Intel Arc grafičke karte moraju imati uključenu ovu opciju

U suprotnom, performanse su za 25% lošije…

Intel Arc A770 i A750 gejming grafičke su konačno postale realnost. Performanse su tek neznatno bolje od GeForce RTX 3060, dok su u pogledu odnosa vrednosti u smislu dobijenog za uloženu sumu novca, daleko bolji izbor od Nvidia modela.
Intel je nekoliko puta do sada sugerisao da se najbolje performanse sa novom serijom grafičkih karti ostvaruju u kombinaciji sa 10, 11. i 12. generacijom Core procesora, pre svega zbog kompatibilnosti i optimizacije performansi, a što se ponajviše odnosi na prisustvo i aktivaciju Resizable BAR funkcije, jer u suprotnom performanse su osetno lošije.
Internet sajt TechPower Up je detaljno testirao Arc A770 model sa 16 GB memorije na starijoj procesorskoj platformi i uporedio rezultate sa uključenom Resizable BAR opcijom i bez nje.
Zaključili su da ukoliko je ova opcija isključena, gubitak performansi u igrama iznosi od 20-24%. Što je niža rezolucija utoliko je pad performansi veći, a što je i očekivano u situacijama kada centralni procesor treba direktno da što brže pristupi podacima u video memoriji.
Intel_Arc_A770_ResBAR_Performance.jpg
Interesantno je da uticaj PCIe 3.0 i PCIe 4.0 specifikacija magistrale pomoću koje je povezana grafička karta sa sistemskim kontrolerom u centralnom procesoru, utiče na performanse sa svega 2-3%, tako da vas ovaj tehnički detalj ne treba da brine.
Drugim rečima, možemo zaključiti da čak i ukoliko posedujete Intel Core osme i 9. generacije ili Ryzen 5000G, sve dok ploča dotične serije procesora na niovu BIOS-a podržava Resizable BAR opciju, možete bez brige koristiti Intel Arc grafičke karte.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi