Android aplikacije po preporuci Benchmark forumaša - video plejeri

Android je u svetu, a i kod nas, postao vrlo popularna mobilna platforma. Kako je mobilni uređaj onoliko dobar koliko i softver koji za njega postoji, ogroman broj aplikacija na Android Marketu je pravo blago za svakog Android korisnika. Takvo mnoštvo raspoloživih aplikacija ipak dovodi do pitanja šta od svih tih aplikacija izabrati. Veliki broj posetilaca Benchmark foruma se bavio baš tom tematikom i pri tome su se izdvojile određene aplikacije koje su pobr

Bojan Dančuo

Android aplikacije po preporuci Benchmark forumaša – video plejeri

Ovo je prvi tekst iz planirane serije tekstova koji će se baviti Android aplikacijama koje su dobile preporuku posetilaca Benchmark foruma. U svakom tekstu ćemo sa baviti nekom oblašću i nabrojaćemo preporučene aplikacije sa njihovim karakteristikama, a gledaćemo i da ih testiramo ako budemo u mogućnosti i prenesemo vam i naše lične utiske o svakoj od njih.

U ovom tekstu ćemo obraditi temu video plejer aplikacija, videćemo koje puštaju najviše formata, koje su besplatne i koje su u stanju da reprodukuju titlove uz film. (napomena: titl za test je snimljen u unicode formatu, koji se pokazao kao najkompatibilniji sa plejer programima)
 

Video plejer aplikacije smo ovaj put testirali na HTC Desire Z telefonu sa nekoliko tipova video fajlova, pa ćemo vam preneti naša iskustva o svakoj od aplikacija. Uz svaki opis aplikacije imate i direktan link na Android Market stranicu te aplikacije, ako želite detaljnije da se informišete ili da je isprobate.

arcMedia

Android Market link

Ovaj video plejer je još uvek u beta verziji, ali i ovako poseduje veliki spisak podržanih formata. Baziran je na FFmpeg projektu, a trenutno radi preko CPU-a, tako da direktno zavisi od njegove snage.

Podržani formati:
Containers: asf, avi, mkv, mov, mp3, mp4, ogg, rmvb, wav, wma, wmv
Codecs: aac, ac3, divx, flv4, MPEG-1, MPEG-2, PCM, RealVideo, Vorbis, xvid


Xvid sa eksternim srt titlom na srpskom jeziku arcMedia plejer je savladao vrlo dobro. Reprodukcija je bila glatka, a titlovi su se ispravno prikazivali zajedno sa našim slovima.

Prvi mkv fajl sa kojim smo testirali je x264 enkodiran video u 720p rezoluciji sa AC3 zvukom. Javili su se problemi prilikom reprodukcije u vidu razlivanja slike, tako da nešto u podešavanjima prilikom enkodiranja ovom plejeru nije odgovaralo. Titlovi integrisani u mkv nisu bili prepoznati, a sama brzina reprodukcije je bila na negledljivom nivou.

Drugi mkv fajl je x264 enkodiran video u 704×480 rezoluciji sa Vorbis zvukom. Njega je plejer reprodukovao bez brljanja, ali i dalje u negledljivo niskom frejmrejtu.

 

iMPlayer

Android Market link

U opisu ovog plejera piše da podržava i softverske i hardverske kodeke, ali da performanse zavise od snage CPU-a. Kada se koristi softverski kodek, moguće je menjati brzinu reprodukcije.

Prilikom testiranja, dok je tekla reprodukcija nismo mogli da uhvatimo snimak ekrana regularnim putem. Zbog toga je video interfejs slikan foto-aparatom.

Podržani formati:
video : divx/xvid, mpeg, wmv, asf, h264, flv…
audio : mp3, ac3, wma..
subtitle : smi,srt


Xvid sa eksternim srt titlom na srpskom jeziku iMPlayer je savladao vrlo dobro. Reprodukcija je bila glatka, a titlovi su se ispravno prikazivali zajedno sa našim slovima.

Prvi mkv fajl sa kojim smo testirali je x264 enkodiran video u 720p rezoluciji sa AC3 zvukom. Javili su se problemi prilikom reprodukcije u vidu razlivanja slike, tako da nešto u podešavanjima prilikom enkodiranja ovom plejeru nije odgovaralo. Titlovi integrisani u mkv nisu bili prepoznati, a sama brzina reprodukcije je bila na negledljivom nivou.

Drugi mkv fajl je x264 enkodiran video u 704×480 rezoluciji sa Vorbis zvukom. Njega je plejer počeo da reprodukuje bez artefakata, ali je odmah u startu bio očigledan loš frejmret, a sam plejer je prekinuo reprodukciju posle par sekundi i javio je da je video previše visokog kvaliteta da bi se mogao reprodukovati.

 

mVideoPlayer

Android Market link

mVideoPlayer je zamišljen kao zamena za plejer koji dolazi uz Android. On neće pustiti ništa što telefon sam ne bi inače mogao da pusti, ali će dodati mnogo drugih funkcionalnosti koje inače ne postoje. Za početak, tu je podrška za titlove i to u velikom broju formata. Druga interesantna mogućnost je automatsko skidanje postera za filmove i serije koji se onda prikazuju za svaki video fajl, uz mogućnost direktnog iščitavanja podataka sa IMDB-a o dotičnom filmu/seriji. Moguće je čak i automatski pretražiti bazu titlova sa OpenSubtitles.org sajta i ako se odgovarajući titl pronađe, mVideoPlayer će ga skinuti i smestiti uz video fajl.

Prilikom testiranja, dok je tekla reprodukcija nismo mogli da uhvatimo snimak ekrana regularnim putem. Zbog toga je video interfejs slikan foto-aparatom.

Podržani formati:
titlovi : SubRip(.srt), Sub Station Alpha(.ssa), Advanced Sub Station Alpha(.ass), MPL2(.mpl/.txt), MicroDVD(.sub/.txt), SubViewer2.0(.sub), PowerDivX(.psb/.txt), TMPlayer(.txt), SAMI(.smi/.sami)
video/audio : Svi formati koje telefon inače podržava. MKV je podržan ako sam telefon ume da ga reprodukuje.
 


Nažalost, ovaj plejer pored svih svojih drugih dobrih osobina nije uspeo da reprodukuje dovoljno tečno Xvid koji smo mu poturili. Istina je da je ovaj Xvid zahtevniji od proseka, jer ima punu horizontalnu DVD rezoluciju i sabrani video i audio bitrejt preko 1500 Kbit/s. Titlovi su doduše bili reprodukovani kako treba, tako da bi standardni 480p Xvid najverovatnije radio bez problema. Ovaj plejer je inače jedini kod koga smo primetili mogućnost izbora između više titlova i učitavanja eksternog fajla sa titlom.

S obzirom na to Desire Z ne može da reprodukuje MKV, ni mVideoPlayer to nije mogao.

 

QQPlayer

Android Market link

O ovom plejeru nema mnogo detalja na marketu. U pitanju je još jedan plejer koji je još uvek u beta fazi. Nažalost ne podržava titlove.

Podržani formati:
video : AVI, FLV, MP4, 3GP, MKV, MOV
 


Xvid kojim smo testirali je bio preveliki zalogaj za ovaj plejer, pa pored toga što nije mogao da prikaže titlove, video je i toliko seckao da je bio negledljiv.

Prvi mkv fajl sa kojim smo testirali je x264 enkodiran video u 720p rezoluciji sa AC3 zvukom. Reprodukcija je bila bez grešaka, ali izuzetno seckava i negledljiva.

Drugi mkv fajl je x264 enkodiran video u 704×480 rezoluciji sa Vorbis zvukom. QQPlayer nije hteo da ga pusti jer nije mogao da dekodira Vorbis zvuk.

 

RockPlayer

Android Market link

RockPlayer je komercijalni plejer, ali srećom postoji i besplatna Lite verzija koju smo testirali i koja je u potpunosti funkcionalna, osim što u fajl menije prikazuje reklame i tokom reprodukcije u gornjem levom uglu stoji pomalo iritirajući crveni R znak. Podržava titlove i zaista impresivan spisak formata, a postoje verzije specijalno optimizovane za razne mobilne procesore.

Podržani formati:
kontejneri : avi mkv rmvb mp4 mov wmv asf wma wav mpg ts mpa dvd au mp3 mid ivf aiff ogm ogg cda flic d2v aac roq flac drc dsm swf pls pmp
audio/video formati AAC AC3 DTS FLV4 LPCM ALAW ULAW MPEG Audio MPEG-1 MPEG-2 RealVideo RealAideo Vorbis AVC VC1 XVID DIVX SVQ Theora Bink Theora Bink
 


Xvid sa eksternim srt titlom na srpskom jeziku je u RockPlayer-u radio odlično. Reprodukcija je bila glatka, a titlovi su se ispravno prikazivali zajedno sa našim slovima.

Prvi mkv fajl sa kojim smo testirali je x264 enkodiran video u 720p rezoluciji sa AC3 zvukom. Iz nekog razloga RockPlayer uopšte nije uspeo ispravno da pusti ovaj fajl, već je slika bila deformisana i sužena u gornjoj petini ekrana.

Drugi mkv fajl je x264 enkodiran video u 704×480 rezoluciji sa Vorbis zvukom. Njega je RockPlayer pustio kako treba, ali i dalje nije bio dovoljno tečan da bi bio gledljiv. Ipak, u ovom slučaju je malo falilo i na momente je video čak radio pristojno, ali čim bi naletela neka malo brža scena sve bi počelo da koči.

 

Video Player

Android Market link

Ovaj plejer zapravo uopšte nije plejer, već je samo neka vrsta fajl pretraživača koji onda kada izaberete video fajl poziva druge plejer programe. Iskreno, nije nam baš jasno zašto ga je neko preporučio.
 

 

 

VPlayer

Android Market link

Vplayer je takođe komercijalan plejer, ali ima trial verziju koju smo probali i koja je potpuno funkcionalna. Činjenica da je trial verzija u pitanju implicira da ona treba da istekne u nekom trenutku, ali mi apsolutno nigde nismo našli nikakvo pominjanje kada bi to moglo da se desi. Ovaj plejer podržava srt titlove, a podržava pored standardnih video formata i nekoliko vidova video streaming-a.

Podržani formati:
video formats: divx/xvid, wmv, m4v, flv, rmvb, avi, mkv, mov, mp4, 3gp, ts, tp…
streaming: http, rtsp, mms and m3u(apple http stream, m3u8)
subtitle: .srt
 


Xvid sa eksternim srt titlom na srpskom jeziku je u VPlayer-u radio odlično. Reprodukcija je bila glatka, a titlovi su se ispravno prikazivali zajedno sa našim slovima.

Prvi mkv fajl sa kojim smo testirali je x264 enkodiran video u 720p rezoluciji sa AC3 zvukom. Ovaj video je brljao i seckao u reprodukciji, tako da je bio negledljiv.

Drugi mkv fajl je x264 enkodiran video u 704×480 rezoluciji sa Vorbis zvukom. Sa ovim videom se desila interesantna stvar. Iz nekog razloga je VPlayer prikazivao pogrešan aspect ratio za ovaj video, tako da je odsekao po mali deo slike sa svake strane. Ali, ostatak slike je radio besprekorno, bez ikakvog seckanja.

Zaključak

Na kraju testiranja svih ovih plejera, preovlađuje utisak da na kraju najveći deo toga ipak zavisi od toga koliko je hardverski jak vaš telefon. Mi smo možda malo previše strogo krenuli i izabrali previše zahtevne test filmove, ali ipak su se pokazale neke bitne stvari koje mogu pomoći kod diferencijacije plejera.
 

Prvi plejer koji zaslužuje našu preporuku je mVideoPlayer, koji ima odlične dodatne opcije za integraciju sa IMDB-om i automatsko skidanje postera i titlova, pod uslovom da nemate nameru da gledate neke egzotičnije video formate od onoga što vaš telefon inače može da prikaže. Ovo je takođe jedini plejer koji poseduje mogućnost prikaza raznih vrsta titlova, kao i ručno učitavanje eksternog titla po potrebi.

RockPlayer zaslužuje preporuku jer daje odlične performanse i podržava veliki broj formata. Njegov problem je u tome što nije besplatan, osim u Lite verziji koja sadrži reklame i vrlo iritirajući crveni logo u gornjem levom uglu ekrana.

arcMedia plejer je isto zaslužio da ga preporučimo jer je besplatan, a pruža nešto bolje performanse od mVideoPlayer-a, uz podršku za titlove.

U današnjem tekstu smo pokrili video plejer aplikacije za Android po preporukama Benchmark forumaša. Sledećih nedelja ćemo nastaviti sa predstavljanjem drugih tipova aplikacija koje nisu ništa manje interesantne, a vi ostanite uz Benchmark i ako želite slobodno komentarišite i predlažite nove aplikacije u ovoj i ovoj temi na Benchmark forumu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi