CES 2011

CES (Consumer Electronics Show) je sajam potrošačke elektronike sa dugom tradicijom koji se održava svakog januara u Las Vegasu. Ni ovogodišnji CES nije razočarao i veliki broj proizvođača je predstavio svoja nova rešenja iz raznih oblasti. Napravićemo presek onoga što nam se učinilo posebno interesantnim. Otkako je COMDEX ugašen, CES je postao glavno mesto za predstavljanje novih tehnologija u Americi. CES nije namenje

Bojan Dančuo

CES 2011

Oprostićete nam ako smo nešto preskočili, jer je materijala jednostavno bilo previše, pa smo se vodili idejom da prikažemo stvari koje su inovativne, predstavljaju sledeći veliki korak u napretku neke tehnologije ili su prosto interesantne.
 

Mobilni telefoni

Prošla godina je bila godina kada su pametni telefoni konačno napravili drastičan proboj na tržištu, a po svemu sudeći 2011. će biti u istom znaku. Takođe, 2010. godina se može slobodno nazvati godinom Androida jer je taj relativno mlad operativni sistem za pametne telefone zabeležio ubedljivo najveći porast broja korisnika i novih modela telefona koji ga poseduju. Windows Phone 7 je pak napravio prilično uspešan debi na samom kraju godine, pa će biti interesantno kakav će biti odnos snaga na CES-u sledeće godine. Pogledaćemo sada neke interesantne najave novih modela telefona za 2011. godinu.

HTC

HTC je predstavio tri nova 4G pametna telefona koji će vrlo brzo moći da se nabave kod tri američka mobilna operatera. Novi telefoni koje je HTC predstavio su HTC EVO Shift, HTC ThunderBolt i HTC Inspire. 4G za sada više označava brzinu, nego sam standard, jer standard za 4G još uvek nije zvanično usvojen. EVO Shift će biti aktuelan na Sprint mreži i podržava njen WiMax, Thunderbolt podržava LTE, koji je standard koji je izabrao Verizon, dok Inspire podržava HSPA+ koji je uveden na T-Mobile mreži.
 

HTC EVO Shift poseduje QWERTY tastaturu na izvlačenje, 800 MHz Qualcomm procesor, ekran od 3,6 inča 800×480 rezolucije i kameru od 5 megapiksela.

HTC Thunderbolt sadrži najnoviju inkarnaciju Sense UI-a, koji sadrži u sebi mogućnost Skype povezivanja. Ekran od 4,3 inča, prednja kamera od 1,3 megapiksela i zadnja kamera od 8 megapiksela, kao i 1 GHz Snapdragon procesor, garantuju odlično korisničko iskustvo.

HTC Inspire takođe pokreće 1 GHz Snapdragon, ima ekran od 4,3 inča i kameru od 8 megapiksela. To će biti i prvi telefon u SAD koji će imati integrisanu htcsense.com uslugu koja proširuje korisničko iskustvo van domena samog telefona i dodaje nove mogućnosti kao što su lociranje izgubljenog telefona i daljinsko brisanje podataka sa njega.

Sony Ericsson

Kompanija Sony Ericsson je predstavila svoj novi pametni telefon pod imenom Xperia arc, prvi uređaj nove generacije Xperia pametnih telefona koji će biti lansirani u 2011. godini. Telefon poseduje odlične multimedijalne mogućnosti i dolazi sa novom verzijom Android operativnog sistema 2.3 (Gingerbread). Vrlo atraktivnog izgleda i lučnog oblika, telefon je na svom najtanjem delu debeo samo 8,7mm i ima ekran od 4,2″ rezolucije 854×480 piksela.
 

U Xperia arc telefonu se nalazi procesor na 1GHz, kao i kamera od 8,1 megapiksela sa Sony Exmor R senzorom i f/2.4 optikom koja omogućava snimanje HD video materijala. Mobile BRAVIA tehnologija poboljšava kvalitet slike na ekranu, a fotografije i video zapisi iz telefona se mogu posmatrati na televizoru u vašoj dnevnoj sobi preko ugrađenog HDMI konektora. Xperia arc je i prvi telefon sa podrškom za ANT+ tehnologiju, koja služi za bežično povezivanje sa raznim dodacima za fitness (meračima pulsa, pedometrima i sl.). U prodaji će se naći tokom prvog kvartala 2011. godine, a za sada se ne zna kada bi mogao da se pojavi na našem tržištu.

Motorola

Motorola je ove godine predstavila neka stvarno nova i inovativna rešenja. Između ostalog i novi pametni telefon Motorola ATRIX 4G. ATRIX je specifičan po dosta stvari, počevši od svojih specifikacija koje uključuju NVIDIA Tegra 2 dual-core procesor koji radi na 1 GHz, 1 GB ram-a, 48 GB skladištne memorije, kao i ekran od 4 inča rezolucije 960×540 piksela. Zasnovan na Android 2.2 OS-u, ATRIX dolazi i sa tzv. WebTop okruženjem koje umnogome u mogućnostima približava korišćenje ovog ATRIX-a klasičnim netbook računarima. U okviru WebTop-a postoji puna desktop verzije Firefox-a sa Flash 10.1 podrškom, fajl menadžer, Citrix remote desktop klijent, kao i razne druge mogućnosti, uz alternativni prikaz displeja telefona u full-screen varijanti ili u prozoru.
 

Samsung

Nastavljajući u istom pravcu kao i do sada, Samsung je u saradnji sa AT&T-em predstavio svoj novi Infuse 4G Android telefon. Infuse ima displej od čitavih 4,5 inča urađen u Super AMOLED Plus tehnologiji koja bi trebalo da donese još 50% povećanje gustine sub-piksela, što znači bolji kontrast i vidljivost na dnevnom svetlu. Dolazi sa 1,2 GHz jednojezgarnim Hummingbird procesorom, 8 megapiksela zadnjom i 1,3 megapiksela prednjom kamerom, kao i za sada nepoznatom verzijom TouchWiz interfejsa iznad Android-a 2.2.
 

Pored telefona, Samsung je predstavio i svoju zapanjujuću seriju savitljivih i izdržljivih 4,5 inča AMOLED displeja, koji otvaraju razne nove mogućnosti za mobilne uređaje budućnosti.

 

Tableti

Manija koju je započeo iPad nikako ne jenjava, tako da imamo zaista ogroman broj najava novih tableta na CES-u. Izdvojićemo one koji su nam delovali najinteresantnije, inače bi nam bio potreban ceo tekst samo za tu oblast. U fokusu su bili novi Android 3.0, Tegra 2 hardverska platforma koja obećava odlične performanse budućih uređaja, kao i cloud computing. Takođe, ove godine ima sve više hibridnih uređaja koji su negde između tableta i netbuka, bilo sa rešenjem koje uključuje neku vrstu docking station-a ili tastaturu na izvlačenje.

ASUS

ASUS je na CES-u predstavio četiri nova uređaja iz klase tableta (mada dva imaju i moguću netbuk konfiguraciju). Tri od ta četiri uređaja će pokretati Android 3.0 (Honeycomb) i trebalo bi da se pojave u sledećih par meseci, dok je četvrti teblet baziran na Windows 7 operativnom sistemu.
 

Uređaji sa očekivanim cenama i datumima izlaska:

ASUS Eee Pad Slider ($499-$799, Maj)
Ovaj tablet sa kapacitivnim ekranom od 10,1 inča i 1280×800 rezolucijom pokreće Android 3.0, a unutra se nalazi Nvidia  Tegra 2 grafika. Puna QWERTY tastatura je skrivena ispod ekrana koji klizi unazad i naviše, formirajući tako nešto po izgledu i funkcionalnosti slično netbuku.

ASUS Eee Slate EP121 ($999-$1099, Januar)
Jedini Windows 7 tablet u ovoj grupi. EP121 kombinuje ultra štedljivu varijantu Core i5 procesora sa unosom uz pomoć stajlusa i Bluetooth tastature. Kapacitivni IPS ekran od 12,1 inča rezolucije 1280×800 i SSD od 32 ili 64 GB osiguraće udobnost korišćenja Windows operativnog sistema.

ASUS Eee Pad MeMo ($499-$699, Jun)
Ovaj uređaj ASUS opisuje kao „savršenu kombinaciju mobilnog telefona i tableta“. Kapacitivni ekran od 7 inča rezolucije 1024×600 omogućava komotno korišćenje stajlusa u sprezi sa preinstaliranim softverom za hvatanje beleški i crtanje. Pošto u kompaniji (sa razlogom) smatraju da je uređaj od 7 inča prevelik da bi se držao pored glave tokom razgovora, svoju ulogu mobilnog telefona MeMo ispunjava pomoću Bluetooth dodatka.

ASUS Eee Pad Transformer ($399-$699, April)
Najzanimljiviji član ove družine, Transformer opravdava svoje ime time što se pretvara iz tableta od 10,1 inča u uređaj sličan netbook-u kada se priključi na punu QWERTY tastaturu koja dolazi u paketu. Android 3.0, 1280×800 rezolucija i Tegra 2 čipset, kao i 32 GB skladišnog prostora uz 1 GB RAM-a će se sigurno postarati da ovom Transformers-u performanse ne nedostaju.

Motorola

Pomalo neočekivano, Motorola je na ovogodišnjem CES-u prestavila svoj novi tablet koji je po mišljenju svih najinteresantniji tablet na celom sajmu. U pitanju je Android 3.0 tablet pod imenom Xoom. Pokreće ga dvojezgarni 1GHz Tegra procesor, a ovaj tablet od 10,1 inča će se zvanično pojaviti u prodaji tokom prvog kvartala 2011, dok će unapređena 4G verzija biti uvedena tokom drugog kvartala 2011. godine. Posedovaće 1280×800 rezoluciju, kameru od 5 megapiksela, 720p video snimanje i 1080p video reprodukciju, 802.11n WiFi, kao i 32 GB interne memorije. Baterija bi trebalo da bude u stanju da izdrži do 10 sati video reprodukcije.
 

Android 3.0 – Honeycomb

Na CES-u je i konačno zvanično najavljen novi Android operativni sistem, koji je sada i sasvim očigledno prvenstveno namenjen tablet uređajima, dok će pametni telefoni dobiti još inkarnacija 2.x verzija. Promotivni video otkriva neke nove funkcije i izgled interfejsa, mada osim demo prikaza na Xoom tabletu još uvek ni jedan uređaj ne poseduje potpuno funkcionalnu verziju ovog OS-a koja bi mogla da se proba. Do tada, pogledajte promotivni video.
 

RIM (Blackberry)

Kod nas je Blackberry mnogo manje zastupljen nego u SAD, pa neki ljudi nisu ni svesni koliko raznolikih uređaja oni proizvode. Na CES-u su predstavili jedan vrlo interesantan tablet pod imenom PlayBook, koji ne radi ni na Android, ni webOS, ni iOS, ni Windows operativnom sistemu. Blackberry je za ovaj tablet namenio QNX operativni sistem, koji je RIM kupio u aprilu prošle godine, ukombinovao sa WebKit-om i podrškom za Flash i ima nameru da ga lansira zvanično u prvom kvartalu ove godine. Iako je u pitanju radna verzija sistema, PlayBook radi odlično i brzo, sa sjajnom podrškom za multitasking. Tokom demoa se moglo videti kako na PlayBook-u uporedo rade Quake 3, 1080p video, mp3 muzika i slajdšou slika. Uz adekvatnu softversku podršku, PlayBook bi mogao da stekne sasvim solidnu popularnost, pogotovo u SAD.
 

Hanvon

Kineska firma Hanvon je još u novembru prošle godine najavila prvi ebook reader zasnovan na kolor E-ink displeju, a na ovogodišnjem CES-u se prvi put pojavio funkcionalan uređaj i konačno su otkrivene sve specifikacije. Uređaj krasi kolor E-ink panel od 9,7 inča sa neverovatnom rezolucijom od 1200×1600 piksela i rezistivnom touch-screen funkcionalnošću. Kolorit ovog E-ink displeja nije na nivou LCD-a i osvežavanje sadržaja ekrana je dosta sporije, ali zato poseduje sve prednosti koje i inače krase E-ink displeje. Potrošnja je drastično manja (pominje se trajanje baterije od mesec dana) i čitljivost je odlična čak i na najjačem dnevnom svetlu. Loša vest je to da će se uređaj verovatno naći u prodaji tek u maju i to u Kini, dok se za ostatak sveta još uvek ništa ne zna.
 

Notion Ink Adam

Notion Ink je indijska firma koja je pre nekog vremena najavila Adam tablet, ali je cela priča bila toliko puna neočekivanih stvari da su po računarskim krugovima kružile priče kako je to verovatno waporware i da se funkcionalni proizvod nikada neće materijalizovati. Notion Ink je na CES-u razuverio neverne tome i iako je u pitanju bio inženjerski primerak koji nije još uvek dostigao svoju finalnu formu, mogućnosti su mu svakako impresivne.
 

Adam sadrži u sebi NVIDIA Tegra 250 procesor, 10,1 inčni 1024×600 multi-touch displej, rotirajuću kameru od 3,2 megapiksela, HDMI izlaz, dva USB konektora, Micro SD slot, SIM slot i još dosta toga. Sama kamera je zanimljivo rešenje, jer eliminiše potrebu za prednjom i zadnjom kamerom, kao što je to slučaj sa velikim brojem drugih tableta. Druga jako bitna stvar je to što Adam koristi Pixel Qi displej, koji je hibrid između LCD i E-ink displeja. Kada je aktivno pozadinsko osvetljenje, on se ponaša vrlo slično LCD-u, dok u slučaju da je osvetljenje isključeno, displej poprima karakteristike E-ink-a i može se čitati na najjačem svetlu bez problema, uz minimalnu potrošnju energije. Po trenutnim podacima, trajanje baterije sa uključenim pozadinskim svetlom će biti oko 16 sati reprodukcije full-hd videa, dok sa isključenim može da ide i do vrlo impozantnih 160 sati!

Adam trenutno funkcioniše na osnovi Android 2.3 operativnog sistema, ali sa vrlo ekstenzivnim modifikacijama i dodatim funkcionalnostima. Notion Ink tvrdi da će Adam preći na Android 3.0 u nekom momentu, ali da ni korisnici trenutne verzije neće biti uskraćeni po pitanju korisničkog iskustva. Ovo je svakako sprava na koju treba obratiti pažnju u dolazećim mesecima.

Laptop/Notebook/Netbook

Toshiba

Uporedo sa predstavljanjem nove AMD-ove Brazos platforme, Toshiba je predstavila svoj novi mini NB550D netbuk baziran na toj tehnologiji. Mini NB550D koristi AMD-ov dual-core 1GHz C-50 procesor i zahvaljujući ekonomičnosti u potrošnji nove arhitekture ima najavljenu autonomiju od 9,5 sati.
 

Od klasičnih laptop računara izdvojili bismo novi Toshiba Satellite E305. Baziran na Core i5 procesoru, LED displeju od 14 inča, 7200 rpm hard disku i sa BluRay drajvom, ovaj laptop podržava i novu Intelovu Wireless Display 2.0 tehnologiju koja omogućava bežično slanje 1080p video signala do HDTV uređaja.
 

Pored Satellite E305, Toshiba je najavila još dva člana Satellite porodice, Satellite A665 i Satellite A660. U gaming segmentu, tu je Quosmio X500 koji pored impresivnih performansi donosi i podršku za 3D.
 

Samsung

Samsung je na ovogodišnjeg CES-u definitivno imao predstavnika za kojeg možemo samo da upotrebimo epitet „seksi“. Samsung 9 Series laptop je prvi koji je možda na granici da skine krunu Macbook Air-a po pitanju debljine, tj. odsustva iste. Telo je 9 Series laptopa je napravljeno od materijala koji se zove duralium i koji se često može naći u konstrukciji modernih aviona. Duralium je duplo izdržljiviji od aluminiuma, ali sa zadržanom malom težinom. LED ekran od 13,3 inča, novi Core i5 2537M procesor, 128GB SSD i 4GB rama, dva zvučnika od 1,5W i subwoofer uz bateriju koja traje šest sati stvarno deluju skoro nestvarno u nečemu što je ovako tanko i teško 1,3 Kg. Početak prodaje se očekuje u februaru, a i pored relativno visoke očekivane cene od 1.600$ ne sumnjamo da će ovaj lepotan naći svoje kupce.
 

Pored 9 Series, Samsung je predstavio još jedno interesantno rešenje u vidu Sliding PC 7 Series laptopa sa kliznom tastaturom. U sklopljenom obliku, Sliding PC 7 Series postaje tablet, a sa izvučenom tastaturom dobija funkciju laptopa. Finalna verzija bi trebalo da bude bazirana na Intel-ovom Oak Trail procesoru na 1,5 GHz, a 10-inčni displej rezolucije 1366 x 768 piksela će moći da detektuje čak 16 istovremenih tačaka kontakta sa površinom. Pokretan Windows 7 operativnim sistemom, Sliding PC 7 Series bi trebalo da se pojavi u prodaji tokom maja.
 

Razer

Jedno je sigurno, ovakav netbuk kao što je Razer Switchblade niste još nikada videli. U pitanju je koncept koji još uvek nije finaliziran, ali je dosta poodmakao u razvoju i na CES-u se mogao videti funkcionalan prototip. Osnovni koncept je zapravo jako jednostavan. Razer je odlučio da napravi platformu za mobilni PC gaming i pri tome da napravi jedinstveno rešenje tog tipa.
 

Switchblade poseduje dinamičku tastaturu koja može da menja svoju funkciju i prikaz tastera u zavisnosti od toga koju igru igrate. To funkcioniše tako što Switchblade zapravo poseduje dva LCD ekrana od po 7 inča, s tim da je preko donjeg smeštena fizička tastatura sa providnim tasterima. Kada se pokrene neka aplikacija ili igra koju softver poznaje, konfiguracija tastera, zajedno sa slikama iza tastera, se menja da bi se prilagodila konkretnom sistemu komandi koji se koristi u toj igri. Sam netbuk je baziran na Intel platformi, mada se ne zna ništa više od detalja, a pokreće ga Windows 7 Home Premium operativni sistem sa modifikacijama koje je Razer uneo da bi iskoristio prednosti koje Switchblade koncept donosi.
 

HDTV/Home Theatre

U svetu kućne zabave i HDTV uređaja, 3D manija ne jenjava, pa smo tako imali prilike da vidimo razna 3D rešenja sa aktivnim i pasivnim naočarima ili čak i bez naočara. Predstavljeni su i novi modeli svih proizvođača koji su naravno tanji, bržeg odziva i boljeg kontrasta nego ikada do sada. Naglasak je takođe bio i na bežičnom povezivanju TV uređaja i Google TV tehnologiji.

SONY

Ova kompanija je predstavila čak 27 novih modela Bravia LCDTV televizora koji u fokusu imaju 3D i integrisanu Smart TV i web konektivnost. Modeli više srednje i visoke klase imaju novi monolitni dizajn i zaštićeni su posebnom vrstom stakla koja se naziva Gorilla Glass, a koju Sony ekskluzivno “outsource”-uje od kompanije Corning Incorporated, koja je poznata po posebnoj vrsti stakla otpornoj na udarce i visoke temperature.
 

Top serija, HX9 fokusirana je na pružanje najbolje moguće slike kako u 2D, tako i u 3D režimu rada. Od novina, u novijoj klasi sada imamo local-dimming LED backlight tehnologiju koju Sony naziva “Intelligent Peak LED”. Motionflow XR 800 je frame interpolation algoritam koji, prema onome što navode iz kompanije, renderuje pokrete u čak 800 frejmova po sekundi, što omogućava moćni X-Reality Pro image processing čip baziran na Cell arhitekturi. USB-HDD recording je moguć u najvećoj rezoluciji i to direktno u MPEG4 formate – za ovako zahtevan video processing je zadužen isti X-Reality Pro GPU. Nove aktivne 3D naočare su sada lakše i udobnije, a svaki 3D kompatibilan HDTV će stizati i sa 3D sync transmiterima, tako da će same naočare korisnike koštati nešto manje.
Jedna od bitnijih novina je i nova “television redefined” marketinška kampanja koja promoviše Sony Internet TV, prvu seriju HDTV uređaja koji su bazirani na Google TV tehnologiji. Sony je, takođe, predstavio i sopstveni video-on-demand servis, Qriocity, koji će u nekim delovima Evrope biti i deo cloud sistema Music Unlimited.
 

Jedan od najzanimljivijih uređaja na CES 2011 sajmu bio je i Sony HMD ili head-mounted display (engl. ekran koji se montira na glavu). Sastoji se od dva OLED ekrana koji rade u 720p rezoluciji i malog 5.1 sistema zvučnika, te omogućava gledaocu da uživa u 3D sadržajima u najdirektnijem mogućem smislu. Sony HMD osim Blu Ray 3D standarda podržava i 3D “gejming”. Tokom prezentacije 3D HMD naočara, kao i novih serija aktivnih naočara za klasične 3D LCDTV uređaje, Sony je prikazao dobar deo novog filma The Green Hornet 3D, kao i cinematic i “gejmplej” insert iz novog nastavka akcione avanture Uncharted 3: Drake’s Deception.

LG

LG Electronics, drugi najveći proizvođača HDTV u svetu, lansirao je i na CES 2011 sajmu predstavio nove serije LCDTV i plasma uređaja koji prate ove godine ultra-popularni Smart TV koncept. Serije LW9500 i LW7700 podržavaju 3D i spadaju u LED LCDTV klasu, a LW6500 serija je prva koja je bazirana na pasivnog 3D tehnologiji “Cinema 3D”. Ova tehnologija podrazumeva standardizovani FPR (film-type patterned retarder) polarizacioni sloj unutar LCD matrice. Vredni pomena su i novi PDP ekrani iz LG-a, koji su se našli u serijama PZ950 i PZ750. ovo su, naravno, 3D plazma televizori za 2011. godinu. LG je takođe imao izložen najveći na svetu full LED 3D, LG LZ9700.
 

Veći broj LG SmartTV uređaja sada stiže sa Home Dashboard grafičkim interfejsom, a tu je i Magic Motion Remote Control koji je nalik upravljačkom uređaju sa Nintendo Wii konzole. Home Dashboard je podeljen u četiri sekcije: Live TV, Premium Content i TV Apps, a ispod svega se nalazi i poseban Launcher Bar, poput onog u Apple MacOS X sistemu. Magic Motion “daljinac” ima svega nekoliko tastera, jer je na ekranu potrebno samo izabrati opciju koju kontrolišete poput Air-mouse-a.

Samsung

Sa obzirom na činjenicu da je Samsung jedan od najvećih promotera 3D Home Entertainment koncepta, nije iznenađujuće to da je kompanija na CES-u imala jako veliki broj 3D LED HDTV-a. Njihov spisak uređaja za 2011. godinu uključuje čak 40 novih modela veličina od 19 do 65 inča.
 

Nova LED D8000 serija ima brzinu osvežavanja od 240Hz, odziv od 2 milisekunde, izuzetno tanku ivicu i poboljšano LED pozadinko skeniranje. Modeli iz ove serije dolaze sa Samsungovim novim Bluetooth 3D naočarima i Touch Control sistemom koji može čak i da stream-uje TV program u ugrađeni 3“ LCD. TV poseduje i podršku za Samsungov Smart Hub, onlajn sistem koji omogućava Internet browsing, kao i pristup socijalnim mrežama kao što su Twitter, Skype i Facebook. Da bi ostvario te funkcionalnosti, TV ima ugrađen WiFi.
 

Sledeći u nizu su televizori LED D7000 serije koji imaju Auto 3D Format Setup opciju, što znači da automatski detektuju format u kojem je enkodiran 3D sadržaj i prilagođavaju mu se. Pored toga, D7000 serija poseduje Auto Motion Plus tehnologiju i 3D Peak algoritam za poboljšavanje kvaliteta 3D slike. Za korisnike sa ne tako velikim budžetom, Samsung je pripremio LED D6400 seriju TV uređaja, koja uključuje 120Hz, 3D, kao i druge napredne opcije, ali za oko trećinu cene skupljim modela.

Samsung je predstavio i poslednju generaciju aktivnih 3D naočara baziranih na shutter tehnologiji. Ove naočare su izazvale dosta interesovanja jer se i na prvi pogled vidi da su dosta udobnije i lakše za upotrebu od svega što smo do danas imali. Samsung je radio sa austrijskim dizajnerom naočara, kompanijom Silhouette, pa tako ove naočare stoje udobno, a i ne izgledaju loše. Elektronika i baterije su sakriveni iza glave. Silhouette naočare teže svega 28 grama, a Samsung je posebno ponosan i na činjenicu da se naočare mogu bežično dopunjavati. Tu je naravno i mogućnost da se ispred aktivnih sočiva dodaju i sočiva sa dioptrijom.
 

 
Panasonic

Panasonic je predstavio novosti u svojoj VIERA liniji TV-a. Plazma televizori su dobili nove Full HD 3D serije modela – VT30, GT30 i ST30 serije, a takođe i dva LED LCD-a su se pridružila Full HD 3D familiji TV uređaja. Panasonic za razliku od nekih koji su se priklonili pasivnom 3D-u još uvek čvrsto drži pravac aktivnih 3D naočari kao izabranog rešenja za svoje TV uređaje. Evolutivni pomak je doživeo i IPTV koncept koji se u Panasonic-ovoj izvedbi zove Viera Connect.
 

Pored novih serija plazmi, Panasonic je predstavio i šest novih LED LCD-a, kao i pet standardnih LCD HDTV-a. Uz to, Panasonic je na svom štandu imao ubedljivo najveći plazma TV zaista gigantskih dimenzija od 152 inča sa rezolucijom od 4096 x 2160 piksela!
 

Uz TV uređaje, Panasonic je predstavio i seriju Viera Android tableta u 4“, 7“ i 10“ dimenzijama, koji bi trebalo da dopune iskustvo gledanja televizije i uz tablet funkcionalnost mogu da se ponašaju kao daljinski upravljači za nove TV uređaje.

Philips

Najinteresantnija stvar na Philips-ovom štandu je svakako bio njihov 21:9 3D Cinema TV. Philips je ovim TV-om rešio da omogući pravim filmofilima da gledaju filmove u bioskopskom formatu u udobnosti svog doma. Poznato je da su skoro svi filmovi snimani u širim formatima od 16:9, što je odnos koji je standardan za sve HDTV uređaje, pa neizbežno uvek postoji veća ili manja crna neiskorišćena površina. Cinema TV je tu da bi prilikom gledanja filmova što veća površina ekrana bila iskorišćena, a sada je novi model Cinema TV-a doneo i podršku za 3D.
 

Čipseti/Procesori

Intel je svakako obeležio ovaj CES time što je predstavio svoju dugo očekivanu Sandy Bridge arhitekturu, koja donosi primetno bolje performanse. Više proizvođača je već ponudilo matične ploče sa čipsetima koji podržavaju nove procesore, a u pojavila su se i laptop rešenja zasnovana na novoj arhitekturi. AMD je predstavio svoju Brazos platformu, koja je zapravo realizacija AMD-ovog Fusion projekta, na kojem se radi još od akvizicije ATI-ja. U oba slučaja, veliki akcenat je stavljen na integraciju modernog (DirectX 10.1 u slučaju Intela i DirectX 11 u slučaju AMD-a) grafičkog jezgra u procesor, koji donosi uštede u prostoru i energiji, kao i sasvim pristojne performanse za integrisano rešenje tog tipa.

Intel

Već se neko vreme znalo da Intel planira da predstavi svoju novu platformu pod nazivom Sandy Bridge i to se naravno i dogodilo. Po planu će biti čak 29 novih procesora, 15 za laptopove i 14 za desktop računare. Nova arhitektura donosi bolje performanse uz veće uštede energije, zahvaljujući novom 32nm proizvodnom procesu koji je Intel osvojio.
 

Zadržavajući poznatu Core i3, i5 i i7 nomenklaturu, oznakama procesora se dodaje još jedna, četvrta cifra. Na vrhu po performansama se nalazi i7-2920XM Extreme Edition laptop CPU, sa osnovnim klokom od 2,5 GHz i cenom koja će biti preko 1000$. Za oko polovinu te cene tu je i7-2820QM, pa još jeftiniji i7-2720QM. Najavljena su još dva quad core procesora i7-2635QM i i7-2630QM, bez podataka o ceni. Tu je takođe i kvartet dual-core i7 procesora koji spadaju u low-voltage i ultra-low-voltage kategoriju, i7-2649M, i7-2629M, i7-2657M, i i7-2617M.

Interesantno je da su prisutna samo tri i7 procesora za desktop računare, uključujući jedan za štedljive sisteme. i7-2600K je procesor koji je dobar za overklokere sa otključanim množiocem (oznaka “K”) i dostiže maksimalnu TurboBoost brzinu od 3,8 GHz, dok su granični overkloking dometi verovatno između 4,5 i 5 GHz. i7-2600 za nešto nižu cenu nudi praktično iste osnovne performanse, četiri jezgra i 8 thread-ova, ali je kod njega overklokovanje onemogućeno zbog zaključanog množioca. i7-2600S je procesor koji bi trebalo da pruži dobre performanse u štedljivim sistemima.
 

Za desktop su tu i četiri i5 procesora. i5-2500K sa otključanim množiocem, i5-2500, i5-2400 i i5-2300. Ovi procesori imaju po četiri jezgra, ali ne podržavaju Hyper-threading kao i7 procesori. Zanimljivo je to da su četiri nova mobilna i5 procesora zapravo dvojezgarna, ali sa podrškom za Hyper-threading. Jedini novi Core i3 laptop procesor koji je najavljen je dvojezgarni (četiri niti sa HT) i3-2310m, koji ne poseduje Turbo Boost tehnologiju koja krasi ostale mobilne procesore. Isti slučaj je i sa tri desktop i3 procesora, koji su predviđeni za budžetske konfiguracije. Integrisana grafika je takođe napredovala u čemu je dosta pomogao i 32nm proizvodni proces koji je omogućio veće radne frekvence, tako da Intelova integrisana grafička rešenja, iako i dalje uglavnom slabija od konkurencije, više nisu toliko deklasirana na polju 3D-a kao što je do sada bio slučaj.

AMD

Na ovogodišnjem CES-u, AMD je težište stavio na svoja Fusion APU (Accelerated Processing Unit) rešenja. APU je AMD-ova nova oznaka za procesore sa integrisanom grafikom, da bi ih razlikovali od CPU i GPU rešenja. APU je omogućio da na jednom malom parčetu silicijuma koegzistiraju procesor, grafika i deo koji je ranije bio North Bridge čip na matičnim pločama. To omogućava izuzetne uštede u energiji i prostoru, što je vrlo bitno za prenosne uređaje. Nažalost, za sada ta najava obuhvata samo Brazos platformu, koja je namenjena ultra portabilnim računarima, dok će ostatak portfolia morati da sačeka, što znači da je Intel što se ove generacije tiče vremenski u prednosti, a videćemo kakva je situacija sa performansama kada AMD konačno otkrije sve karte tokom godine i Bulldozer platforma konačno ugleda svetlost dana.
 

U Brazos platformi se nalazi AMD Ontario (9W APU za netbukove i small form factor desktope i slične uređaje) ili Zacate (18W APU za tanke notebook-ove i desktop all-in-one rešenja). U oba slučaja unutra se nalaze jedno ili dva Bobcat x86 jezgra i GPU koji je baziran na AMD-ovoj 5000 seriji GPU-a sa 80 shader jedinica i AMD-ovim UVD3 dekoderom. Jedina prava razlika između Ontario i Zacate je u radnom taktu, pa samim tim i u potrošnji.
 

AMD je takođe najavio i svoju novu seriju GPU rešenja za notebook klasu prenosnih računara. GPU-ovi idu od HD 6300M kao najslabijeg do HD 6900M kao najjačeg predstavnika, AMD ih je sortirao po vrsti korisnika kojima je namenjena i dijagonali ekrana laptopa za koji je predviđen.

Na kraju
 

Ovogodišnji CES nije nimalo razočarao. Videli smo pravu poplavu tablet uređaja, nove netbuk i laptop platforme, kao i veliki broj hibridnih rešenja koja čak po prvi put uključuju i pametni telefon koji se transformiše u netbuk računar. Stižu nam nove mobilne platforme i procesorska rešenja iz Intel-a i AMD-a, koji obećavaju još bolje performanse sa manjom potrošnjom. Glavna tema ovogodišnjeg CES-a što se tiče HDTV-a je sve dublja 3D slika i sve tanji televizori. Mobilni telefoni su u znaku 4G-a, kao i supertelefona baziranih na novoj NVIDIA Tegra 2 platformi koja donosi do sada nezamislive brzine u uređaj koji staje u šaku. Android je svakako bio svuda, a najavljena verzija 3.0 (Honeycomb) namenjena tabletima obećava još jednu vrlo aktivnu platformu za Google-ov mobilni operativni sistem. Do sledećeg CES-a, uživajte u novotarijama koje svim ljubiteljima tehnologije ova 2011. godina donosi.

 

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi