Mac OS X: Osnove

Rešili ste da napravite neke promene u korišćenju vašeg računara? Ne želite više da koristite mašinu baziranu na Windows operativnom sistemu? Linux je previše "hardcore" i prekomplikovan je za vas? Jedini izbor u tom slučaju, rekli bismo, je prelazak na Apple hardver, a praktično najjača strana pomenutog je njegov operativni sistem - OS X. Svaki početak je svakako težak, a još teže od svakog poč

Miloš Jevtić Mac OS X osnove: OS X – Snow Leopard Uspeh kompanije Apple nije slučajnost. Iako mnogi žele da pripišu njihov uspeh čudnovatoj poslovnoj strategiji, marketingu ili nečemu trećem što ima određenu negativnu konotaciju, jedno je sasvim sigurno – “ispod haube” mora postojati dobar proizvod koji bi bio podloga svakog uspeha. Jedna od osnova Apple-ovog uspeha je njihov operativni sistem, Mac OS X, razvijen za sopstvene potrebe. U ovom vodiču, ali i u nekoliko narednih, ćemo pokušati da vam približimo i objasnimo filozofiju korišćenja ove platforme, pošto se ista razlikuje od Windows-a, ne samo u tehničkom smislu. Odmah na startu ćemo se ograničiti – ovaj vodič biće posvećen instalaciji i početnim koracima sa OS X operativnim sistemom isključivo na Apple mašinama, a o popularnim “hackintosh” rešenjima će više reči biti u narednom periodu. Želimo odmah na startu da damo savet svih saveta kada je Mac OS X platforma u pitanju – nemojte kupovati Apple računar da biste tražili Windows iskustvo na njemu. To su ipak dva drugačija sveta, drugačijeg porekla, drugačijeg koncepta, ma koliko delovali slično i ma koliko vam se činilo da je sve u aplikacijama koje su, makar imenom, većinom slične za obe platforme. Tipična je greška korisnika (čak i nevezano samo za Windows – OS X relaciju, već i šire) da kupuju nešto tražeći iskustvo koje su imali na nečemu drugom. Otuda dolazi do razočaranja, nerviranja, stvaranja lošeg mišljenja o proizvodu ili brendu. Upravo zato smo želeli da se detaljno posvetimo prezentiranju iskustva rada u Mac OS X okruženju, želeći da vama, našim čitaocima, približimo osećaj rada na Mac-u. U planu je, kao što smo već pomenuli, čitav serijal tekstova koji će biti posvećen upravo tome – približavanju ove platforme širim krugovima korisnika, eliminacije straha, ali i nerealnih očekivanja.  

Prvi koraci Prvo i pre svega, kao što smo već spomenuli, potrebna vam je Apple mašina. Ono što je karakteristično za pomenute je i to da uz “specifičan” hardver ide i “specifičan” softver, tako da ćete uz svaku kupljenu mašinu dobiti i legalan operativni sistem. Nakon puštanja mašine u pogon, proces instalacije će automatski otpočeti, a ukoliko reinstalirate sistem, potrebno je prilikom butovanja računara držati taster “C” i računar će se butovati sa DVD-a. Ovaj proces ne morate da pamtite iz razloga što je ceo postupak izgraviran na DVD-u na kome se nalazi OS X. Instalacija je izuzetno prijateljski nastrojena tako da će se i potpuni početnici u ovom svetu snaći bez ikakvih problema. Nakon odabira zemlje (u Snow Leopardu 10.6 nema Srbije, sa kasnijim izdanjima ovaj “propust” je ispravljen) i particije na koju želite da instalirate operativni sistem, i nekoliko prostix “next, next, next” klikova sačekaćete oko 35 minuta da se proces završi i da mašina bude spremna za upotrebu. Kada se pomenuti proces završi dočekaće vas sledeći desktop:
 

 
Ukoliko ste od svojih “malih nogu” koristili Windows i samo za njega znate, jasno je da će vam u startu sve delovati zbunjujuće. Ako ništa drugo sve je “naopačke”, taskbar je na gornjoj strani ekrana, tasteri minimize, maximize i close su umesto na desnoj strani u programima locirani na levoj, tu je i neki dock u donjem delu ekrana… Međutim, ako ovako budete gledali na stvari to će biti veliki problem, prevashodno za vas. Vrlo je bitno u startu da shvatite da Windows nije “sve i svja” i da postoji i neka druga filozofija korišćenja operativnog sistema. Nije bolja, nije ni lošija, već je jednostavno drugačija i to treba prihvatiti, jer bez dobre volje nema ni napretka!
 

 
Umesto Explorera koji vas je dočekivao na Windows platformi, ovde će ta uloga biti prepuštena Finderu. Sve osnovne operacije koje želite da izvršite (barem u početku) će vas vezivati za Finder.  Filozofija nije preterano drugačija i na tom polju nije izmišljena “topla voda” te će vam osim malih kozmetičkih razlika njegovo funkcionisanje biti vrlo blisko onom na Windowsu.
 

 
Od opcija, tu će vas sačekati podešavanje boja foldera, veličine teksta, pozicije teksta, rasporeda ikonica na desktopu… U načelu, manje više sve ono na šta ste već navikli. No, pre nego što nastavimo sa daljim upoznavanjem sistema mala digresija. OS X, kao legalan, poseduje svoj sistem za, popularno rečeno, “apdejtovanje” tj automatski skida najnovije verzije sistema sa servera. Ovo je vrlo bitno iz razloga što veliki broj aplikacija (koje fabrički dolaze instalirane) neće raditi dok se ovaj proces ne završi. Kao i svaki update, i ovi ispravljaju pojedine probleme primećene u ranijim verzijama, te vam preporučujemo i savetujemo da pre bilo kakve druge instalacije, prvo odete na “jabučicu” u gornjem levom uglu ekrana i kliknete na “Software update…”.
 

 
 

 
 

 
Ukoliko ima novog softvera, a ima ga u 99,9% situacija nakon sveže instalacije, pojaviće vam se prozor sa spiskom ponuđenih opcija za “skidanje”, prostim klikom na next proces će započeti i naravno automatski odraditi sve potrebne korake. Ukoliko se i sistem osvežava sa recimo verzije 10.6.7 na verziju 10.6.8 koja bi trebala da se pojavi ovih dana onda će biti potreban i restart računara i nakon toga ste “up to date” i možete nastaviti dalje sa korišćenjem vašeg mezimca. Dock Svakako najveća razlika koju ćete je takozvani “Dock” koji se nalazi po difoltu u donjem delu ekrana. U njemu su stacionirani svi programi koji su trenutno aktivni i oni koje vi želite da vam budu na dohvat ruke tj miša. Dock se može po potrebi povećavati, smanjivati, prebacivati na levu ili desnu stranu ekrana, uključivati se raznorazni efekti kako bi vizuelni doživljaj bio na što višem nivou. Dock se ne može u potpunosti isključiti naravno, ali se može smanjiti do zaista minijaturnih granica (ali, pitamo se, čemu ovo?), i isto tako se može uključiti automatsko skrivanje istog kada nije u funkciji i time na laptopovima skromne dijagonale “ugrabiti još koji piksel”.
 

 
Vrlo verovatno je Dock i jedna od stvari koja će vas bar u početku, dok se ne naviknete, zaista zaokupljivati. Jedan od primera je i način na koji će se sadržaj foldera “otvarati”, pa možete isprobati opciju “fan”, “grid” ili pak “list”, i u zavisnosti šta ste odabrali dobićete sledeće rezultate:
 

 
 

 
 

 
System Preferences Ovaj deo operativnog sistema će vam svakako biti najzanimljiviji a i najneophodniji nakon prvobitnog pokretanja operativnog sistema. U njemu se bukvalno nalaze sva podešavanja koja vam mogu zatrebati a odnose se na sam sistem. Da ne bismo ponaosob objašnjavali svaku stavku jer ih ima podosta, spomenućemo neke na koje sigurno niste navikli ili se barem drugačije izvršavaju nego na Windowsu.
 

 
Prva u nizu atraktivnih i pre svega korisnih “aplikacija” su takozvani “aktivni uglovi ekrana” (Active screen corners u originalu) gde svaki od četiri ćoška ekrana možete podesiti da izvršava neku od predefinisanih funkcija, poput gašenja ekrana, uključivanja screen savera, prikazivanja desktopa i slično.
 

 
Druga, nama najzanimljivija opcija za početnike je uključivanje opcije “spaces”. Njena funkcija je vrlo prosta, umesto jednog desktopa dobićete između dva i šesnaest, zavisno koliko se odlučite da vam treba. Opcija je vrlo zgodna iz prostog razloga što umesto desetak prozora koji se nalaze jedan preko drugog na desktopu sada svaki od tih prozora praktično može imati svoj desktop. To otprilike izgleda ovako:
 

 
 

 
Jedna od fantastičnih opcija u Snow Leopardu, koja zaista radi svoj posao je i “Spotlight” ili prostim jezikom rečeno “pretraga”. Kako vam hard disk ne bi konstantno “drljao” prilikom pretrage, dovoljno je da u podešavanjima odštiklirate sve kategorije koje ne želite da se pretražuju. Osim što će se disk “odmarati” i vi ćete rezultate pretrage dobijati gotovo momentalno!
 

 
Ukoliko koristite neki od Apple laptopova, a s obzirom da su po prodaji daleko ispred njihovog desktop računara iMac, vrlo verovatno će vam u nekom momentu biti potreban eksterni monitor. Nakon prostog priključenja putem adaptera, slika će se pojaviti na oba uređaja ali, u većini slučajeva, u “potpunom haosu”. Promašena rezolucija, loša kalibracija, zamenjene strane na kojima se nalaze laptop i monitor… Sve ovo se da zaista vrlo lako rešiti takođe kroz “System preferences”.
 

 
 

 
Kao što vidite na slici, tu su dva monitora, manji (laptop) i veći (eksterni monitor). Kako im se dijagonale razlikuju, visina u pikselima je različita, te i jedan i drugi možete pomerati “gore-dole” dok ne nađete sebi idealno podešavanje. Takođe, prostim prevlačenjem miša možete “pomeriti” ekran laptopa sa leve na desnu stranu ako se tako oni fizički nalaze na stolu. Isto tako se kompletan Taskbar i Dock mogu “prevući” na eksterni monitor i time iskoristiti sve prednosti njegove veličine!   

Da ne bismo dalje “zaglibili” u dubinu i širinu, spomenimo neke od funkcija koje će vam svakako biti neophodne:

Instaliranje aplikacija – neke aplikacije se instaliraju potpuno identično kao na Windowsu, dakle nekoliko “Next” klikova i aplikacija je tu. Dok se neke instaliraju prostim prevlačenjem instalacionog fajla u direktorijum “applications”. Za brisanje odnosno deinstalaciju dovoljno je aplikaciju prevući u “trash”. I za jednu i za drugu akciju, sistem će vam tražiti “korisničku lozinku”. Time se direktno sprečavaju nedozvoljeni upadi na vaš računar. Kad već spominjemo autorizaciju, reći ćemo i to da je OS X imun na sve vrste virusa i da vam anti-virusni softver nije potreban.

 

 

 

®led slika, pdf dokumenata itd – OS X poseduje u sebi ugrađen takozvani “Preview”. Ova aplikacija vam pomaže da odmah po instaliranju sistema možete da pregledate omiljene slike, video klipove, pdf dokumente i slično. Dakle bez ikakve potrebe za dodatnim instaliranjem nekog softvera. Vrlo interesantna opcija je i ta da pritiskom na taster “space” nakon selektovanja nekog fajla dobijate “quick preview” koji je nekoliko puta brži i zgodniji za kratko “preletanje” preko dokumenata.

 

 

Download fajlova – Svi fajlovi, programi, dokumenti i slično se automatski čuvaju u “Downloads” folderu kome možete pristupiti putem Docka. Isto tako, tu je i folder “Applications”.

 

 

Manipulacija USB – Isključivanje USB stikova, kao i medija iz DVD uređaja se vrši prostim obeležavanjem istog na desktopu i klikom na desni taster miša pa “Eject”.

OS X u sebi sadrži pregršt preinstaliranih aplikacija koje su tu da vam korišćenje olakšaju od samog starta. U ovom mini vodiču smo se prevashodno osvrnuli na sistemska podešavanja, dok ćemo u narednom tekstu “baciti pogled” na većinu aplikacija koje vam mogu biti korisne u svakodnevnom radu i pomoći u istom. Pored Safarija, iPhotoa, iTunesa, Maila i ostalih tu su naravno i pojedine igrice, Terminal za one iskusnije, rečnik, iChat i naravno da ne zaboravimo nadaleko poznati Time Machine koji vas može spasiti u mnogim situacijama. U svakom slučaju, budite uz nas pa ćete saznati šta je sve “pod haubom”.  

 

#269;iti – ovaj vodihttp://img.benchmark.rs/tests/software/macosxosnove/mac_os_x_29.jpg®img align=

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi