Bez barijera - Petal Search, AppGallery i Gspace omogućavaju instaliranje svih aplikacija na Huawei telefone

Globalna dešavanja ubrzala su napore kompanije Huawei da razvije svoj ekosistem za pametne telefone i druge povezane uređaje.

Sa stalnim razvojem Huawei Mobile Services (HMS), ova kompanija svojim korisnicima nudi uređaje sa modernim operativnim sistemom, skupom aplikacija, funkcijama i uslugama koje se očekuju od kompanije tog kalibra.
Ideja HMS je povezivanje svih uređaja u jedan sistem, čiji su podaci sinhronizovani na Cloud i u svakom trenutku dostupni kada se za to ukaže potreba. Na taj način se svi bitni podaci čuvaju na jednom mestu, čime se garantuje njihova bezbednost i omogućava lakše prebacivanje na druge uređaje.
1_12.jpg
Za razliku od klasičnog Google Play Store servisa za preuzimanje aplikacija Huawei se oslanja na tri različita načina na koje možete pronaći sve potrebne aplikacije koje su vam potrebne na vašim uređajima: Petal Search, AppGallery i Gspace.
Petal Search
Suštinski gledano Petal Search predstavlja mobilni pretraživač koji omogućava korisnicima da pronađu informacije i usluge koje su im potrebne. Međutim, za razliku od drugih pretraživača, Petal Search ima jednu mogućnost, a to je preuzimanje aplikacija sa drugih prodavnica istih.
AppGallery1.jpg
Da biste preuzeli neku aplikaciju dovoljno je da otvorite Petal Search pretraživač i u polju za pretragu ukucate željeni pojam/aplikaciju i kliknete na pretragu. Dobićete listu pojmova koji odgovaraju vašoj pretrazi, a odmah ispod polja pretrage se nalaze kategorije: All, Web, Apps, Maps, Images, Shopping i druge, preko kojih možete lakše suziti pretragu, a koje se generišu u zavisnosti od pojma pretrage.
U konkretnom slučaju mi smo ukucali Parking Manijak, i tražimo mega popularnu aplikaciju za parkiranje u Srbiji. U ovom slučaju kada kliknete na Install, Petal vas neće ni voditi do sajta, već će se aplikacija instalirati u pozadini, a vi samo treba da kliknete na Open, odaberete da li ćete dozvoliti lokaciju, a trebali biste, jer je u pitanju aplikacija koja parking zone određuje preko geolociranja, odnosno GPS-a. I to je to!

Kada pronađete aplikaciju, Petal Search će vas odvesti do sajta za preuzimanje, a nakon preuzimanja telefon će izvršiti dodatnu bezbednosnu pretragu koja osigurava da aplikacija ne sadrži neku bezbednosnu pretnju. Nakon toga ostaje vam da instalirate aplikaciju i koristite funkcije ili usluge koje aplikacija pruža.
AppGallery
Drugi način instalacije aplikacija je Huawei AppGallery. U pitanju je prodavnica aplikacija, pandan Google Play Store i Apple App Store, koja vam omogućava da proširite mogućnosti svog telefona instaliranjem dodatnih aplikacija. Za korišćenje AppGallery prodavnice neophodno je ulogovati se ili napraviti Huawei nalog, nakon čega možete potpuno slobodno pretraživati i preuzimati dostupne aplikacije i igre.AppGallery1.jpg
Sa preko 3 miliona aktivnih aplikacija velika je šansa da vam više od AppGallery neće ni trebati, a prijavljivanjem Huawei nalogom omogućava personalizaciju ponude i bolje predloge aplikacija prema vašim navikama i aplikacijama koje već koristite. Otprilike kao što to rade Google Play i App Store.
Aplikacija ima tri kategorije: Featured, Trending i Top i svaka imenom objašnjava čemu služi. Izdvajanjem Trending i Top kategorija omogućava se lakše praćenje najpopularnijih igara i aplikacija, a nama kao korisnicima da proverimo da neku od aplikacija slučajno nismo zaboravili da instaliramo, jer se i to često desi.
Meniji na dnu su tu kao dodatna pomoć jer omogućavaju pretrage ograničene samo na aplikacije ili igre.
AppGallery1.jpg
U svakom slučaju, dovoljno  je da u polje pretrage ukucate ono što tražite i klikom na dugme Install, odmah pored naziva instalirate aplikaciju ili igru iz liste ponuđenih. Mi ćemo probati sa najpopularnijom aplikacijom za dopisivanje u Srbiji – Viber. Instalacija kreće automatski i samo treba da kliknete na Open kada se ceo proces završi.
Gspace
Za slučaj kada neke od Google i Meta aplikacija nisu dostupne za preuzimanje preko Petal Search ili AppGallery, ali je tu alat koji se zove Gspace, koji omogućava instaliranje i korišćenje Google aplikacija na telefone sa Huawei Mobile Services.
Gspace je aplikacija dostupna u AppGallery, pa je pre svega potrebno instalirate je, kao što smo to malopre uradili sa Viberom, pardon Vajberom.
Na početku potrebno je dozvoliti nekoliko stvari i preuzeti dodatne podatke potrebne da bi ovaj servis radio. Kada se sve završi potrebno je i da dozvolite Gspace aplikaciji da instalira druge aplikacije sa eksternih izvora.
Preko nje je moguće instalirati YouTube, Gmail, WhatsApp, Facebook, Instagram, ali i HBO Max, Drive, Maps, Photos i još mnogo toga. Praktično sve aplikacije koje se nalaze na Google Play Store.
 

Instalacije se obavljaju tako što kliknete na neku aplikaciju sa liste. Napominjemo da je neophodno da se prvi put prijavite na Google Play Store, a dobićete poruku da će vaš telefon biti prijavljen kao neki od modela koji imaju Google servise.
Sada treba da se ulogujete, kao kada prvi put podešavate telefon. Srećom, i ovo je potrebno uraditi samo jednom i nakon toga, kliknuti na instalaciju jedne od aplikacija. Ukoliko ne želite da instalirate neku od izlistanih aplikacija, pošto se sada faktički nalazite na Google Play Store, dovoljno je da kliknete na lupu u gornjem desnom uglu i aktivirate pretragu. 

Kada se instalira aplikacija, ona se automatski smešta u Gspace folder. Ako ne želite, bilo koju aplikaciju možete izvući napolje i napraviti klasičnu prečicu tako što ćete malo duže zadržati aplikaciju i u meniju koji se pojavi odabrati opciju: Create Shortcut ionda kliknuti na Add.
Nakon toga, samo treba da kliknete na aplikaciju i preskočite dosadne reklame. Slično je i sa YouTube, a sada kada ste se prijavili, dovoljno je da samo kliknete na ponuđene aplikacije i onda na Install.
Ako ste se brinuli oko aplikacija kao što su Facebook, Instagram, WhatsApp, Messenger, Gmail – ne morate, jer obaveštenja rade normalno, kao i ažuriranja. Ovo znači da vam se neće desiti da propustite kada vam je neko lajkovao Story na Instagramu, komentarisao na sliku na Facebook mreži ili poslao poruku/zvao na WhatsApp ili Messenger.
Živite bez ograničenja
Poenta priče je da kombinovanjem Petal Search, AppGallery i Gspace, korisnici telefona sa Huawei Mobile Services mogu koristiti svoje telefone i aplikacije na njima kao i svi drugi, bez bilo kakvih uslovljavanja i ograničenja. Sva tri načina korišćenja su dostupna i jednostavna za korišćenje svakome od nas, bez nekog posebnog predznanja, a instaliranje željenih aplikacija se svodi na nekoliko klikova, kao što biste to uradili na bilo kom drugom telefonu.
4_15.jpg
Uprkos ograničenjima Huawei je zaista uspeo da ponovo vrati svoje telefone u fokus korisnika, a zaista dobri, novi modeli koje smo nedavno testirali se praktično ne razlikuju mnogo od bilo kog drugog Android telefona i slobodno možemo reći da je vreme ograničenja iza kompanije Huawei, i to nam je posebno drago. Ipak je Huawei kompanija koja je do skoro gurala industriju pametnih telefona napred, kako sa odličnim kamerama, tako i sa konkurentskim čipsetovima, a svi znamo da je zdrava konkurencija potrebna svakom tržištu.

PR tekst

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi