Softverska dešavanja: avgust, 2012.

Avgust je, uprkos očekivanjima, bio prilično zanimljiv mesec sa stanovišta novih softverskih ostvarenja. Na prvom mestu, finaliziran je Windows 8, ali je u prvoj fazi izlaska namenjen samo OEM partnerima i nije zvanično dostupan u slobodnoj prodaji. Zbog toga ga nismo ni obrađivali detaljnije, ali ćemo to svakako učiniti kada zvanično „otkuca“ zvaničan datum početka prodaje. U međuvremenu, pogledajmo šta se pojavilo od

Ivan Todorović SoftMaker Office 2012.665 Za ovaj paket kancelarijskih programa nije čulo mnogo PC korisnika, ali je izlazak najnovije verzije pravi trenutak da se ta nepravda ispravi. SoftMaker Office u standardnom izdanju sadrži očekivani set programa kao što su tekst procesor (TextMaker), program za spread sheetove i tabelarne proračune (PlanMaker) i program za prezentacije (Presentations), uz dodatak moćnog e-mail klijenta i organajzera „eM Client Pro“ (pandan Outlook-u) u nešto skupljoj Professional varijanti. Ono što je pohvalno jeste da su se autori zadržali na najčešće korišćenim programima i nisu hteli da izmišljaju toplu vodu poput projektovanja sopstvenog sistema za baze podataka ili vektorsko crtanje, jer se korisnici ovakvih stvari godinama drže uobičajenih rešenja i razvoj novog softvera na tu temu bio bi čisto traćenje resursa.

Zašto je SoftMaker veoma dobra alternativa Microsoft Office-u? Odgovor je sasvim jednostavan – zbog fenomenalne kompatibilnosti sa Office formatima. Korisnici paketa OpenOffice, LibreOffice, pa i nekih komercijalnih rešenja, godinama muku muče sa dokumentima koje su napravili, a koji se ne prikazuju istovetno u Microsoft Office. Važi i obrnuto – složeniji Office dokumenti otvoreni u LibreOffice i OpenOffice neretko izgledaju raskupusano. Autori paketa SoftMaker Office hvale se najvećim stepenom kompatibilnosti sa MS Office-om, u šta smo se i sami uverili. Prosto, još nismo naišli na neko rešenje koje ovako ispravno barata MS Office formatima.

Alati koji su deo SoftMaker Office-a podržavaju i programiranje makroa koristeći jezik BasicMaker, kompatibilan sa VBA (Visual Basic for Applications) koji se koristi u MS Office. Kao šlag na tortu, tu je i povoljna cena – standardna verzija košta 80 evra, dok Professional iznosi 100 evra, a kupovina jednog paketa donosi vam tri licence, pa sa dva paketa možete pokriti celu jednu manju firmu. Zbog toga, ako najčešće boravite u Wordu, Excelu, PowerPointu i Outlooku, ovaj paket zaslužuje apsolutno preporuku kao povoljna a potpuno funkcionalna alternativa. Na sajtu je dostupna probna jednomesečna verzija, a inače, ista softverska kuća nudi i izdanja za Android i Windows Mobile. Naposletku, tu je i Linux izdanje koje je trenutno u fazi razvoja i testiranja, pa se može besplatno preuzeti. Adresa: http://www.softmaker.com/english/product_en.htm Microsoft Hyper-V Server 2012 Hyper-V je Microsoftova tehnologija za virtuelizaciju operativnih sistema i hardverskih resursa, zasnovana na konceptu hipervizora. U suštini, ako ste imali iskustva sa virtuelnim mašinama koristeći VirtualBox ili VMware, Hyper-V je nešto slično tome, samo podignuto na drastično viši nivo. Hyper-V hipervizor se ne instalira kao obična aplikacija (kao što se to radi sa VirtualBox-om i VMware-om), već je u ovom slučaju sastavni deo operativnog sistema i samim tim nudi bolju utilizaciju hardvera, uz mogućnost dodele virtuelnih procesorskih jezgara virtuelnim mašinama nezavisno od broja fizičkih CPU jezgara i bez fiksnog „mapiranja“ virtuelnih na fizička jezgra na računaru na kome se gostujući operativni sistemi izvršavaju. Uz brojna druga arhitekturalna rešenja koja se drastično razlikuju od onoga što se koristi u klasičnim programima za virtuelizaciju, Hyper-V postiže daleko bolje iskorišćenje hardvera host računara, što je izuzetno značajno ako na računaru hostujete nekoliko serverskih operativnih sistema.

Microsoft Hyper-V se može dobiti kao nadogradnja prilično skupog Windows Servera, ali i kao samostalno besplatno izdanje (2012 je zasnovano na jezgru Windowsa 8) koje je ograničeno time što vrši isključivo ulogu hipervizora, odnosno nedostaju mu ostale serverske funkcije koje nudi regularno izdanje operativnog sistema Windows Server. Što se tiče mogućnosti, Hyper-V Server nudi zapanjujuće mnogo uzevši da se radi o besplatnom rešenju. Između ostalog, podržava do četiri terabajta RAM-a na host sistemu, kao i do jednog terabajta RAM-a i do 64 virtuelna procesorska jezgra po virtuelnoj mašini. Naravno, Microsoft ovo nije napravio iz filantropskih razloga, već se direktno takmiči sa rešenjima kao što je konkurentski VMware ESXi, koga u nekim stvarima sada prevazišao (besplatno izdanje ESXi omogućava četiri virtuelna CPU-a po virtuelnoj mašini i najviše 32 GB RAM-a na host računaru).

U svakom slučaju, bilo da ste već iskusni u ovim vodama ili ste tek počeli da se interesujete za virtuelizaciju na ovakvom nivou, Hyper-V Server bi svakako trebalo probati. Sve što je potrebno za preuzimanje je besplatna registracija na Microsoftovom sajtu. Adresa: http://www.microsoft.com/en-us/server-cloud/hyper-v-server/

VMware ThinApp 4.7.2

Ako ste iole duže u Windows vodama, sigurno ste primetili da složenije Windows aplikacije često nisu prenosive, u smislu da mogu da se prebacuju sa računara na računar tek tako, već traže instalaciju na svakom računaru ponaosob. Mnoge se oslanjaju na podešavanja u Registry bazi, ostavljaju tragove po sistemskim folderima i „prljaju“ operativni sistem, traže ovo ili ono – uglavnom, situacija nije sjajna. Zato je VMware, koji se specijalizovao za virtuelizaciju softvera, napravio poseban alat čija je svrha upravo pakovanje aplikacija u svojevrsne „kontejnere“ koji se na računarima pokreću u izolovanom okruženju i na taj način su potpuno prenosivi s računara na računar.

Osim mogućnosti jednostavnog prenošenja, na ovaj način se rešavaju i potencijalni konflikti koji mogu nastati kada, recimo, na istom računaru hoćete da imate više verzija istog softvera koji na redovan način ne bi mogli da koegzistiraju (tj. novija verzija bi prosto „pregazila“ staru).

Tako na računaru možete pokretati čak i softver koji spada u Windowsove sistemske komponente, poput Internet Explorera 6, na računaru koji inače koristi Internet Explorer 8. Za aplikacije koje se regularno instaliraju, VMware ThinApp funkcioniše tako što „snima“ proceduru instalacije koju ste pokrenuli, i na taj način isprati sva podešavanja i upise na disk koje je napravila instalaciona procedura softvera.

VMware je priredio i nekolicinu video tutorijala preko kojih se možete upoznati sa mogućnostima koje ThinApp ima, kao i sa njihovim pravilnim korišćenjem. Tu je i dvomesečna probna verzija, ali ono što će vas najverovatnije odvratiti od kupovine je cena koja iznosi neverovatnih pet hiljada dolara. Očigledno se radi o enterprise rešenju namenjenom pakovanju i distribuciji softvera na veliki broj klijentskih računara koji rade pod raznim verzijama Windowsa, pa je VMware ocenio da ovako nešto ipak nije potrebno „običnim“ kućnim korisnicima. Šteta…

Adresa: http://www.vmware.com/products/thinapp/overview.html

Autodesk Sketchbook Pro 6

Kuća koja stoji iza takvih CAD programa kao što su AutoCAD, Maya i 3ds Max nije propustila da svoje prste umeša i u umetničke vode, pa zato u ponudi ima i alatku zvanu Sketchbook Pro, namenjenu grafičkim umetnicima opremljenim grafičkim tablama (naravno, možete crtati i običnim mišem, ali ne vidimo poentu toga).

Naravno, sa grafičkom tablom biste mogli da žvrljate i u mnogo prostijim alatima, pa čak i Microsoft Paintu, ali je prednost Sketchbook-a mogućnost prilagođavanja digitalnih „olovaka“ do najsitnijih detalja, poput boje, pritiska, traga koji ostavljaju, postprocesiranja i svega drugog što se može izvesti „pravim“ crtanjem na papiru.

Uz malo talenta i mnogo vežbe, pomoću Sketchbook-a i grafičke table možete dobiti rezultate koji bi, bez računara, tražili daleko više veštine, opreme, tipova olovaka i četkica, boja i drugog. Čak je i cena daleko od tragične – sve i da niste profesionalac, za 60 dolara dobijate ultimativnu igračku za vežbanje svojih crtačkih sklonosti.

Adresa: http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/pc/index?id=6848332&siteID=123112

 

Microsoft Visual Studio 2012

U avgustu je izašla najnovija verzija verovatno najboljeg i najudobnijeg razvojnog okruženja za PC računare. Veterani rada i Visual Studiju sećaju se da je Visual Studio 2010, zarad propagiranja upotrebe WPF frejmvorka (Windows Presentation Foundation), kompletno bio napisan u istome za razliku od prethodnih verzija koje su bile klasične Windows Forms aplikacije. Visual Studio 2012 je takođe WPF aplikacija, ali su udarni noviteti okrenuti (čemu drugom do) Windowsu 8 i razvoju Metro aplikacija za platformu za koju bi Microsoft voleo da sledećih godina postane zajednička za Windows Phone telefone i desktop i tablet računare.

Što se tiče „klasičnog“ programiranja, unapređenja su naizgled sitna ali efektna. Verovatno po uzoru na Eclipse, Solution Explorer u Visual Studiju sada ne izlistava samo fajlove u projektu, već prikazuje strukture, klase i promenljive unutar izvornih fajlova, pa više nije potrebno tako često potezati za Object Browserom. IntelliSense je još inteligentiji, pa će brza pretraga uključivati i velika slova u imenima klasa i njihovih članova (recimo, polje „OutputCache“ sada možete pronaći kucajući prosto „oc“). Debugger je takođe doživeo unapređenja, pa je praćenje multithreadovanih programa lakše jer se može označiti koji tačno thread hoćete da debagujete, kako ne bi bili obasipani informacijama drugih threadova.

Udarni framework u Visual Studiju 2012 jeste .NET 4.5, ali je velika pažnja posvećena razvoju Metro aplikacija za Windows 8 i Windows Phone (odnosno, aplikacija koje će se distribuirati preko servisa Windows Store). Kao što znamo, ove aplikacije se mogu pisati u raznim jezicima, od nativnog C++ koda koji zavisi od hardverske arhitekture, pa do potpuno nezavisnih HTML5 aplikacija koje će se izvršavati na svim podržanim platformama. Slično kao kod razvoja Android aplikacija, ugrađen je simulator za testiranje projekata, s tim što ovde nema potrebe za punom hardverskom emulacijom (podsetimo, Android emulator imitira kompletan ARM-bazirani hardver) pa je testiranje daleko manje hardverski zahtevno.

Autorima web aplikacija, kao što su one pisane u ASP.NET-u, debagovanje će drastično olakšati unapređeni Page Inspector. Dosadašnji proces debagovanja ovakvih aplikacija svodio se na otvaranje web aplikacije u browseru, uočavanje problema, nagađanje šta bi moglo da pravi ne-kritičan problem, zatvaranje browsera i prerađivanje aplikacije. Page Inspector to sve drastično skraćuje, pa je moguće pozvati „View in Page Inspector“ na stranici unutar Solution Explorera, nakon čega će se Visual Studio regrupisati u nekoliko panela koji prikazuju web stranicu onako kako bi izgledala u browseru, HTML kod poslat browseru (u vidu stabla koje se može uvlačiti i izvlačiti) i CSS stilove koji se koriste u stranici.

Kako budete šetali po stranici u preview-u, tako će se u HTML i CSS panelima obeležavati elementi na kojima se trenutno nalazite, a ako nešto menjate u izvornom kodu, preview će se prosto refrešovati bez potrebe da se to ručno radi u web browseru. Očigledno, samo ovaj dodatak vredi prelaska na novi Visual Studio ako se bavite razvojem web aplikacija koristeći Microsoftove tehnologije.

Visual Studio 2012 deluje moćnije nego ikad. Možda nećete poželeti da migrirate postojeće .NET 2.0 ili 3.x projekte u novo okruženje, ali sasvim ima smisla da razmislite o razvoju novih rešenja u novom okruženju, naročito ako planirate i Windows 8 kao ciljnu platformu. Srećom, Microsoft ponovo nudi besplatne Express varijante, pa većinu ovih stvari možete probati iz prve ruke.

Adresa: http://www.microsoft.com/visualstudio/11/en-us/products/express

Corel PaintShop Pro X5

PaintShop Pro je nekada bila siromašnija alternativa Photoshopu, s tim što se razlika u funkcionalnosti vremenom sve više povećavala. U nekom trenutku, Corel je i ovaj program uzeo pod svoje skute, pa je funkcionalnost nadograđena taman toliko da se može smatrati vrlo ozbiljnom alatkom za obradu fotografija. Naravno, cena je adekvatna (i drastično niža od Photoshopa). Običan PaintShop Pro X5 košta tek 80 dolara, a Ultimate verzija jednu stotinu.

Pored bazičnih alatki i guranja pojedinačnih slajdera za podešavanje raznih parametara fotografija, PaintShop Pro X5 se može pohvaliti alatima koji mnoge često korišćene poslove automatizuju ili obezbeđuju da budu obavljeni bolje nego kada bi većina korisnika to ručno radila.

Ubacivanje HDR efekata, deljenje RAW slika na tri ekspozicije zarad inteligentnog kombinovanja u jednu sliku, brojni „retro“ efekti koji su u poslednje vreme popularni na Fejsbuku i slično, kao i integracija sa društvenim mrežama kao što su Facebook, Google+ i Flickr, uz prepoznavanje lica na slikama, automatsko kreiranje slajd-šoua na osnovu rute koju ste obišli na putovanju i povezivanje slika sa stvarnim lokacijama – sve to PaintShop Pro nudi za samo deo cene Photoshopa. Naravno, teško da će neki veteran Adobe rešenja tek tako preći na ovaj program bez jakog razloga (npr. finansijskog), ali amaterima i onima koji su tek krenuli da se intenzivnije interesuju za digitalnu fotografiju toplo preporučujemo PaintShop Pro kao dobru alternativu za veliki broj poslova.

Adresa: http://www.corel.com/corel/product/index.jsp?pid=prod4900067

Toliko od nas za ovaj put, uz jednu dozu izvinjenja što ovaj tekst niste čitali već prvih dana septembra. No, biće prilike da sve ubrzo nadoknadimo, budući da nam se sprema veliki broj novih izdanja i apdejtova postojećeg softvera. Vidimo se uskoro, u još boljem i radnijem raspoloženju.
 

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi