Menjajte Twitter šifru, na forumu izlistani podaci za 5,4 miliona naloga

Bezbednosna rupa omogućila je hakeru da upadne u bazu Twitter korisnika i pokupi podatke za 5,4 miliona naloga, koji se sada prodaju na jednom hakerskom forumu.

Problem sa ovako ukradenim podacima nije u tome da li će neko da sazna podatke o vašem nalogu, nego što ti podaci sadrže i informacije kao što su email i telefon. Dodajte tome da većina nas koristi jednu šifru ili više sličnih šifara za najrazličitije naloge i eto problema u najavi.
Twitter je potvrdio da postoji bezbednosni propust koji je omogućio napadaču da izvuče veliki broj podataka o nalozima. Baza podataka sa preko 5,4 miliona naloga prodaje se na hakerskom forumu za 30.000 dolara. Vlasnik foruma je potvrdio autentičnost napada i proverio dva dela baze podataka koji se slažu sa realnim podacima.
Podaci uključuju korisnike širom sveta, a pored javnih podataka baza sadrži brojeve telefona ili email adresu koja je korišćena u procesu registracije.
U januaru mesecu je potvrđena ranjivost koja je dozvoljavala bilo kome da unese telefon ili email adresu i da dobije Twitter ID kojim se korisnik identifikuje na ovoj mreži.
nathandumlaokLmt1mpGJVgunsplash1.jpg
Ozbiljna pretnja
Ovo je ozbiljna pretnja, jer ljudi ne samo da mogu da pronađu korisnike koji su ograničili mogućnost da budu pronađeni putem elektronske pošte ili broja telefona, već i svaki napadač sa osnovnim znanjem o skriptovanju/kodiranju može da napravi veliku baze korisnika Twitter mreže. Takve baze se mogu prodati zlonamernim stranama u reklamne svrhe ili u svrhu identifikovanja poznatih ličnosti i njihovo korišćenje u različitim zlonamernim aktivnostima.
Izgleda da je haker došao do postojećih baza podataka telefonskih brojeva i elektronske pošte upadom na neke druge baze podataka, a zatim koristio ove detalje za traženje odgovarajućih Twitter ID-ova.
Nažalost, još uvek ne postoji način da proverite da li se vaš nalog nalazi među tih 5,4 miliona korisnika, pa je najbolji savet da budete oprezni i pazite na sve zahteve da im pošaljete svoje lične podatke i prijave na naloge.
Kako se zaštititi?
Uobičajene phishing taktike su poruke koje vam govore da je vaš nalog u opasnosti od brisanja ili slanje lažnog računa za kupovinu, zajedno sa linkom za osporavanje naplate. Jedino što vas spasava u ovim situacijama je zdrav razum i oprez, kao i praksa da ne klikćete na sumnjive linkove u mejlovima, jer ako je nešto sumnjivo, velika je šansa da je prevara u pitanju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi