Kako Microsoft vidi budućnost - Press Chat sa Majklom Kogelerom (Video)

Tokom održavanja Sinergije 16, jedna od najatraktivnijih manifestacija je svakako bio Press Chat sa Majklom Kogelerom, direktorom Microsofta za CEE Multi Country Europe, regionom u koji spada 15 zemalja ovog podneblja, uključujući i Srbiju. Tema ovog gotovo neformalnog druženja je bila vrlo zanimljiva: Kako Microsoft vidi budućnost. Naravno da nismo želeli da propustimo ovo dešavanje...

Filip Majkić
Microsoft Srbija je za proteklu Sinergiju 16 pripremio brojne zanimljive sadržaje. Ipak, uvereni smo da mnoge naše čitaoce ne zanimaju usko tehničke ili biznis priče, ali ih itekako zanima kakva je vizija Microsoft korporacije, giganta koji oblikuje sadašnjost i budućnost. U sredu, 19. oktobra u hotelu Crowne Plaza Beograd je organizovano neformalno druženje sa Majklom Kogelerom, generalnim direktorom Microsofta za CEE Multi Country Europe koji je govorio upravo o ovoj temi.
Majkl Kogeler je sa predstavnicima medija podelio viziju kako Microsoft vidi budućnost, kao i svoje ideje i iskustva o uspešnim digitalnim transformacijama u cilju povećavanja kvaliteta života i rada, kao i održivog razvoja na globalnom nivou. U razgovoru je takođe bilo diskusije o tome u kojoj meri je budućnost već tu. Mi smo izdvojili nekoliko najzanimljivijih pitanja i odgovora za dalji tekst, dok kompletan integralni video čitavog razgovora možete pogledati ispod.
Pogledajte kompletan tok razgovora:

Koji su ključni faktori koji danas nose razvoj savremenog IT-ja na globalnom nivou?
Majkl Kogeler, Microsoft: Glavne podsticaje trendovima smo već pomenuli. Dostupnost tehnologije svima će promeniti svet. Pogledajte samo automobile; kada nije bilo automobila, bili ste kralj ukoliko ste imali kola. Danas svako ima kola i to je svima dostupno. Tehnologija nije toliko bitna kao tehnologija, već način na koji koristite tehnologiju i kome je sve dostupna. Ukoliko pogledate kompanije, postoje četiri velika izazova koja su pred njima.
Najpre, kako prići korisnicima. Ne postoji kompanija koja će da ulaže u IT radi IT-ja. One žele da nađu nove načine interakcije sa korisnicima. Kako im mi možemo u tome pomoći? Druga stvar jeste borba za talentovane radnike, što je uvek u deficitu ovih dana. Kako privući ljude, i kako ih potom omogućiti da pruže puno, kako im olakšati život da mogu da se fokusiraju na svoj rad? Govorio sam o promeni poslovnih modela. Svaka kompanija, svaka industrija će se suočiti sa promenom poslovnog modela; stvari će postajati remeteće u sve većoj meri, upravo zbog tehnologije i to se dešava svuda oko nas. Najzad, postojaće kompanije koje će obavljati stvari jeftinije zbog toga što imaju efikasniji model. Pogledajte Kinu. Veoma je jeftino razvijati u Kini, tamo su najveća svetska brodogradilišta; ja sam rođen u Holandiji i tamo ih više nema iako smo mi bili nacija brodograditelja. No, u Kini i na Tajvanu se sve to obavlja za četvrt cene jer su oni izuzetno efikasni.
20161019_132628.jpg 
 
Koji je Microsoftov ključni doprinos u tom razvoju i gde vidite ključni doprinos u daljoj budućnosti?
Majkl Kogeler, Microsoft: Veliki trendovi promena su u toku. Gde je Microsoft u svemu tome? Promene se odvijaju sve brže. Možemo li uopšte govoriti sa ikakvom sigurnošću o svetu za 10 godina? Ili za 5 godina? Mi ćemo biti provajder tehnologije; koja će tehnologija to biti kroz 5 godina? Znam samo da će cloud biti jedna od komponenti te tehnologije, jer se sve seli u cloud. Sve što razvijamo, sve što pravimo se bazira na cloudu.
20161019_132554.jpg
Trik za Microsoft jeste da ne bude cloud provajder, već da bude relevantan za svoje klijente, da razume posao svojih klijenata i pomogne im da ostvare svoje proizvodne ciljeve. Mi smo “lego kompanija” i to sam oduvek govorio, imamo mnogo malih delova koji se uklapaju, ali je na vama, to jest korisnicima i klijentima da sklope kockice na način na koji to žele. Pre 10 godina smo prodavali proizvode u kutijama. Danas to više ne radimo, sve je digitalno. Promena je jedina konstanta u ovom poslu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi