Intel gradi fabriku u Magdeburgu, posao za 1000 nemačkih radnika

Intel je rešio da okrene list i učini sve kako bi povratio vodeću poziociju na tržištu mikroporcesora. U svrhu toga je potrebno otvoriti nove fabriuke i povećati proizvodne kapacitete. Nemčka je izabrana za sledeću strateško-proizvodnu bazu...

 
Intelov izvršni direktor, Pat Gelsinger bio je prilično aktivan tokom prošle godine obilazeći Evropu. Tom prilikom imao je seriju poseta i sastanaka sa EU političkim zvaničnicima i poslovnim akcionarima u cilju diskusije o mogućim lokalitetima na kojima bi Intel izgradio novu fabriku na području Evrope. Izgleda da je pronašao odgovarajuću lokaciju za izgradnju velikog proizvodnog kompleksa kao važnog dela IDM 2.0 strategije.
Prema pisanju nemačkih media, Intel je kao lokaciju za buduću evropsku fabriku izabrao Magdeburg što znači otvaranje 1000 novih radnih mesta. Magdeburg je izabran između preostale dve lokacije, zbog dobrog geografskog položaja i centralne lokacije u kontinentalnom delu Evrope. U blizini je velikih saobraćajnica, univerziteta i industrijskih zona, a sve kako bi se ispunili logističko-transportni zahtevi i sa druge strane obezbedila kvalifikovana radna snaga i prateće usluge tj sve ono što je neophodno za neometano obavljanje proizvodnog procesa.
 
IntelManufacturing28.jpg
 
Izabrana lokacija je zapravo napuštena baza vazduhoplovnih snaga u blizini Minhena koja je dom brojnih nemačkih proizvođača automobila. Oni su ujedno i potencijalni kupci procesora buduće Intelove fabrike. Drezden je takođe bio zanimljiv, pošto u tom gradu postoji velika GlobalFoundries fabrika procesora koja raspolaže svom neophodnom infrastrukturom, a što je prednost za zahtevnu proizvodnju poluprovodnika u poređenju sa Magdeburgom.
Što se tiče Evrope, Intel trenutno ima fabriku u Irskoj, koja se nalazi u Lekslipu, 16 kilometara zapadno od centra Dablina. Ona se trenutno nalazi u fazi osavremenjavanja proizvodnih kapaciteta i priprema se za početak proizvodnje u 7-nm procesu. Izgradnja nove fabrike u Nemačkoj će svakako proširiti listu kupaca u ovom regionu, obezbeđujući dovoljno kapaciteta koji će biti u stanju da podmire tražnju u na starom kontinentu. Osim Nemačke, u opciji su bile i druge države: Belgija, Holandija i Luksemburg, pa čak  Francuska i Italija kako bi se stvorio stabilan lanac snadbevanja koji bi u potpunosti pokrio proizvodnju  i distribuciju mikroprocesora.
 
Izvor: Intel
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi