Android turizam: Beograd i Novi Sad

U današnjem pregledu Android aplikacija pošli smo obrnutim smerom - umesto da sabiramo aplikacije idući prema koherentnoj celini, zapitali smo se kako bi Android aplikacije mogle pomoći turistima u naša dva najveća grada. I ne samo njima, već i starosedeocima, koji možda nisu ni svesni šta se nalazi u narednom bloku, iza sledeće šumice, sa one strane reke. Predstavljamo vam aplikacije koje će vam približiti Beograd i No

Nikola Branković

Android turizam: Beograd i Novi Sad

Android platforma egzistira već dovoljno dugo vremena, a istovremeno uživa i dovoljno veliku popularnost među developerima pa je broj ali što je još bitnije i kvalitet dostupnih besplatnih aplikacija dostigao zaista zavidan nivo. Izbor je ogroman, a u velikoj većini slučajeva postoji i po nekoliko desetina različitih rešenja od raznih autora koja u suštini pružaju istu ili sličnu traženu funkcionalnost pa su korisnici često u nedoumici koja će najbolje odgovarati njihovim potrebama, jer jasno je da u takvim situacijama isprobavanje svake ponaosob ne bi bilo najsrećnije rešenje. 

Naravno, zato smo mi tu da za vas isprobamo i proberemo one koje predstavljaju možda i najbolji izbor u kategoriji, kako bismo vam time uštedeli dragoceno vreme a verovatno i predstavili neku sasvim novu aplikaciju za koju niste ni pretpostavili da bi mogla biti od koristi.

Prošao je duži vremenski period od našeg poslednjeg pogleda u domaće Android “nebo” i predstavljanja aplikacija domaćih autora, pa ćemo se ovom prilikom pozabaviti upravoovom tematikom. Mnoge kvalitetne aplikacije su u međuvremenu postale još kvalitetnije u svojim najnovijim verzijama, dodavanjem nekih novih funkcionalnosti ali i “peglanjem” korisničkog interfejsa, a svetlost dana su ugledali i neki novi biseri. U svakom slučaju, danas ćemo vam predstaviti set nadasve kvalitetnih domaćih rešenja a koja osim visoke funkcionalnosti poseduju i još nešto zajedničko.

Naime, prilikom posete nekog novog mesta bilo da ste u isto pristigli sa turističkim entuzijazmom i u planu imate obilazak popularnih lokacija, bilo da ste se tu zatekli nekim konkretnim poslom, u oba slučaja će vam biti neophodan izvor informacija o saobraćaju, javnom prevozu, ulicama, raznim lokacijama i institucijama što, osim ukoliko se prethodno niste dobro pripremili, može itekako predstavljati problem.

Kako biste ovo izbegli i osigurali da ćete u bilo kom momentu biti apdejtovani najsvežijim relevantnim informacijama, mi vam preporučujemo sledeći set aplikacija koje će vam pružiti podršku za neke od naših najvećih gradova, a na prvom mestu Beograd i Novi Sad. Naravno, priroda i funkcionalnost ovih aplikacija je takva da će koristiti ne samo onima koji povremeno posećuju ove gradove, već i onima koji permanentno borave u njima.

ViPutnik

O ViPutnik aplikaciji smo već pisali, a u pitanju je aplikacija koja je pobedila na ViP takmičenju i koja se zaista ističe kvalitetom i svojom funkcionalnošću. Jedan od razloga zašto sa njom počinjemo jeste upravo taj da ViPutnik predstavlja jedno sveobuhvatno rešenje koje pruža veliki broj različitih servisnih informacija i to sve objedinjeno u jendu preglednu i funkcionalnu celinu. Ovog puta se nećemo zadržavati na detaljima ali ćemo pomenuti neke od ključnih karakteristika.

Ono što se odmah da primetiti jeste veoma pregledan i jednostavan korisnički interfejs, sastavljen od sedam ikona na glavnom ekranu, koje ujedno predstavljaju i osnovne kategorije po kojima je sadržaj razvrstan. Tako imamo sekcije Automobili, Autobusi, Voz, Avioni i Taksi koje sasvim jasno opisuju same sebe i koju vrstu informacija dobijate pod tom kategorijom. Prva kategorija je jedna od najsadržajnijih a u njoj, između ostalog, možete pogledati kroz objektiv kamera postavljenih na lokacijama širom Srbije ali i u mnogim mestima zemalja suseda.

Zatim,tu je podsekcija koja pruža informacije o trenutnom broju slobodnih mesta u garažama Beograda, kao i relevantnoj ceni, adresi i radnom vremenu objekata. Kada je Novi Sad u pitanju, podržane su samo neke osnovne informacije o saobraćaju, isto kao i u podsekciji Stanje na Putevima, dok u sekciji Automobili možete naći pomoć i u vezi sa rasporedom radarskih kontrola, zatim Auto Moto Savez ekspoziturama ali i iznajmljivanju automobila.

Sledeća velika kategorija jesu Autobusi, koja će vam pružiti informacije kako o gradskim tako i međugradskim linijama mnogih gradova širom Srbije. U sekciji o Avionskom saobraćaju čekaju vas informacije o odlascima i dolascima aviona aerodroma u Beogradu i Nišu, a tu je i neizbežna Taxi sekcija sa informacijama o istim za više gradova. ViPutnik poseduje mnogo pozitivnih strana, i predstavlja jedno od onih multifunkcionalnih rešenja koja postaju polazna tačka u mnogim situacijama.

Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vision.viputnik&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS52aXNpb24udmlwdXRuaWsiXQ..

 

Belgrade City Guide

Ovo je sledeća aplikacija na našoj listi koja pruža pregršt veoma korisnih informacija za svakog ko je prvi put u Beogradu ili bi pak želeo da poseti neka mesta koja nije ranije. Naravno, informacije su isključivo u vezi sa Beogradom, a Belgrade City Guide generalno ima jednostavniju strukturu i daleko slabiju interaktivnost, da se tako izrazimo, od ViPutnik aplikacije.

Informacije su prezentovane u jednostavnoj i preglednoj tekstualnoj formi, sa relevantnim linkovima gde posetilac može dobiti više detalja u vezi sa konkretnom oblašću koja ga zanima. Početna strana sadrži vertikalnu skrolujuću listu kategorija u okviru kojih možete, između ostalog, saznati nešto više o istoriji, klimi, jeziku i generalno kulturi ovog grada. Zatim sledi sekcija o tome kako doći do Beograda i kojim prevoznim sredstvima se koristiti dok ste u njemu, gde se nalaze informacije o javnom prevozu, rent-a-car-u, taksiju i parking servisu.

Potom idu kategorije koje obuhvataju informacije o hotelilma, privatnim apartmanima, raznim restoranima i mestima brze hrane, zatim znamenitostima, muzejima, ali i šoping centrima, buticima, marketima, rekreacionim prostorima i sportskim centrima, i sve to raspoređeno po adekvatnim podkategorijama kako bi se  željena informacija veoma brzo i lako pronašla.

Međutim to nije sve, u gornjem desnom uglu ekrana nalazi se dugme MAP koje otvara mapu grada sa grafički označenim (pinovanim) lokacijamarestoranima, hotela, muzeja i svih ostalih bitnih elemnata grada. Povlačenjem “jezička” na desnoj ivici ekrana otvara se lista svih elemenata gde je iste moguće čekirati ili odčekirati u zavisnosti da li želite da budu vidljivi na mapi ili ne. Belgrade City Gude aplikaciju svakako preporučujemo svima koji žele malo bolje da istraže i upoznaju glavni grad Srbije.

Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tehnicomsolutions.cityguide&feature=search_result

Belgrade Genie

Ova aplikacija se definitivno izdvaja od svih ostalih na testu i predstavlja jedinstveno rešenje u svojoj kategoriji, a ono što je čini drugačijom jeste to da Belgrade Genie praktično predstavlja audio vodič kroz grad. Kada se aplikacija pokrene prvo što će vas obradovati jeste vrlo atraktivan i nestandardan dizajn menija, tako da vizuelni identitet ove aplikacije dodatno doprinosi užitku prilikom njenog korišćenja.

Pored estetskih kvaliteta tu su i funkcionalni, pa tako ovde takođe nalazimo sve neophodne kategorije informacija koje mogu zatrebati jednom turisti u obilasku Beograda, ali i više od toga. Naime, svi elementi kao što su restorani, prodavnice, kafići, noćni klubovi, ali i znamenitosti i istorijska zdanja predstaveljni su u vidu ikona/pinova na mapi, a tapom na iste dobijate više informacija, dok je za određene kategorije moguće pokrenuti i audio turu gde će vas prijatan ženski glas bolje upoznati sa lokacijom od interesa.

Takođe, veliki plus ove aplikacije jeste činjenica da je kompletan sadržaj moguće preuzeti na memoriju telefona i potom je koristiti u offline modu. Ukoliko vam se sviđa ideja da hodate ulicama Beograda i da istovremeno sa slušalicama u ušima preslušavate prezentaciju o lokaciji kojom baš u tom momentu prolazite, onda je Belgrade Genie prava aplikacija za vaš Android telefon.

Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.belgradegenie&feature=search_result

 

BeoGSP

BeoGSP je slobodno možemo reći veteran među domaćim android aplikacijama, jer njeno postojanje datira još iz prve polovine 2010. godine, ali bez obzira to nikako ne umanjuje njenu funkcionalnost. O njoj smo već govorili tako da se nećemo preterano zadržavati na detaljima, a odmah ćemo reći da je u pitanju veoma jednostavna a opet vrlo efikasna i funkcionalna aplikacija.

Glavni ekran zapravo predstavlja mapu grada koja zauzima najveći deo površine istog, dok su elementi korisničkog interfejsa tj. dugmići postaveljeni duž gornje i desne ivice ekrana. Sve što je potrebno uraditi da biste dobili proračunatu najkraću rutu autobusom jeste odabrati polaznu i krajunju tačku relacije i to tako što ćete ih označiti prstom na mapi ( zabosti virtuelni pin ). Aplikacija će automatski ponuditi najkraću rutu koja može uključiti i nekoliko različitih autobuskih linija kao i dodatno pešačenje do odgovarajućih početnih stanica. Ruta će biti vizuelno označena pinovima na mapi, a moguće je dobiti i tekstualni pregled svih uključenih stanica.

Osim ovoga, možete pretraživati i konkretne ulice i objekte po njihovim nazivima, ali i dobiti spisak informacija o svim linijama u gradu. Ovo je svakako korisna aplikacija koja itekako može biti od koristi kada se nađete u nepoznatom delu grada ili želite da stignete prevozom do neke lokacije a niste sigurni kako.

Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=travel.busmaps&feature=search_result

BusPlus

BusPlus je nešto što ukoliko često ili pak redovno koristite gradski prevoz u Beogradu morate imati na svom telefonu. Aplikacija je nastala nakon uvođenja novog servisa od strane gradskog prevoznog preduzeća koji omogućava putnicima da unošenjem odgovarajućeg koda stanice, i pozivanjem istog putem USSD servisa, saznaju tačno za koliko vremena njihov autobus stiže odnosno koliko je stanica u tom momentu daleko.

Aplikacija sadrži listu svih  gradskih autobuskih, tramvajskih i trolejbuskih linija, kao i kompletan spisak stanica za svaku liniju, naravno sa odgovarajućim kodovima stanica. Na korisniku je samo da odluči na koji način želi da dođe do informacije o željenom autobusu, pa tako može direktno uneti kod stanice i pozvati, alitakođe može uneti kod i na osnovu njega dobiti informacije o stajalištu. Takođe, moguće je pretraživati linije po njihovom nazivu ili broju, čime se dobijaju informacije o istoj odnosno spisak svih njenih stajališta sa kodovima.

U tabu pod nazivom LOKACIJA predstavljena je vaša trenutna pozicija na mapi, odakle možete zatražiti informacije o obližnjim stanicama, ali i vizuelni prikaz celokupnih linija sa stajalištima na mapi. Stanice na kojima često čekate prevoz moguće je sačuvati u posebnoj kategoriji odabranih, te će vam one uvek biti dostupne direktno odatle. Jedina negativna strana, do duše koja nema veze sa samom aplikacijom, jeste to da je usluga BusPlus info servisa počela da se naplaćuje od pre par dana, ali u skladu sa tim aplikacija će vas upozoriti na to svaki put pre nego što ostvarite poziv.

Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dvuckovic.busplus&feature=search_result

 

Novi Sad City Guide Lite

Ova aplikacije je zapravo gotovo identična prethodno predstavljenoj aplikaciji Belgrade City Guide, što se da zaključiti već po nazivu, a razlika je naravno u tome što se potonja odnosi na grad Novi Sad.

Dakle, sve bitne informacije u vezi sa dolaskom do Novog Sada, zatim prevozom, hotelima, resoranima, znamenitostima i svim ostalim relevantnim stvarima pružiće vam ova aplikacija u vrlo preglednoj i čitkoj formi, a pomenućemo blagu razliku u boji interfejsa, gde je „Beogradska“ verzija dosta šarenija. U svakom slučaju, ako putujete za Novi Sad, postarajte se da ovu aplikaciju imate na svom Android telefonu.

Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tehnicomsolutions.nscityguide&feature=search_result

BusNS Gradski prevoz Novi Sad

BusNS je veoma jednostavna aplikacija koja će vam pomoći i pružiti sve informacije u vezi sa javnim prevozom u Novom Sadu. Intuitivna je za korišćenje, a na glavnom ekranu su odmah ispisane informacije o odabranoj lniji. Naime, celokupan saobraćaj je podeljen na gradski i prigradski, što korisnik može da odabere, kao da li je u pitanju radni dan ili vikend, a svi podaci mogu biti prikazani na engleskom ili srpskom jeziku.

Kada je korisnik podesio ove parametre ostaje još da odabere liniju koja ga interesuje, i informacije stajalištima i autobusima biće prikazane u dve paralelne kolone zajedno sa vremenskim koordinatama, svaka kolona za odgovarajući smer.

Osim toga, trase svih linija sa stajalištima je moguće pogledati i direktno na mapi, gde ćete imati bolji vizuelni pregled, naravno uz prikaz i vaše trenutne lokacije.

Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=ns.bus.android.internetactive&feature=search_result

 

Taxi!

Pretpostavljamo da ste se mnogo puta našli u situaciji da je par taksi službi čije brojeve znate napamet bilo u datom momentu u nemogućnosti da pošalje vozilo na vašu lokaciju, pa ste panično „palili“ brauzer na telefonu ne bi li ste pronašli kontakte još koje taksi službe.

Ni ovo nije toliko loše rešenje, međutim zašto kada postoji još jednostavnija opcija a zove se Taxi! Ova aplikacija osim što će izlistati sva taxi udruženja i njihove kontakte, uradiće to nakon što automatski po pokretanju očita vašu GPS lokaciju i u skladu sa tim izvrši sortiranje samo onih službi koje su vam lokacijski dostupne.

Aplikacija ne poseduje nikakva dodatna podešavanja niti elemente interfejsa, tako da ćete na glavnoj i jedinoj strani pronaći spisak taxi službi sortiranih po gradovima koji su bili najbliži vašoj trenutnoj poziciji. Sve što je potrebno jeste da prstom odaberete jednu i aplikacija će umesto vas obaviti poziv (ne bukvalno, vi ćete ipak morati da pričate).

Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.cincilator.taxi&feature=also_installed

Osmatrač

Za kraj smo ostavili aplikaciju koja je verovatno većini već poznata, pre svega zbog svoje popularnosti a takođe zato što smo je već jednom predstavljali, ali bi bilo nepravedno izostaviti je iz ovog tematskog pregleda jer definitivno zavređuje svoje mesto među aplikacijama koje pomažu prilikom snalaženja u novom gradu.

Osmatrač omogućava da pristupite javnim kamerama kojih ima na velikom broju bitnijih saobraćajnica i lokacija od drugog značaja, a što može biti od koristi iz više razloga. Kamere su kategorisane lokacijski, odnosno po gradovima i geografskim regionima, što olakšava njihovo pretraživanje. Takođe, moguće je filtrirati listu odnosno odabrati zemlju čijim kamerama želite da pristupite, a trenutno su dostupne Austrija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Nemačka, Crna Gora, Makedonija i naravno Srbija.

Osim toga, možete i sami sastaviti omiljenu listu u kojoj će se nalaziti samo one kamere koje vi želite ili im jednostavno najčešće pristupate, a tu je i nezaobilazni google maps servis koji je inkokrporiran u aplikaciju kako bi bio dostupan i vizuelni raspored kamera na mapi. Dodaćemo još da kada pristupite odgovarajućoj kameri, ukoliko želite možete neposredno u okviru prikaza napraviti i screenshot onoga što je trenutno na ekranu.

Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=rs.ailic.osmatrac&feature=related_apps

Zaključak

Kao što smo na početku već pomenuli, izbor i kvalitet domaćih aplikacija se povećava gotovo eksponencijalnom progresijom, što je samo pokazatelj kreativnosti i zainteresovanosti naših ljudi za ovu platformu. Ovom prilikom smo objedinili prikaz aplikacija koje će biti od koristi pre svega turistima, ali i svima onima koji žele da sve bitne informacije, poput onih o javnim prevozima i saobraćaju generalno, praktično drže u malom džepu i da ima budu dostupne bilo gde i u bilo koje vreme. Na kraju, nije na odmet i malo bolje upoznati svoju okolinu, pogotovo ako je to sada izvodljivo uz pomoć vašeg omiljenog gedžeta.

 

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi