Projekat Renegade ima za cilj da pojednostavi pokretanje ARM64 Windows 10/11 na Android uređajima

Uprkos Microsoftovom polovičnom stavu prema mobilnom ekosistemu, moderi godinama rade na prenošenju Windows-a na postojeće pametne telefone

 
Windows je najpoznatiji kao OS za obične x86 računare, ali Microsoftov operativni sistem se može naći na nekoliko vrsta uređaja. Segment Windows na ARM-u se takođe stalno širi, zahvaljujući mogućnosti 64-bitne emulacije operativnog sistema Windows 11. Međutim, kada je reč o pametnim telefonima, tehnološki gigant iz Redmonda odavno je napustio ideju da se takmiči sa Androidom i iOS-om sa sopstvenim operativnim sistemom.Uprkos Microsoftovom polovičnom stavu prema mobilnom ekosistemu, moderi godinama rade na prenošenju Windows-a na postojeće pametne telefone. Pošto Windows nikada nije trebalo da radi na takvim uređajima, oni moraju da hakuju firmvere da bi se pokrenuo. Naravno, zajednica za razvoj naknadnog tržišta treba da izvrši mnoge promene u osnovnom instalateru i da napiše drajvere specifične za svaki uređaj. Bilo bi veoma teško da neko izvede potrebne korake bez jake pozadine u ovoj oblasti, ali kada se uradi kako treba, mogu se ostvariti zajednički poduhvati kao što je projekat Renegade.Postoji mnogo razloga zašto ne postoji jednostavan način za instaliranje Windows-a na standardni uređaj koji pokreće Android. Ukratko, ažuriranje vašeg pametnog telefona sa prilagođenim ROM-ovima je jedna stvar, ali zamena Paketa podrške za ploču (BSP) sa standardizovanim softverskim interfejsom između OS-a i firmvera platforme je mnogo složeniji scenario. Iako moderne implementacije pokretačkog programa na čipsetima pametnih telefona podržavaju Unified Extensible Firmvare Interface (UEFI), sekvencu pokretanja na ovim platformama često prilagođavaju odgovarajući OEM-ovi. Kao rezultat toga, pokretanje bilo kog proizvoljnog OS-a kompatibilnog sa ARM64 UEFI nije moguće iz kutije. Ovde na scenu stupa projekat Renegade.
 

Prvi korak je izgradnja interfejsa firmvera od nule, za šta programeri Renegade projekta predlažu sastavljanje Tianocore EDK II slike na vrhu pokretačkog programa ciljanog pametnog telefona. Takođe možete pronaći unapred kompajlirane binarne datoteke za odabrane uređaje u odeljku Releases odgovarajućeg GitHub repo-a. Zatim preuzmite ARM64 verziju operativnog sistema Windows 10 ili 11 sa UUP Dump-a i ručno pripremite instalacioni program. Pošto brisanje cele interne memorije može da ošteti uređaj, posao particionisanja samo modifikuje particiju /userdata. Nakon što primenite VIM paket iz okruženja za prethodnu instalaciju Windowsa i prebacite drajvere, trebalo bi da vidite kako se Windovs pokreće na vašem telefonu.U zavisnosti od dodavanja više saradnika koji mogu da održavaju ili prenose na određene uređaje, programeri Renegade projekta se nadaju da će lista podržanih uređaja rasti. Zvaničnu listu uređaja za koje je potvrđeno da pokreću ARM64 varijantu operativnog sistema Windows 10/11, pogledajte na ovom linku.
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi