Windows 10: Moć navike

Windows 10 je došao i on je činjenica na koju se svi moraju navići. Hteli ga ili ne, ma koliko ga voleli ili ne, cenili ili odbacivali, on je tu da ostane. Uprkos diskutabilnim reakcijama na određene osobine operativnog sistema, on je doneo sa sobom neke stvari na koje smo se navikli u tolikoj meri da ne možemo bez njih. Na koje smo se to karakteristike tako brzo navukli i navikli? Bez čega više ne bismo mogli?

Filip Majkić
 
Microsoft je zabeležio veliki uspeh sa novim Windows operativnim sistemom. To se posebno odnosi na ova podneblja, jer ako je verovati podacima kompanije StatCounter, Windows 10 je instaliran na gotovo 30 posto računara u Evropi i veoma je blizu Windowsu 7 koji (i dalje) vodi sa 35 posto. Sa sobom je doneo mnoštvo zanimljivih karakteristika. Neke su bile novitet uopšte, neke samo novitet na Windows platformi, ali dosta je interesantnih i zanimljivih noviteta na našem spisku.
Stoga smo želeli da podelimo sa vama stavke koje su nam naročito imponovale i koje su se u praksi pokazale prilično korisnim. Naravno, spisak nije konačan, niti sveobuhvatan, već predstavlja naše lične utiske. Pozivamo vas da u komentarima podelite sa nama vaše mišljenje – da li vam se dopalo nešto sa našeg spiska ili nešto drugo; možda ste saznali za neki novitet čijeg postojanja niste bili svesni ili se uopšte ne slažete sa našim mišljenjem? Slobodno nam pišite…
win10free.jpg
1) Besplatan, makar za vlasnike postojećih licenci
Definitivno je ova karakteristika pomogla inicijalnom prihvatanju Windowsa, i verovatno ne treba posebno objašnjavati zbog čega nam se tako dopala. Prelazak “za džabe” je podstakao inicijalni prihvat OS-a, te bismo itekako voleli da Windows i dalje zadrži ovu karakteristiku – da i u narednim iteracijama zadrži identičan pristup. U ovom trenutku besplatni prelazak na novi Windows 10 nije moguć, ali šta u narednim iteracijama? Ukoliko je verovati nezvaničnim informacijama koje smo dobili u razgovorima tokom Sinergije, to će biti dugoročni pristup Microsofta. Kada se jednom uplovi u takve vode, zaista je teško vratiti se na staro. Windows 10 više nije besplatan u ovom trenutku, a ko je iskoristio priliku, iskoristio ju je.
2) Continuum
Definitivno je Windows 10 u svakom smislu unapredio interfejs, kao i brzinu reakcije na komande, naročito kada je reč o tablet modu. Continuum je Microsoftov odgovor na rastuće potrebe objedinjavanja laptop i tablet iskustva u okviru mnogih 2-u-1 uređaja, koji su definitivno u trendu. Sa Windowsom 10 je stiglo bolje iskustvo ekrana osetljivog na dodir zahvaljujući Continuumu.
win10continuum.jpg 
Stvari su jednostavne – Windows automatski prepoznaje da li koristite uređaj u tablet ili laptop modu i prilagođava se u skladu sa tim. Naravno, možete i manuelno koristiti mod po želji. Prelazi između režima su odlično odrađeni, komande adekvatno optimizovane, baš kao i vreme reakcije na njih. Uskoro dolaze i telefoni koji će se moći “skalirati” na tablete, laptopove i desktopove, u zavisnosti od toga šta vam je neophodno. Definitivno sjajna stvar!
3) Multidesktop
win10multidesktop.jpg
Da, znamo, svi koji koriste Linux će “poskočiti” kao opareni kad pomenemo ovu karakteristiku. Multidesktop je prisutan već toliko godinana Linux operativnim sistemima, dok je u Windows došao tek sa desetkom. Ipak, to ne znači da ga nije vredelo čekati. Sada možete da organizujete svoje desktopove kako želite, pokrenuvši ih nekoliko odjednom i rasporedivši sve aplikacije onako kako želite. Definitivno sjajna stvar, koja dramatično utiče na povećanje kvaliteta multitaskinga. Istovremeno, usko je vezano za sledeću stvar koja nam se veoma dopada u praksi…
4) Windows Snap
win10snap.jpg 
Slaganje prozora novog Windowsa je intuitivno i odlično odrađeno, te omogućava laku upotrebu mnoštva simultanih prozora. Ceo mehanizam Snapa je unapređen u Windowsu 10, te se sada besprekorno slažu i po četiri otvorena prozora, dobijaju preporuke šta sa čime da se “prikači” i tome slično. Ukoliko koristite mnoštvo paralelno pokrenutih aplikacija, verovatno ste i sami osetili koliko je fluidniji rad na novom Windows operativnom sistemu, upravo zahvaljujući ovoj vrsti unapređenja.
 
 
 
 5) Performanse i brzina
U redu, neko će reći da smo otkrili toplu vodu, ali zaista smo zadovoljni kako novi Windows radi i ne bismo voleli da dolazimo u situaciju da ikada dođe do koraka unatrag po tom pitanju. U svim testovima novi Windows radi isto ili bolje od starog i želeli bismo da tako i ostane.
6) Action Center
Na prvu nam se Action Center nije naročito dopao, da bismo danas smatrali ovu stavku nezamenjivim delom kompletnog iskustva, koji ukupan doživljaj Windowsa 10 podiže na još viši nivo. Action Center se poziva svajpom sa desne strane ekrana nalevo, ili klikom miša na odgovarajuću ikonicu u system tray-u. Ovde možete videti obaveštenja raznih vrsta, pristupiti podešavanjima i slično.
win10actioncenter.jpg
Međutim, najbolja stvar je što je sve zapravo kontekstualne prirode i što se ne radi samo o prostim obaveštenjima, već možete da uradite nešto povodom svih tih informacija koje vam se dostavljaju u Action Centeru. Dobili ste obaveštenje da vam antivirus nije apdejtovan? Klik na njega će automatski pokrenuti apdejt antivirusa. Preuzeli ste nešto sa interneta? U tom slučaju, klik će vas odvesti direktno na fajl u vašem folderu za preuzimanje. Zvuči kao nešto rudimentarno, ali smo zaista uvereni da smo mnogo puta obavili neku operaciju na koju bismo u praksi zaboravili ili bismo je skrajnuli, ostavivši je za neku drugu priliku…na koju bismo potom zaboravili.
7) Start meni
Iskreni da budemo, ovo više navodimo zato što ne želimo da iko ikada ponovo dođe na ideju da izbaci Start meni. Bez njega definitivno ne možemo! Iako je Microsoft doneo odluku da, vrativši Start meni, njega objedini sa pločicama koje su prečice ka aplikacijama ili vezane za web sadržaje, što se u startu nije dopalo čistuncima koji su samo želeli da se vrati stari Start meni, moramo reći da nam se rešenje dopada. Kombinacija starih i novih elemenata stiže u prepoznatljivom ruhu, i što je najvažnije, funkcioniše besprekorno.
win10startmenu.jpg
 
8) Cortana
Kada je Apple doneo Siri digitalnog asistenta na svoje mobilne uređaje, mnogi su “otkinuli” za ovom funkcijom. Sada je Microsoft učinio sjajnu stvar, implementiravši svog digitalnog asistenta po prvi put na punokrvne računare. Istini za volju, Cortana zahteva određeno navikavanje, pre svega u vidu percepcije doživljaja interakcije sa računarom. Odjednom koristite mikrofon (koji je tu negde, ili na stolu ili ugrađen u vaš laptop) i glas umesto unosa kuckanjem i kliktanjem.
win10cortana.jpg
Kada imate pred sobom veliki ekran, tastaturu i miša, manje ste skloni pozivanju digitalnog asistenta. No, kada se jednom naviknete na njega, uvek će vam značiti informacije koje možete dobaviti ili posao koji Cortana može obaviti za vas, odgovorivši vam na pitanje koje vas muči ili ubacivši unos u vaš raspored jednostavnom glasovnom komandom. Malo ograničenje jeste što komande ne rade na srpskom, ali ko iole dovoljno dobro barata engleskim jezikom, neće imati nikakvih problema.
Umesto zaključka
Uvek smo sa radošću čekali novi Windows, jer smo se nadali da će biti još bolji nego što je bio, ili pak da će opravdati očekivanja koja prethodni nije učinio. Microsoft je sa svojim Windows 10 operativnim sistemom, čak i uz sve kontroverze oko privatnosti, “svađanjima” sa 3rd party antivirusima i “podsticanja” korisnika na apgrejd, opravdao skoro sva očekivanja. Dok čekamo da se i ta DirectX 12 obećanja ostvare, nastavljamo da koristimo novi operativni sistem i njegove mogućnosti uvereni da su gore pomenute karakteristike nešto bez čega ne bismo mogli. Ne želimo da se vraćamo na staro.
win10logozakljucak.jpg
Nismo pomenuli sve, nismo ni probali sve, niti nam je štošta od raskošnih mogućnosti OS-a bilo neophodno, te stoga slobodno dodajte svoje predloge na listu. Možda vam se sviđa Hello, novi softver za prepoznavanje lica ugrađen u Windows 10? Oduševio vas je Edge brauzer više nego nas? Dopada vam se integracija Office platforme na sve Windows uređaje, i veoma ste srećni što vam je sada Office dostupan 24/7 na svim vašim uređajima? I nama se dopada, ali nismo sigurni da ne bismo mogli bez te karakteristike. Neka mrežna rešenja su bolja nego ranije i u to ste se uverili u svakodnevnoj praksi? U svakom slučaju, dopunite nas slobodno…Bez kog aspekta Windowsa 10 više ne biste mogli?
Pročitajte i naš članak o najinovativnijim mobilnim uređajima 2016. godine!
Najinovativniji mobilni uređaji 2016. godine

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi