14. generacija Intel Core, prvi 4nm CPU sa AI VPU jezgrima

Intelov procesor unapređene arhitekture izlazi sledeće godine. Biće to prvi proizvod Intel 4 proizvodnog procesa koji će poneti kodno ime Meteor Lake…

Intel će predstaviti 13. generaciju Core procesora iz Raptor Lake serije, pred kraj tekuće godine. U pitanju unapređena verzija 12. generacije Core modela sa kojima deli isto, LGA 1700 podnožje što znači da će se moći koristiti na istim matičnim pločama uz ažuriranje BIOS-a.
Poboljšanja se ogledaju u većem broju ugrađenih jezgara – 8 visokih performansi i 16 energetski efikasnih će pokretati najjaču verziju 13. generacije Core modela. U realnom radu, 24 fizički prisutnih jezgara će izvršavati 32 niza instrukcija istovremeno. U suštini nema nekih drugih bitnih poboljšanja, jer će tek sa sledećom generacijom, doći do stvarnog napretka arhitekture jezgara.
Značajnije promene na nivou mikroarhitekture jezgra
To je 14. generacija Intel Core procesora iz Meteor Lake serije koja će po prvi put uvesti Intel 4 proizvodni proces u postupak izrade centralnih procesora korišćenjem EUV litografije.  U stvarnosti to je 7 nm proces izrade tranzistora, ali zbog tehnički naprednijeg postupka, Intel tvrdi da odgovara onom koji konkurencija obeležava kao 4 nm postupak. 
Po prvi put će intel koristiti tehnologiju pakovanja više čipova pod okrilje jednog procesora, tehnologija koju AMD već koristi pod terminom “chiplet”. Konkretno, CPU jezgra će biti na jednom čipu, grafičko jezgro na drugom, sistemski kontroler na zasebnom silicijumu i svi oni će preko zajednočkog sloja sa interkonekcijama činiti jedan procesor kakav mi poznajemo pod tradicionalnim tumačenjem tog termina. Pomenuti čipovi iako se nalaze pod okriljem istog procesora, mogu biti proizvod različitog tehnološkog postupka proizvodnje, npr CPU jezgra mogu se dobiti 7nm postupkom, dok sistemski kontroler može biti proizvod 12nm procesa.
Intel_VPU.jpg
U okviru jezgra 14. generacije Intel Core procesora će se po prvi put naći AI jezgra za izvršavanje algoritma veštaćke inteligencije i mašinskog učenja koja se obeležavaju skraćenicom VPU (Vision Processing Units), a koja će dodatno ubrzati performanse veštačke inteligencije.
Generator dodatnih performansi biće AI i namenska VPU jezgra
Dizajn VPU jezgara potiče iz Intelove ćerke kompanije, Movidius koja se bavi AI razvojem, a koju je Intel pripojio pre 6 godina. U to vreme njihova VPU arhitektura je bila daleko ispred drugih, pa možemo reći revolucionarna, jer je zahtevala svega 1.5 W električne energije za postizanje 4 TOPS ( Trillions Operations per Second) performansi.
Intel_AI.jpg
Tako je bilo pre 6 godina, a u međuvremenu su pretpostavljamo, VPU performanse sigurno napredovale, tako da nije teško zaključiti kako će 14. generacija Intel Core procesora raspolagati vrhunskim performansama izvršavanja algoritma veštačke inteligencije.
Sve ostalo zavisi od toga kako će Intel iskoristiti AI mogućnosti u svojim procesorima. Najbolji primer je XeSS igra koja je demonstirana ranije. Ukoliko AI jedinica u 14. generaciji Core procesora može da je pokrene, onda će efekat ubrzanja biti sličan onome koje postiže upotreba DLSS tehnologije na Nvidia GeForce ili FidelityFX Super Resolution 2.0 na AMD Radeon grafičkim kartama!

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi