Mediatek najavio Dimensity 1080 čipset srednje klase sa podrškom za kamere od 200 MP

Zamišljen kao direktni naslednik Dimensity 920 čipseta, nova uzdanica srednje klase donosi unapređenje u performansama, efikasnosti i podršci za kamere.

Najznačajnije promene se odnose na procesor za obradu slike, pa sada Dimensity 1080 može da obrađuje slike sa kamera koje imaju senzor rezolucije 200 MP (Dimensity 920 je podržavao maksimalnih 108 MP). Za razliku od Snapdragon 695 čipseta, novi Dimensity 1080 podržava snimanje 4K video snimaka, i to u HDR verziji sa hardverskim ubrzanjem, prenosi GSMArena.
200MP.jpg
Naravno, podržan je 5G, a dva najbrža CPU jezgra su Cortex A78 sa taktom od 2,6 GHz naspram 2,5 kod Dimensity 920. Ono čemu se nismo obradovali je činjenica da je GPU ostao isti – Mali-G68, a čipset je i dalje napravljen koristeći 6 nm arhitekturu. Uzimajući sve navedeno u obzir, razlika od 100 MHz i ista grafika neće doneti osetno ubrzanje u odnosu na prethodnu generaciju.
Sa druge strane, i dalje su podržane 5G mreže ispod 6 GHz, WiFi 6 i isti APU. Mediatek je najavio da će Dimensity 1080 da počne da se isporučuje u Q4 ove godine, što znači da telefone sa njim možemo očekivati uskoro.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi