O nama

Više od 23 godine Benchmark svakodnevno izveštava o novitetima iz sveta informacionih tehnologija i predstavlja najpoznatiji i najstariji online IT portal u regionu koji se bavi ovom tematikom, na sebi svojstven način.

Objektivno i nepristrasno izveštavanje naše su glavne vodilje kroz svet nezavisnog novinarstva, nastojimo da uvek opravdamo reputaciju građenu godinama. To je naša obaveza prema svima koji su sa nama uz Benchmark rasli, edukovali se, napredovali – i mi sa našom publikom. Jer mi to jesmo, nezavisan i svoj medij, Benchmark.

Uvek ispred drugih IT medija

Benchmark nije pratio trendove kroz sve ove godine – Benchmark ih je kreirao, pokušavali smo da svakog dana budemo bolji nego što smo bili juče. Napredovali smo i učili na sopstvenim greškama, ali uvek znanjem i angažmanom daleko ispred svih – poštujući brojnu publiku koja je sve ove godine uz nas, bilo na sajtu, forumu ili društvenim mrežama. Publiku koja je vrlo zahtevna, verna i – brojna! Ali takođe, poštujući poziv kojim se bavimo, partnere među kojima je veliki broj poznatih svetskih kompanija, među kojima uživamo veliko poštovanje.

Lepa reč, dostojanstvo u izveštavanju, nepristrasnost, doslednost, data reč, to su postulati Benchmarka: i naravno, biti na pravom mestu u pravom trenutku, pre svih – jer to su obaveze novinara ozbiljnog medija. I kada nismo bili na tom nivou, težili smo tome, prihvatajući se različitih zadataka i teških izazova koje savremeno novinarstvo zahteva. Trudili smo se da razumemo neprestane promene, trendove koji se menjaju iz godine u godinu: slobodno možemo da kažemo, uvek na vrhu. Ispred svih!

Umeli smo da prepoznamo trendove, uvek osećali jasnu obavezu da se prilagodimo vremenima u kojima radimo. Da ispratimo i ono od čega smo krenuli, da uvažimo nova interesovanja publike, prepoznamo gde je mesto Benchmarka u svemu tome. Odabrali smo put na kome nema izveštavanja po diktatu, već po savesti i razumevanju aktuelnog trenutka, znajući da ukoliko taj balans narušimo i nesvesno – gubimo poverenje publike. A mi naš posao radimo zbog publike, koja je brojna i objektivno kritički nastrojena – da budemo u direktnom kontaktu sa njima ali i da profesionalno nastupimo.

Tekst, slika, video

Stvorili smo vrhunsku video produkciju, multimedijalne sadržaje svetskog nivoa kvaliteta, izveštavali sa nekoliko stotina događaja u zemlji i inostranstvu, bili svedoci velikih događaja i najaktuelnijih promocija, biznis konferencija, neretko kao jedini novinari sa ovih prostora. Jedini smo redovni izveštači sa velikih svetskih sajmova tokom prethodnih godina: jer ko ako ne Benchmark? Informisali smo publiku sa svih kontinenata izuzev Australije, dočekali i ispratili brojne kompanije koje su danas deo istorije.

Preko 100.000 vesti, više od 7000 testova najrazličitijih vrsta uređaja koji su evoluirali tokom skoro četvrt veka koliko se bavimo ovim pozivom, na stotine reportaža sa različitih događaja u zemlji i inostranstvu, preko dve hiljade video priloga vrhunskog kvaliteta. To je sve za nama i verujemo – samo deo onoga što je pred nama.

Naša je obaveza da budemo bolji nego što smo bili do sada: znamo i umemo da cenimo vrednosti, privilegiju što je naš put uopšte došao do ove etape, poštovanje prema svemu što smo do sada uradili.

Benchmark tim, februar 2023.