Rusija rekla Njet Fejsbuku i Instagramu

Rusija je zvanično zabranila upotrebu Fejsbuka i Instagrama u svojoj zemlji

 
Oči celog sveta, opravdano ili ne, uprte su u trenutno ratno stanje u Ukrajini. Zapad osuđuje, ukida Mekdonaldse, Netflikse, i druge zapadne sadržaje za koje smatraju da su Rusima preko potrebni, ali izgleda da ni Rusija ne ostaje dužna, pa je tako rekla jedno “njet” i Instagramu i Facebook-u.Dakle, ruska vlada je donela uredbu kojom je korišćenje društvenih mreža Facebook i Instagram od juče zvanično zabranjeno svim građanima ove zemlje. Da stvar bude zanmiljivija, WhatsApp, aplikacija za komunikaciju koja je takođe u vlasništvu Facebook-a, oprostite, Meta-e, i dalje je dostupna građanima Rusije, makar za sad.Prema zvaničnim navodima koji bi obrazložili ovakvu odluku ruske vlade, okružni sud u Moskvi izdao je saopštenje koje objašnjava kako su “Aktivnosti na društvenim mrežama Instagram i Facebook ekstremističkog karaktera i kako je njihova upotreba unutar Rusije zabranjena”.U zvaničnom saopštenju dalje se navodi da su “Ove društvene mreže zabranile pristup ruskim novinskim agencijama Zvezda, RIA Novosti, Sputnik, Russia Today, Lenta.ru, i Gazeta.ru”.Objektivno, Rusija trenutno trpi sankcije ne samo ekonomske, već i informacione prirode i ruskim medijima je znatno smanjena sposobnost da svojim informacijama dopru do “zapadnog dela” zemljine kugle.
 
Pogledajte još: Facebook počeo sa zaključavanjem naloga korisnika koji nisu aktivirali Facebook Protect opciju
Sa jedne strane, ovo može biti odgovor ruske vlade na sve veću medijsku manipulaciju, ali može biti i pokušaj da odstranjivanjem velikog broja korisnika sa ovih društvenih mreža promeni trenutne restrikcije koje se tiči slobodnog prezentovanja informacija obe strane koje su, direktno ili indirektno, uključene u trenutni sukob, navodi Mashable.Na žalost, kako to obično biva, na kraju ispaštaju obični ljudi, ili u ovom slučaju, korisnici ovih društvenih mreža. Da li su Facebook i Instagram doneli išta dobro civilizaciji nije na nama da kažemo, ali da je veliki broj ljudi u Rusiji navikao da ih koristi na dnevnom nivou je činjenica. Dakle, gvozdena zavesa 2.0.Ostaje pitanje da li će ovakav razvoj situacije značanije uticati na sam ruski narod, imajući u vidu da je najpopularniji sajt u Rusiji upravo ruska društvena mreža VKontakte koja trenutno broji više od 600 miliona naloga. Da li može Rus bez Facebook-a i Instagram-a kao što može bez Mekdonaldsa?
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi