Apple M1 Ultra ni blizu AMD Threadripper Pro 5995WX

Čini se da stvari nisu baš toliko sjajne kakvim ih je kompanija Apple predstavila

 
Nedavni “Peek Performance” događaj kompanije Apple doneo je predstavljanje najnovijeg i najbržeg procesorskog i grafičkog rešenja koje ova kompanija proizvodi – Apple M1 Ultra. Mnogo se razgovaralo o neverovatnim performansama, a pominjala su se i nestvarna poređenja sa Nvidia RTX 3090 grafičkim kartama.Prilikom prvih testiranja, prikazano je kako Apple M1 Ultra ne može da se poredi sa Nvidia RTX 3090 grafičkom kartom. Jednostavno, RTX 3090 je mnogo moćnije grafičko rešenje, što je bilo za očekivati. M1 Ultra jeste moćan procesor, ali ne toliko moćan, i svakako ne onoliko brz koliko kompanija Apple tvrdi.
 
M1Ultra_PassMark1.jpgSada, tu je i novi dokaz koji potvrđuje ovu tvrdnju. Kako Apple Mac Studio računari počinju da dolaze kod korisnika, tako se pojavljuju i stvarni rezultati koje ovo procesorsko rešenje može da ostvari. Kako navodi Expreview, korisnici su pokrenuli PassMark softver za merenje performansi procesora i došli do zanimljivih rezultata.Prema prvim navodima, Apple M1 Ultra pruža odlične performanse prilikom upotrebe samo jednog procesorskog jezgra, ali se, sveukupno, ne može meriti sa mnogo snažnijim x86 procesorskim rešenjima.U testovima dizajniranim za merenje performansi prilikom upotrebe jednog jezgra, gde je Apple M1 Ultra ostvario rezultat od 3896, ovaj procesor pozicioniran je tik ispod Intel Core i7 – 12700, koji je ostvario rezultat od 3918.
 
M1Ultra_PassMark2.jpg
Međutim, prilikom testiranja performansi kada se upotrebljava više procesorskih jezgara, Apple M1 Ultra ostvario je rezultat od 41306, što je malo više od rezultata koji je ostvario Intel Core i9 – 12900KF sa 40895. Sa druge strane, ovo je osetno manji rezultat u poređenju sa AMD Ryzen Threadripper Pro 5995WX i rezultata od 108882. Čak je i AMD Ryzen Threadripper Pro 5945WX, koji ima 12 jezgara i 24 thread-a brži od Apple M1 Ultra sa rezultatom od 41578, javlja Expreview.Dakle, M1 Ultra ipak nije u rangu sa najboljima, iako je i dalje u pitanju veoma moćno procesorsko rešenje, pogotovo kada se upari sa specijalizovanim softverom dostupnim za MacOS. Mimo toga, sve je to marketing.
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi