Android aplikacije: Vremenska prognoza

Tradicija prikazivanja Android aplikacija na našem sajtu se nastavlja sa aplikacijama za vremensku prognozu. Kakvo će vreme biti danas, sutra ili u narednih nedelju dana - verujemo da svako od nas želi da ima te informacije. Smartfon je idealan uređaj na kojem možemo dobiti detaljnu vremensku prognozu u bilo kom trenutku, jer ga uvek nosimo sa sobom kada izađemo van naših domova. Ostaje vam samo da izaberete koja aplikacija za ovu namenu vam najviš

Dragoljub Radovanović

Android aplikacije: Vremenska prognoza

Bilo je vreme kada smo informacije o vremenskoj prognozi mogli da saznamo samo prateći radio ili televizijski program, najčešće u vestima. Kako je vreme proticalo i kako se internet na personalnim računarima omasovljavao, počeli su da se pojavljuju servisi za vremensku prognozu, kojih danas ima popriličan broj. Sa pojavom smart telefona, logičan korak je bio da se ti servisi konvertuju u aplikacije, koje danas koristimo na našim telefonima. Jedna od neizostavnih stvari na početnim ekranima naših smartfona, postala je vremenska prognoza, koja je u većini slučajeva kombinovana sa časovnikom i trenutnim datumom u vidu widget-a. Detaljnije informacije kao što su brzina vetra, pritisak,vlažnost vazduha, vremenski uslovi, minimalne/maksimalne temperature tokom dana je naravno moguće dobiti ulaskom u aplikaciju klikom na određeni deo widget-a. Neke aplikacije daju više informacija, neke manje, dok takođe neke imaju lepši i pregledniji korisnički interfejs i widget, dok druge nisu toliko zanimljive. Mi smo za vas danas izabrali određeni broj aplikacija koje važe za popularnije u ovoj kategoriji, ali na vama ostaje izbor koja će vam se najviše svideti nakon što ih isprobate, mi smo tu samo da vam istaknemo neke od njihovih mogućnosti. Pogledajmo koje smo to aplikacije izabrali ovoga puta.

The Weather Channel

The Weather Channel je jedna od najobuhvatnijih aplikacija sa vremensku prognozu na Android Market-u. Neke aplikacije imaju mogućnost da automatski pronađu vašu poziciju, što nije slučaj kod ove aplikacije – lokaciju morate uneti sami. Mere za temperaturu su po standardnim podešavanjima podešene na farenhajte, tako da u opcijama morate izabrati metrički sistem, kako bi temperatura u celzijusima bila prikazana. Kada ste podesili lokaciju dobijate ime grada i države u kojoj se nalazi, vremensku zonu i kada su poslednji put osvežene informacije o vremenu. Ispod toga se nalazi trenutna temperatura i opis vremenskih uslova, kao i grafička sličica uslova. Dalje ispod se nalazi informacija o tome kakva je realna temperatura napolju, tačnije da li se oseća kao više ili manje stepeni od zvanične merene u hladu, zatim imamo podatke o tački rose, relativnoj vlažnosti vazduha, brzini vetra, indeks ultra violetnog zračenja, vidljivost i vreme izlaska i zalaska sunca. Takođe imamo priliku da pratimo temperaturu iz sata u sat, u sledećih 36 sati, ili za sledećih 10 dana.

Sledeća stvar koja vam je dostupna u aplikaciji su Google mape, koje su kombinovane sa vremenskim uslovima preko njih – na primer možete pratiti saobraćaj, radar vremena, kretanje oblaka ili kombinovano radar i oblake. Radarom možete pratiti mesta gde pada kiša ili sneg, kretanje oblaka je objašnivo samo po sebi, pratiti iznad koje oblasti su najviše koncentrisani oblaci. Moramo priznati da je ovaj deo aplikacije sa mapama, malo previše fokusiran na oblast Severne Amerike, jer tamo dobijamo dodatne opcije kao što su praćenje trenutne temperature obeležene crvenom bojom tamo gde su temperature najveće, pa se nijansama koje idu od zelene ka plavoj obeležavaju hladnije oblasti. Takođe se dobija opcija praćenja 24-ovoro časovnog praćenja pada kiše ili snega, kao i praćenje brzina vetra. Opet pominjemo, ove opcije nisu dostupne na teritoriji Evrope. Naredna opcija u aplikaciji vas obaveštava ako ima nekih ozbiljnijih vremenskih nepogoda u vašoj oblasti. Tu su i video klipovi i raznim vremenskim uslovima, opet koncentrisani na područje Severne Amerike, ali takođe imate i opciju da pregledate slike vremenskih prilika iz raznih kategorija. Sve u svemu, ova aplikacija pokriva dosta stvari u oblasti vremenske prognoze, ali naša zamerka je to što je previše fokusirana na Ameriku. Postoje tri veličine widgeta koje možete staviti na vaš početni ekran.

Android Market link


GO Weather

GO Weather je opciona aplikacija za Android Launcher pod imenom GO Launcher, ali nije neophodno njega instalirati kako bi koristili GO Weather – ovo je potpuno nezavisna aplikacija. Moramo odmah napomenuti da ova aplikacija poseduje fenomenalne widgete i skinove koje možete menjati, skidanjem besplatno sa Android Market-a. Ulaskom u aplikaciju, zatičemo animiranu pozadinu, u ovom slučaju vetrenjaču koja se vrti – ovo je standardna pozadina. Na screenshotovima se vidi samo crna pozadina, jer naša aplikacija ne može da hvata pokretne slike, samo statične, a nismo naišli na takvu aplikaciju koja ispravlja ovaj problem. Svejedno, videćete da ima dobrih animacija koje ćete sami isprobati kada skinete ovu aplikaciju. Na glavnom ekranu se nalazi ime grada u kome se nalazite, trenutni uslovi za vreme kada ste poslednji put osvežili informacije, trenutnoj temperaturi, minimalnoj/maksimalnoj temperaturi tokom dana, brzini vetra, vlažnosti vazduha, vidljivosti, tački rose, izlasku i zalasku sunca, baš kao i kod prethodne Weather Channel aplikacije. Postoji i detaljniji izveštaj o vremenskoj prognozi tokom nedelje. Korisnički interfejs je dosta dobar u ovoj aplikaciji, a takođe poseduje neke od najboljih vremenskih widgeta koje smo dosad videli. Tu je i veliki broj skinova koje čine ovu aplikaciju jako dobrim izborom.

Android Market link

 


WeatherBug

WeatherBug aplikacija baš kao i Weather Channel poseduje dobar broj opcija koje su vezane za vremensku prognozu. Možete namestiti da aplikacija automatski pronađe vašu lokaciju, ili je možete ručno dodati upisom grada. Glavni ekran prikazuje trenutnu temperaturu, a zanimljiva stvar desno od nje je grafički prikaz kompasa na kome se vidi pravac duvanja vetra i njegova brzina. Takođe zanimljiva informacija je temperatura koju osećate na vašoj koži kada ste izloženi vetru. Tu su i standardne informacije kao što su minimalna i maksimalna temperatura, nalet vetra, vremenske uzbune ako postoje neke vašoj oblasti i slično. Možete videti detaljniji opis vremenske prognoze za određeni dan, tokom cele nedelje. Kao i kod Weather Channel aplikacije, postoji mapa sa kretanjem oblaka, ali to nije jedina opcija koja je dostupna. Postoji sloj koji vizualno prikazuje kolika je temperatura u celoj Evropi, nešto što je nedostajalo u Weather Channel aplikaciji. Radar opcija opet nije dostupna za teritoriju Evrope, već prati kišu i sneg u oblasti Severne Amerike, što nama nije baš korisno u našim predelima. U nekim predelima je dostupna slika lokacije uhvaćena preko kamere, ali opet, to nije dostupno na našoj lokaciji. Mnogo toga nije dostupno kod nas, kao što su podaci o polenu, ili vremenskim uzbunama, ali to je pomalo razumljivo uzevši u obzir gde u kojoj državi živimo. Kada sve saberemo i oduzmemo, ova aplikacija nudi dosta informacija kao i Weather Channel, ali opet neke opcije su nedostupne u našim predelima.

Android Market link


Palmary Weather

Palmary Weather je relativno nova aplikacija koja ima dobru ocenu na Android Marketu, tako da smo odlučili da je instaliramo i uverimo se u to sami. Ulaskom u aplikaciju dobijate mogućnost da ona automatski pronađe vašu lokaciju, ili to možete uraditi ručno upisivanjem grada u kome se nalazite. Možete dodati veći broj gradova na početni ekran aplikacije, odakle možete kliknuti na njega kako bi ste dobili više informacija o vremenskoj prognozi. Dostupna je trenutna temperatura i vreme kada je ona poslednji put osvežena, veliki grafički simbol vremenskih uslova, sa dodatnim informacijama ispod. One uključuju informacije o padavinama, vlažnosti vazduha, pritisku, vidljivosti, brzini i pravcu vetra. Ispod toga se nalazi deo koji prikazuje minimalnu i maksimalnu temperaturu za sledeća četiri dana, ali na istom mestu se može prikazivati temperatura iz sata u sat. Temperatura za narednih deset dana je takođe dostupna. Zanimljiva stvar je to da možete videti i temperaturne grafikone u aplikaciji, koji se tiču temperature tokom dana, ili maksimalne i minimalne temperature tokom nedelje. Možda nema toliko opcija kao Weather Channel i Weather Bug, ali je svejedno dobra i pregledna aplikacija za vreme.

Android Market link


WeatherPro

WeatherPro je jedina aplikacija koja nije besplatna u ovom tekstu i košta 256 DIN na Android Market-u. Da li opravdava svoju cenu? Pogledajmo šta nudi. Na početnom ekranu nalaze se informacije o temperaturi, brzini i pravcu vetra, tački rose, pritisku, naletu vetra, padavinama u prošla tri sata i relativnoj vlažnosti. Ispod toga nalaze se razne informacije o vremenu za ostatak nedelje kao što su minimalna i maksimalna temperatura, vreme trajanja čistog sunca tokom dana, šansa za padavine, nivo padavina ako ih je bilo i opet pravac i brzina vetra. Kao što vidite ova aplikacija poseduje dobar broj opcija. Tu je i detaljniji ekran kada se opet stisne na željeni dan u nedelji, koji pokazuje sve pomenute informacije plus relativnu vlažnost. Postoji takođe i opcija praćenja kretanja oblaka, kao i u nekim prethnodnim aplikacijama, sa veoma dobrom animacijom. Opcija Radar je takođe prisutna, koja vam pokazuje ukoliko nekih oluja u području za grad koji vam je trenutno aktivan. U aplikaciji su prisutni i grafikoni koji prikazuju kretanje temperatura tokom dana, za tri naredna dana. Takođe postoji i grafik šansi rizika padavina po delovima dana, za naredna tri dana. Ostali grafici podrazumevaju praćenje pritiska, vlažnosti, trajanja sunca tokom dana i praćenje brzina vetra, sve to za naredna tri dana u različitim delovima dana. Fenomenalan broj informacija ova aplikacija poseduje i možemo reći da opravdava svoju cenu, koja nije prevelika. Takođe poseduje i tri veličine widget-a koje stavljate na jedan od vaših početnih ekrana.

Android Market link


AccuWeather

AccuWeather servis ste sigurno imali prilike nekad da koristite, a on takođe ima svoju aplikaciju za vremensku prognozu, mada se on koristi i kao izvor prikupljanja informacija o vremenu u nekim drugim aplikacijama. Ulaskom u aplikaciju vidimo trenutnu temperaturu, pravi osećaj temperature i kada je sinhronizovana poslednji put. Takođe je istaknuto koje je doba dona grafičkim elementom, u našem slučaju mesecom što označava noć. Ispod toga nalaze se informacije o vremenskim uslovima, vlažnosti vazduha, vidljivosti, indeksu ultravioletnog zračenja, izlasku i zalasku sunca, brzini i pravcu vetra i naletu vetra. Dostupne su takođe informacije o vremenu za celu nedelju. Informacije o padavinama su takođe dostupne na odvojenom ekranu. Dostupna je takođe i mapa sa kretanjem oblaka. Sledeća opcija sadrži razne video klipove o vremenskoj prognozi za razne gradove u svetu. Tu su takođe i vesti o vremenskoj prognozi. Omiljene lokacije u svetu možete upamtiti u Favorites delu aplikacije. Samo jedna veličina widget-a je dostupna za početni ekran, što nije baš pohvalno. Možda nije naš prvi izbor od pomenutih aplikacija u tekstu, ali opet je svejedno dobra aplikacija za vremensku prognozu.

Android Market link

 

Zaključak

Weather channel aplikacija nudi ogroman broj infromacija, ali nama se ne sviđa to što je dobar broj opcija nedostupan za oblasti koje nisu u Severnoj Americi.

Go Weather aplikacija ima lep izbor animiranih pozadina i skinova, solidan broj informacija o vremenu, ali po nama i jedne od najlepših widgeta na koje smo naišli. Aplikacija koja se nama najviše dopada od pomenutih u ovom tekstu, jer ima odličan korisnički interfejs, besplatna je i nema reklame.

Weather Bug aplikacija poseduje ogroman broj informacija o vremenu, ali dosta opcija je takođe nedostupno na našim prostorima, ali i pored toga je jako dobra aplikacija za vremensku prognozu.

Palmary weather je zanimljiva aplikacija sa solidnim brojem informacija o vremenu, i grafikonima koji su se nama posebno dopali.

WeatherPro takođe poseduje dosta informacija o vremenu kao Weather Channel i Weather Bug, poseduje razne grafikone koji pružaju dosta detaljne informacije o vremenu, ali njena glavna mana je to što nije besplatna, već morate izdvojiti 256 DIN kako bi ste je kupili.

AccuWeather je aplikacija koja pored standardnih informacija o vremenu poseduje i video klipove o vremenskoj prognozi za razne gradove sveta, kao i vesti o značajnijim nepogodama i vremenskim dešavanjima.

Toliko od nas ovoga puta, čitajte nas opet sledećeg puta kada vam budemo prikazivali neku drugu kategoriju Android aplikacija za vaš smart mobilni telefon.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi