Reportaža: Sony Xperia Z1 događaj - Zagreb, 04.10.2013.

Kao što znate, početkom septembra Sony je na IFA 2013 događaju u Berlinu predstavio svoju novu uzdanicu - Xperia Z1 smartfon. Benchmark je dobio priliku prisustvuje regionalnoj prezentaciji ovog proizvoda, o kome ste već mogli da čitate na stranicama našeg sajta. Sony je ovaj događaj održao nešto bliže, takoreći u komšiluku. Odazvali smo se na poziv i zaputili smo se ka prestonici naših suseda u grad Zagreb, kako bi saznali šta to novi vodeći smartfon poznate japanske kompanije ima da ponudi

Dragoljub Radovanović
Interesantna stvar u celoj ovoj priči je to što je Sony Xperia Z1 završio u našim rukama još pre dve nedelje, tako da smo već bili upoznati sa njim i pre nego što je zvanično predstavljen u našim krajevima. Svakako bi uzbuđenje bilo veće da ga nismo prethodno testirali, ali nismo hteli da propustimo priliku da se podsetimo koji su njegovi noviteti, kao i da steknemo direktniji uvid u očekivanja kompanije od svog vodećeg smartfona. Poziv od kompanije Sony da se pridružimo prezentaciji u Hrvatskoj rado smo prihvatili, tako da smo 4. oktobra izjutra krenuli na put.


U Zagreb smo stigli oko pola dva i uputili se ka hotelu Four Points, u kome nam je bio obezbeđen smeštaj. Par reči o hotelu – nalazi se u ulici Trg Krešimira Ćosića i reč je o smeštaju sa četiri zvezdice. Sobe prostrane, uredne, kao što je to očekivano.  

Prezentacija Sony Xperia Z smartfona počinje oko 19 časova, tako da smo imali vremena za kraći odmor. Mesto gde se održavala prezentacija je udaljeno samo nekoliko kilometara od hotela i relativno lako smo ga pronašli. U pitanju je galerija Lauba, poveće mesto sa vrlo interesantnim enterijerom. Zanimljivost je to da se u ovoj zgradi do 2008. nalazio Tekstilni kombinat Zagreb (TKZ). Ispred galerije postavljen je bilbord sa Sony Xperia Z1 natpisom, tako da smo je lako pronašli. Sony je vodio čak 25 novinara iz Srbije, a na samoj prezentaciji tu su bili i novinari iz Slovenije, kao i naravno iz Hrvatske. Uglavnom, događaj je bio poveći.Jasno je odmah od početka bilo da je ceo događaj jako lepo organizovan. Početak prezentacije je malo kasnio pošto smo čekali da svi budu prisutni, ali napokon na binu je izašla Iva Sulentić i u ime kompanije Sony Mobile požela nam dobrodošlicu u Zagreb. Ubrzo je za mikrofonom bila i Maja Badurina marketinški menadžer za Adriatic regiju, koja je pružila par uvodnih reči o Sony Xperia Z1 modelu o kojem se vodi glavna priča. Mikrofon je ubrzo prepušten glavnom govorniku, direktoru za marketing centralne evrope – Björn Bourdin-u.


 Prezentacija je započela predstavljanjem One Touch opcije koja služi za uparivanje Sony Xperia Z1 modela sa televizorom, pa je jednim dodirom telefona sa daljinskim pomoću NFC tehnologije slika preneta na televizor. Na telefonu su se nalazili i slajdovi, tako da je preko njega bila održana celokupna prezentacija. Usledila je priča o Sony Mobile-u koji postoji već 18 meseci, tačnije od kako je prestao da postoji Sony Ericsson, ideji koju Kaz Hirai ima ispred sebe i koja je važnost smartfona kao prenosnog uređaja kojeg uvek nosite sa sobom. Istaknuto je da je ova godina takoreći godina povratka za Sony Mobile, kada je lansiran njihov prvi premium telefon, tačnije Sony Xperia Z. Ubrzo nakon toga priča o dostupnosti veće brata Sony Xperia Z tableta, zatim fableta Xperia Z Ultra, Z1 modela i činjenice da je svaki od njih vodootporan.Glavna priča kreće sa Sony Xperia Z1 telefonom, kao nečemu što je “najbolje od kompanije Sony za nas”. Nastavlja se sa pričama o tehnologiji ekrana i najboljoj kameri na tržištu. Ubrzo je usledio odgovor na pitanje koje smo sami sebi postavljali, zašto je samo nakon sedam meseci izbačen novi flagship model? Bjornov odgovor na to je bio da ako želite da uspostavite ritam na tržištu – morate da ubrzate. Takođe, kako je rečeno, samim tim da dokažete potrošačima da ste sposobni da donesete superiorne premium smartfone. Nakon toga su istaknute glavne prednosti Sony Xperia Z1 smartfona, kao što je njegov Triluminus ekran sa X-Reality filterom, 3000 mAh baterija sa Stamina režimom i IP58 sertifikacija. Ipak, ono što Bjorn ističe kao ključnu prednost ovog modela je njegova kamera. Objašnjeno je zapravo kako kamera funkcioniše i zašto je bitno koristiti veći senzor, važnost Bionz procesora , G objekiva i kako su sve ove komponente objedinjene u Xperia Z1 smartfonu.


Sledi priča o Info Eye opciji, koja donosi informacije o onome što uslikate, TimeShift Burst režimu koja beleži 61 fotografiju i Social Live opciji koja kači direktan prenos vašeg snimka na Facebook. Bjorn zatim ističe koliko je veći senzor bitan jer hvata više svetlosti i samim tim utiče na kvalitet fotografija. On zatim priča o tome kako je dizajn ostao dosta sličan, ali da se sada u izradi koristi metal i staklo, da je sada tu fizički taster za kameru, da je džek za slušalice bez poklopca i sličnim stvarima koje prate novi model. Oprema za telefone je takođe bitna, pa je bilo par reči o docking stanicama, Wireless display uređajima, smart handsetovima, i novom pametnom satu. Za one koji ne mogu da priušte Sony Xperia Z1 kako bi imali odlične fotografije, Bjorn predlaže Smart Lens QX10 i QX100 objektive. Sa njima je završena prezentacija, koja je trajala nekih petnaestak minuta.
Događaj se nije završio sa prezentacijom Sony Xperia Z1 smartfona, jer je takoreći žurka tek počinjala. U sklopu Lauba galerije bila je postavljena i bina sa muzičkim instrumentima, tako da je očekivana živa muzika, samo što nije bilo poznato ko treba da nastupi. Ispostavilo se da je reč o pevačici Vanna iz grupe E.T. Interesantan događaj večeri bila je tačka spuštanja sa plafona konopcem prikačenom za obruč, nešto slično kao što smo videli na prezentaciji Samsung Galaxy S4 smartfona u Beogradu. Sa prezentacije smo ka hotelu uputili u kasnijim satima, bilo je vreme za vruć tuš i spavanje, sutra krećemo nazad za Beograd.Odlučili smo da se malo prošetamo centrom Zagreba. U nekim detaljima grad podseća na Beograd, dok se u drugim potpuno razlikuje. Glavna atrakcija je svakako Trg Bana Jelačića, bana Hrvatske iz 19. veka, inače Novosađanina. Prošetali smo po centru, popili kafu, pokupovali par sitnica i nakon toga krenuli nazad za Beograd.Prezentacija u Zagrebu je bila veoma lepa prilika da se iskombinuju posao i putovanje, a da sve to ne deluje toliko zamorno. Jedna nova avantura, videli smo nešto novo, kao i nešto nam je već bilo poznato, kao i čitaocima našeg sajta. Prezentacija i celokupna organizacija su bili na visokom nivou, profesionalni, a u isto vreme uz opušteniju atmosferu. Bilo je pravo uživanje družiti se sa Sony tehnologijama i proizvodima i voleli bismo da bude što više prilika za ovakva okupljanja.
Zahvaljujemo se kompaniji Sony na organizaciji poseti Zagrebu i prezentaciji Sony Xperia Z1 modela.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi