove aktivnosti brisanja. Drugim rečima, skoro polovina uklanjanja je na sajtovima koji redovno hostuju sadržaj koji krši autorska prava kao što je The Pirate Bay i drugi. Pored sajtova koji se bave hostovanjem piratskog sadržaja, dobar deo zahteva su i lažni sajtovi poput onih koji tvrde da su oficijelni sajtovi Bele kuće, FBI-ja, Diznija, Netflix-a i drugih.
ThePirateBay.jpg
Zaokret u politici
Brojevi koje je Google objavio pokazuju da najpopularniji internet pretraživač ima pozitivan odnos sa vlasnicima sadržaja i nosiocima autorskih prava. To je obrnuto od vremena kada se kompanija aktivno suprotstavljala svim naporima trećih strana da ograniče veb indeksiranje. Sada Google dobrovoljno radi sa tim trećim stranama i prihvata zahteve za uklanjanje linkova koje pretraživač još nije čak ni indeksirao.
Google nudi vlasnicima autorskih prava preventivnu listu blokiranja kako bi sprečio dodavanje piratskih linkova u rezultate pretrage u budućnosti. Nekada važno pitanje o besplatnom „pristupu informacijama“ sada je samo mala sporedna napomena na kraju stranice za uklanjanje sadržaja. Podaci koji se tamo nalaze „pomažu u informisanju globalnih razgovora o načinu na koji autorska prava utiču na pristup informacijama“.
Google kaže da i dalje postoje aktivne „diskusije sa kreatorima politike širom sveta o tome kako se najbolje boriti protiv onlajn piraterije i povezati korisnike sa legitimnim sadržajem“. Ovo poslednje zvuči kao stranica koji će vas na pogrešne zaključke…

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi