Vivo i Zeiss: Pristup kameri telefona na malo drugačiji način

Kamere pametnih telefona su se promenile i evoluirale, a predstavnici kompanija Vivo i Zeiss nam otkrivaju zbog čega je Vivo X90 Pro drugačiji od konkurenata.

Vivo i Zeiss: Pristup kameri telefona na malo drugačiji način

Neposredno pred premijeru Vivo X90 Pro imali smo prilike da u direktnom razgovoru pričamo sa predstavnicima kompanija Vivo i Zeiss, tačnije sa Danijelom Gecom, menadžerom proizvoda kompanije Vivo za Evropu i Oliverom Šindelbekom, starijim menadžerom za tehnologije pametnih telefona u kompaniji Zeiss.

Pre same premijere kompanija Vivo se potrudila da novinare vrlo detaljno upozna sa svim novim tehnologijama i pristupom kameri telefona koja je u poslednjih nekoliko znatno uznapredovala. Saradnja sa kompanijom Zeiss nekoliko generacija telefona unazad ima ozbiljan uticaj na kameru, posebno zbog T premaza sočiva, ali Vivo ima još nekoliko kečeva u rukavu.

Većina proizvođača telefona koristi integrisani ISP čip koji se nalazi u čipsetu, i koji je zadužen za obradu digitalnog signala koji kamera dobija, ali ne i Vivo. Ova kompanija nekoliko generacija unazad ima svoj V2 ISP čip koji koristi, kako bi se osigurali da će kvalitet fotografije biti na najvišem nivou, ali i da se glavni čipset rastereti posla obrade signala.

Gospodin Danije Gec i Oliver Šindelbek su idealni sagovornici koji imaju jedinstvenu perspektivu po pitanju razvoja tehnologije, onoga što možemo očekivati u budućnosti, kako od kompanije Vivo, tako i od pametnih telefona.

Šta mislite, u kom smeru će evoluirati kamere pametnih telefona? Da li će to biti više kamera, veći senzori, bolji kvalitet sočiva, bolji ISP, ili od svega po malo, ali u sitnijim koracima?

Godinama unazad smo videli trend u industriji koji forsira veća sočiva sa više elemenata. Danas više nije dovoljno koristiti plastične elemente sočiva za postizanje najboljeg mogućeg kvaliteta slike, ali je postalo uobičajeno uključiti elemente staklenih sočiva, poput onih koja se koriste u profesionalnoj opremi za fotografisanje. Kombinovanjem ovog vrhunskog staklenog materijala sa najboljim plastičnim materijalima, omogućava nam da poboljšamo Abbeov broj, disperziju optičkog sistema i time omogućimo najbolji mogući kvalitet slike.

Danas se nalazimo na nivou kvaliteta slike, gde sitni detalji prave ogromnu razliku. Sa vrhunskim antirefleksnim premazima na sočivima, sada možemo povećati prenos svetlosti optičkih sistema. Na ovaj način se omogućava da senzor dobije više sveta i pomaže da se smanji refleksija u optičkom sistemu. Primera radi Vivo i Zeiss zajednički inženjering sistem kamera je usklađen sa Zeiss T* premazom, koji značajno smanjuje refleksiju sočiva i „duhova“ kako bi omogućio bolji kontrast i jasnije fotografije. Ovo će dovesti do kristalno čistih boja, na primer, crna je zaista crna i više nije siva zbog neželjene svetlosti.

Kada su u pitanju kratkoročne prednosti i razvoj tehnologije, iz kompanija Vivo i Zeiss napominju da će kamere definitivno imati bolje senzore, ali da se ide ka napretku kao što je usavršavanje svojstava sočiva u smislu bolje propusnosti svetlosti i smanjenih neželjenih efekata kao što su „zalutala svetlost“, „duhovi“, hromatske aberacije i refleksija. Pored navedenog, ne treba zanemariti i napredak ISP-ja, i generalno tehnologije obrade fotografije, kao i karakteristika novih čipseta.

Sa razvojem kamera u pametnim telefonima i profesionalnim fotoaparatima koji se više kreću ka dizajnu bez ogledala (mirrorless), da li mislite da pametni telefoni stižu profesionalne aparate u pogledu kvaliteta i mogućnosti?

U nekim slučajevima, snimanje neverovatnih snimaka sa profesionalnom opremom ne zahteva samo specifična sočiva fotoaparata, već i veštine i dodatnu profesionalnu opremu. Mi u kompaniji Vivo korisnicima naših pametnih telefona želimo da pružimo pravu tehnologiju koja im je uvek pri ruci: pravu snagu performansi u smislu hardvera, ali i da im omogućimo da lako prave savršene snimke na lak način.

Svestranost 50 mm sočiva naše portretne kamere pruža korisnicima Vivo X90 Pro aparata upravo to. Slušali smo i razmotrili povratne informacije naših krajnjih potrošača da je lako napraviti savršene snimke na objektivu od 50 mm, jer je to ekvivalent žižnoj daljini ljudskog oka.

Kada govorimo o uticaju pametnih telefona na profesionalne aparate i obrnuto, moramo reći da je to ulica sa dva smera. Pametni telefoni preuzimaju neke od ključnih karakteristika profesionalnih aparata, a profesionalni aparati i kamere koriste neke popularne funkcije kamera pametnih telefona.

Iz perspektive razvoja pametnog telefona, glavna pažnja je, s jedne strane – prenosivost i lakoća korišćenja: usmeri i slikaj, a, s druge, da na dohvat ruke budu dostupni Pro režimi sa naprednim funkcionalnostima, uključujući mogućnost snimanja u RAW režimu, za one koji žele da imaju još bolju kontrolu nad snimljenom slikom.

Ipak, s obzirom na ograničenja veličine sistema kamera pametnih telefona, oni ne mogu da postignu sve prednosti koje imaju profesionalni aparati i kamere. Pored toga, izmenjivi objektivi na profesionalnoj opremi imaju svoje jasne prednosti kada radite u specifičnim uslovima slikanja/snimanja.

Kako novi Vivo V2 AI-ISP ima sopstveni neuronski endžin koji koristi snagu mašinskog učenja (ML) i veštačke inteligencije (AI), da li mislite da čipsetovi kao što su Tensor u Google Pixel telefonima, koji su više fokusirani na AI i ML imaju prednost kada su u pitanju algoritmi koji se koriste u svakodnevnim uslovima, posebno u obradi slika?

Moramo da napomenemo da smo napravili značajne korake napred u oblasti računarske fotografije, podižući mogućnosti obrade slika na novi nivo. Pre dve godine smo predstavili naš čip za obradu slika, koji pokreće algoritme na hardverskom nivou, koji radi u sinergiji sa glavnim čipom pametnog telefona i softverskim algoritmima. Integracijom hardvera i softvera, uspeli smo da pružimo još impresivnije iskustvo snimanja. V1+ čip, koji smo uveli u X80 Pro, napravljen je da radi u širem spektru scenarija, praveći noćne scene življim i pomažući u postizanju kvalitetnih slika pri slabom osvetljenju, pre svega zahvaljujući naprednim ISP algoritmima.

Vivo V2 čip ima AI-ISP arhitekturu, koja uključuje podsistem za obradu slike, jedinicu za ubrzanje veštačke inteligencije, kao i zasebnu memoriju koja je ekvivalentna 45 MB SRAM-a, za brži protok podataka.

Tako na primer podsistem za obradu slike sadrži unapređeni algoritam za smanjenje šuma koji se oslanja na veštačku inteligencije, uključujući nadograđene HDR algoritme i MEMC (procena pokreta, kompenzacija pokreta) za bolju grafiku i smanjenje kašnjenja.

Neke od najbitnijih mogućnosti koje podržava V2 čip su: pravljenje slika noćnog neba, ultra-osetljivi sistem portreta, 4K ultra osetljivi/HDR noćni video, Zeiss efekti portreta, Zeiss Cinematic video bokeh…

Pored toga, V2 čip se brine da korisničko iskustvo bude na visokom nivou, omogućavajući jednostavno pravljenje fotografija zahvaljujući algoritmima za detekciju okruženja, koji omogućavaju odlično iskustvo fotografisanja, bez obzira na kompleksnost scene.

Pre svega bismo voleli da se zahvalimo gospodinu Danijelu Gecu i Oliveru Šindelbeku na vremenu koje su odvojili za nas, ali i jedinstvenom pogledu u budućnost i smeru u kojem će se razvijati kamere pametnih telefona.

U svakom slučaju očekujemo da će Vivo i Zeiss nastaviti saradnju, ali i nove generacije ISP čipova V serije koji zaista utiču na kvalitet fotografije koji je na Vivo telefonima drugačiji od svih drugih.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi