9 načina na koji su nam pametni telefoni promenili život

Pametni telefoni uticali su na naše živote na neke dobre, ali i na neke loše načine. Šta je po vama najbolja, a šta najgora stvar koju su ovi uređaji doneli u našu svakodnevnicu?

Od kada su se pojavili, pametni telefoni su uneli toliko novina u naše živote da je ponekada teško setiti se života pre njih. Tu smo da vam pomognemo da se prisetite tačno koliko su pametni telefoni promenili naše živote.
Zamene za mnoge uređaje
Kada ste poslednji put kod kuće zaboravili CD plejer, MP3 plejer, fotoaparat, ili baterijsku lampu? Verovatno ne možete ni da se setite, jer sve ove funkcionalnosti, pa i mnogo drugih, imate na vašem pametnom telefonu. Tolkin je napisao “One ring to rule them all”, a mi možemo da kažemo da je upravo pametni telefon sprava koja je poslala mnoge nekada popularne uređaje u penziju. Kome još treba MP3 plejer…
MP3.jpg
Geolokacija
Imamo još jedno slično pitanje za vas, a to je kada ste se poslednji put izgubili u nepoznatom delu grada? Verovatno je prošlo mnogo vremena. 1999. godine pojavio se prvi mobilni telefon sa GPS funkcionalnošću, a sada svaki pametni telefon u sebi ima sposobnost geolokacije. Ne znate put do Halkidikija? Nikakav problem, tu su Google Maps ili Apple Maps da vam pokažu put. Doduše, možda se malo izgubila ona čar pitanja prolaznika za uputstva.
Navigacija.jpg
Informacije na dohvat ruke
U popularnom sitkomu “How I Met Your Mother” postoji scena u kojoj glavni akteri objašnjavaju kako je pametni telefon ubio zdravu raspravu. Kako? Tako što više ne morate da dokazujete da ste u pravu. Jednostavno uzmete vaš pametni telefon i “izguglate” potrebnu informaciju. I to je to, na dlanu vaše ruke imate uređaj koji sadrži svo znanje ljudske rase. Ako vam daju šifru za Wi-Fi, naravno.
Google.jpg
Uvek dostupni
Kako su informacije uvek na dohvat ruke, tako ste i vi. Sve je počelo sa mobilnim telefonima, a nastavilo se sa pametnim telefonima. I gde je nekada bilo jednostavnije ostaviti mobilni telefon kod kuće i biti nedostupan za javnost, kako sada bez pametnog telefona kada se na isti toliko oslanjamo. GPS, vremenska prognoza, samo da vidim šta radi Đoković, jesi čuo ovu pesmu, kako se beše zove ona glumica, da li mi je stigao onaj važan mejl, i tako dalje i tako dalje.
Kako da ga ostavite kod kuće kada vam je pametni telefon potreban u svakom trenutku svakog dana. Ako nas pitate, voleli bismo malo da budemo nedostupni, kao nekada, ali ni sami ne pronalazimo način kako.
Napredna komunikacija
Postoji i druga medalja te dostupnosti i te napredne komunikacije koju pametni telefoni donose. Popularne aplikacije Telegram, Viber, WhatsApp i mnoge druge komunikaciju čine lakšom i lepšom. Očas posla možete poslati fotografiju, glasovnu poruku, neki zanimljivi link, smešan klip, ma šta god. Isto tako možete video pozivom stupiti u kontakt sa vašim najvoljenijima ukoliko ste od njih udaljeni. Nije to baš kao da ste tu, ali je mnogo lakše kad im, uz glas, vidite i lice.
Messenger_1.jpg
Svi smo fotografi
Da biste fotografiju poslali morate prvo da je uslikate, a pametni telefoni su od svakog korisnika napravili fotografa. Jednostavno, sistemi kamera u modernim pametnim telefonima, kao i sistemi za obradu fotografija su toliko napredni da svako može da otkrije umetnika u sebi.
Fotograf.jpg
Eksplozija popularnosti društvenih mreža
Ne možemo govoriti o promenama koje su pametni telefoni uneli u naše živote a da se ne dotaknemo društvenih mreža. One su promenile naše živote, a upravo su pametni telefoni značajan faktor koji je uticao na njihovu ogromnu rasprostranjenost. Jedno je sesti za računar kako biste proverili Facebook, ali je sasvim drugo izvaditi telefon iz džepa i očas posla postaviti fotografiju na Instagram i gledati srčiće kako se nižu.
Veštačka inteligencija u džepu
Možda toga niste ni svesni, ali svako od nas ima pristup veštačkoj inteligenciji kroz svoj pametni telefon. Virtuelni asistenti poput Siri i Google Assistant upravo su tipovi veštačke inteligencije koje možete upotrebiti u bilo kom trenutku kako biste, posredstvom glasovnih komandi, dobili informacije koje su vam potrebne ili olakšano odradili neke zadatke na vašem telefonu, poput postavljanja alarma za buđenje. Ovi AI mogu čak i da vam ispričaju po koju šalu.
Siri.jpg
Nikada sami
Za kraj, ostavili smo jednu malo mračniju stranu pametnih telefona, a to je da, najverovatnije i nažalost, više nikada nećemo biti stvarno sami sa svojim mislima. Sve češće su tu informacije o neovlašćenom prikupljanju i zloupotrebi korisničkih podataka, prisluškivanju i posmatranju. Ne želimo da teoretišemo o zaverama, ali činjenica je da ako neko želi da sazna šta tačno vi radite, moći će, a teško da ćemo ikada moći da se vratimo u vreme kada je tako nešto bilo nemoguće.
Dino.jpg

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi