Borba titana: S22 Ultra protiv Sony A7IV (video)

Duel kamera telefona Samsung Galaxy S22 Ultra i Sonijeve najbolje mirrorless kamere, A7IV, donosi neočekivane zaključke

 
Svi su svesni koliko su kamera senzori na mobilnim telefonima napredovali i postali jedna od najbitnijih karakteristika za korisnike. Međutim, prava, profesionalna kamera je uvek bila dobrano ispred jednog mobilnog telefona i njihovog kamera sistema. Ali, da li je promena na pomolu? Može li zaista modul kamere na mobilnom telefonu da se makar približi po kvalitetu, a možda i da ugrozi jednu od najkvalitetnijih mirrorless kamera na tržištu?Čini se da da, makar kada je u pitanju sistem kamera na najnovijem flagship-u kompanije SamsungGalaxy S22 Ultra. Iako ima skoro pa identičan kamera sistem kao i prošlogodišnji model, sa glavnim senzorom od 108MP, otvorom blende od f/1.8, laserskim autofokusom i optičkom stabilizacijom slike, Samsung je znatno unapredio softversku podršku, što je doprinelo pobojljšanim fotografijama sa glavnog, ali i sa ostalih senzora.
 
Ako ste propustili: Test: Samsung Galaxy S22 Ultra (Video)
Zbog svega toga, piše WCCFTech, profesionalni YouTube fotograf odlučio je da ovaj sistem kamera uporedi sa trenutno najboljom mirrorless kamerom koju kompanija Sony nudi – Sony A7IV. Ova kamera ima full-frame modul od 34MP i jedna je od najboljih ne samo kod Sonija, već i na tržištu, nastala na osnovi, po nekima, precenjenog modela A7III. Međutim, ovo je znatno bolja kamera sa boljim cenovnim pozicioniranjem, i stvarno je zanimljivo videti kako će proći u direktnom okršaju sa S22 Ultra.
 

Nakon pogledanog video zapisa, dolazi se do zaključka da su rezultati koje postižu Samsung Galaxy S22 Ultra i Sony A7IV dosta slični kada se slika posmatra kao celina. Boje su veoma slične, sa blago svetlijim prikazom na S22 Ultra i malo zagasitijim bojama. Kada se fotografije zumiraju, vidi se prednost mnogo većeg senzora na A7IV, jer mnogo veći broj jasnih, sitnih detalja dolazi do izražaja. Međutim, to je, nekako, bilo i očekivano. Na kraju, pogledajte i prosudite sami.
Ono što nije baš bilo jeste činjenica da se S22 Ultra u ovoj borbi “drži” iznenađujuće dobro, i to čak i bez korišćenja Expert RAW moda koji bi dodatno doprineo jasnoći fotografija na ovom telefonu. Dakle, sve je bilo manje-više na default i uz koriščenje portrait moda, kao što bi i velika većina korisnika uradila.
Koji je zaključak? Profesionalna mirrorless kamera koja ima samo jedan zadatak, a to je da pruža što bolje fotografije, i dalje je bolja, ali ne u tolikom procentu koliko smo očekivali. Takođe, ta razlika je, verujemo, većini korisnika nebitna, i radije bi imali odličnu kameru u džepu nego vrhunsku kameru u zasebnoj torbi. Razlika je, za svakodnevnu upotrebu i potrebe korisnika, stvarno veoma mala.
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi