AMD TimeRip 247

AMD TimeRip 247

Kombinacija vanserijske snage 24-jezgarnog Ryzen Threadripper procesora i trenutno najjačeg izdanja Radeon VII GPU tehnologije je spojena u vrhunski desktop PC prototip vanserijskih performansi. Ovakva kombinacija vam omogućuje da se bavite ozbiljnim poslovima, pri tome ostvarajuću značajnu uštedu u vremenu. AMD TimeRip 247 je snažan i moderno koncipiran desktop PC svestrane prirode, koji praktično nema radne limite niti aplikacije koju neće pokrenuti i brzo odraditi postavljeni zadatak.

  Sadržaj

   AMD nam u poslednje vreme sve češće isporučuje svoje konfigurisane sisteme različitih namena – od onih namenjenih svakodnevnom radu običnih korisnika, zatim gejmerske konfiguracije kao i profesionalno konfigurisane radne stanice za bavljenje ozbiljnim poslom. Baš takav slučaj je sa današnjim računarom, koji cilja one ozbiljnije korisnike spremne da se bave polu-profesionalnim radom na računaru.
    
   AMD TimeRip pripada tzv klasi desktop računara visokih performansi (HEDT). Nije prvi put da na stranicama našeg sajta predstavljamo jednu ovakvu mašinu, ali je došlo vreme da vidimo kakva osveženja i boljitke u performansama možemo očekivati od AMD derivata novijeg datuma.
    
    AMD_Time_Rip_2s.jpg
    
   Ovaj računar je baziran na nesvakidašnje jakim AMD komponentama, čime ova kompanija demonstrira svoje samopouzdanje jer su sada itekako svesni da imaju dobre proizvode u rukama sa kojima ravnopravno pariraju Intel konkurenciji, tamo gde je ne tako davno, to bilo gotovo nezamislivo – na polju proluprofesionalne i profesionalne upotrebe.
    
   AMD TR4 platforma je izuzetno jaka i moćna, dok sa druge strane je troškovno pristupačnija. Veliki broj procesorskih jezgara, jednako impresivan broj rapspoloživih PCI Express komunikacionih putanja za potrebe brzog transfera podataka kao i implementacija najnovijih, brzih standarda komunikacije sa perfiernim uređajima, čini ovaj računar beskompromisnim rešenjem, spremnim da se upusti u izazove zahtevnih poslovnnih zadataka.Već na prvi susret vam je jasno da imate neuobičajeno moćan PC računar pred sobom. Njegova pojava nesumnjivo govori u prilog toj tvrdnji. Klasičan izgled, povelike dimenzije karakteristične za E-ATX format PC računara već nagoveštavaju vanserijske performanse jer se obične komponente “ne pakuju” u pomenutom formatu.
   AMD_Time_Rip_3s.jpg 
   Ipak, nije “smrtno” dosadan kakvi računari iz ove klase znaju da budu. Preuzeo je par atraktivnih detalja koji su postali preovlađujući trend iz gejming industrije i elegantno ih uklopio u “rasnu” HEDT mašinu. Za to je dobrim delom zaslužno Fractal Design kućište. Uglavnom, nećete imati dosadno uštogljenog saradnika, već atraktivnog pomagača koji će vas osim kroz performanse, podsetiti svaki put kada pogledate računar kako pored sebe imate nešto zaista vanserijski kvalitetno, lepo i brzo. Nije to ni malo naivan osećaj jer upravo iz tog početnog zadovoljstva kreće pozitivan stav, dodatna energija i preko potrebna kreativnost, neophodni u poslu kojim se bavite.
   Osnovu AMD TimeRip 247 računara čini nama već dobro poznata TR4 platforma za koju je zadužen specijalan “dvojac”: MEG X399 CREATION matična ploča kompanije MSI i AMD Ryzen Threadriper 2970WX procesor sa 24 fizička i 48 logička operativna jezgra. Teška kategorija ili kako to AMD kaže – Heavy Metal. Da bi se blagovremeno opslužila i uposlila ovolika CPU jezgra, sistem je opremljen sa 4x 8GB DDR4 RAM memorije koja radi na 3200 MHz. U pitanju su nadaleko čuvene G.Skill Trident Z RGB koje osim izuzetnih performansi, plene svojim nesvakidašnjim izgledom RGB svetlosnih efekata. Spomenimo da to sve zajedno sjajno radi i sa RGB Mystic osvetljenjem na matičnoj ploči i Wraith Ripper kulerom, praveći spektakularnu pojavu vidljivu kroz veliku bočnu stakleno providnu stranicu Fractal Design Define R6 kućišta.
   Time_Rip_CPUz.jpg 
   Očigledno je neko sa mnogo pažnje pristupio konfigurisanju i sklapanju ovog računara, koji je praktično doveden do samog maksimuma.
   Za deo koji se brine o skladištenju podataka su upotrebljena dva 512GB HP 920EX M.2 NVMe SSD diska konfigurisana u RAID 0 (Stripe) režim rada, rezultujući brzim kapacitetom od 1TB. U pitanju je novija generacija M.2 SSD diskova koja koristi x4 PCIe magistralu i 3D TLC fleš memoriju. Uglavnom, ovako postavljen sistem diskova garantuje izuzetno brz protok podataka i naročito visoke vrednosti sekvencijalnog transfera.
   Grafički sistem je poveren AMD Radeon VII akceleratoru prevashodno gejming naslova, ali jednako korisnim u nekim aplikacijama opšte namene, obzirom da je današnji trend da se sve više ovaj tip grafičkih karti osim u igrama, koristi i za neke zadatke u zahtevnim aplikacijama poput onih za obradu video materijala, CAD/CAM programima kao i za 3D modeliranje, video editing itd. Međutim, izostaje podrška za workstation, tj strogo profesionalne aplikacije pa otuda ova “mašina” ne može poneti onaj laskavi sufiks WS. To je i malo iznenađenje jer iako veoma podseća na VEGA Founders Edition, Radeon VII nema tu dualnu prirodu i mogućnost da se prelaskom sa Adrenalin na Radeon Pro drajvere, pretvori u grafičku kartu za workstation aplikacije. Tačnije delimično je ima i to uglavnom na polju stabilnosti i sigurnosti rada, ali ne i komponente koja se tiče ubrzanja u profesionalnim aplikacijama. Međutim, ima mogućnost dodatnog GPGPU ubrzanja u mnogim zahtevnim programima poput pomenutog Premiere-a, Photoshop-a i sl.
    AMD_Time_Rip_4s.jpg
   Ovako moćan hardver hrani jedno odlično Corsair napajanje izlazne snage 1000W sa modularnim sistemom kabliranja i “Platinum” sertifikatom. Nabrojane komponente su spakovane u Fractal Design Define R6 kućište. Lep i moćan računar. Kako se pokazao u radu?Test sistem:

   CPU:
   AMD Ryzen Threadripper 2970WX

   MB:
   MSI MEG X399 CREATION 

   Cooling:
   AMD Wraith Ripper 

   RAM:
   4x8GB 3200 DDR4 G.Skill Trident-Z RGB

   VGA:
   AMD Radeon VII

   SSD:
   1 TB RAIDO 0 Striping M.2 NVME 

   Case
   Fractal Design Define R6

   PSU:
   Cooler Master V1200 Platinum

   Monitor
   ASUS ProArt PA27AC HDR Professional

   OS
   Windows 10 Pro Build.1809

   Drivers

   Adrenalin 2019 Edition 19.2.1AMD Chipset Driver 18.50.16.01

    AMD_Time_Rip_5s.jpg
    
    
   Rezultati:
   Baikal benchmark:
   Baikal bench metri sistemske performanse na na osnovu renderinga fotorealistične scene. Meri se vreme potrebno za rendering 512 prolaza scene ulčionice nakon čega se vrednuju sposobnosti sistem na osnovu dobijenih vrednosti. 

   [modul]test=857[/modul]
    
   Indigo benchmark:
   IndigoBench je zasebni benchmarking alat baziran na naprednom Indigo 4 rendering modulu, koji meri performanse modernih CPU i GPU rešenja. Korišćenjem opšte prihvaćenog industrijskog OpenCL standarda podržan je širok spektar GPU procesora: Nvidia, AMD ali i Intel rešenja.

   [modul]test=856[/modul] 
    
   Blender 2.79
   Testirali smo jednu od najpopularnijih Bledner scena, BMW M1 u zvaničnom Blender Cycles rendering modu. Ista scena je testirana u postavci za CPU i GPU što je idealna situacija za poređenje snage CPU i GPU rešenja. Drugi deo Blender testa se odnosi na “Clasroom” scenu koja je optimizovana za Radeon Pro Render GPU tehnologijom. Uporedili smo performanse zvaničnog OpenCL Cycles modula sa još bolje GPU optimizovanom Radeon Pro Render ekskluzivnom tehnologijom. Posebno iz razloga jer je čitava scena originalno optimizovana za brzi rendering korišćenjem CPU resursa. 
   [modul]test=849[/modul] 
   Cycles vs. Radeon Pro Renderer
   [modul]test=850[/modul] 
    
   V-Ray
   V-Ray je rendering softver, dodatak grafičkim aplikacijma u cilju postizanja boljih vizuelnih efekata i kompjuterske grafike primenjive u medijima, filmskoj, zabavnoj i gejming industriji, industrijskom dizajnu i arhitekturi. 
    [modul]test=851[/modul] 
    
   Corona 1.3
   Corona 1.3 je eksterni fotorealistični rendering modul koji podržava rad sa 3ds Max softverom. 
   [modul]test=852[/modul]
    
   Adobe Premere Pro CC
   Testirali smo najčešće korišćene scenarije video renderinga i eksport u najpopularnije formate: CPU optimizovani MPEG-DVD i GPU optimizovani H.264. Dodatni test je rendering efekata u timeline-u.    
    [modul]test=853[/modul]  
   SolidWorks 2018 Performance Test
   Meri brzinu rada vašeg sistema. Jedna od ključnih oblasti na koju treba obratiti pažnju i gde počiva moguća razlika u performansama jeste GPU. Razlog za to je deo testa koji pokreće ReakView funkcionalnost karakterističnu za profesionalne grafike i sertifikovan edrajvere. ova opcija inače ne radi na “običnim” gejming modleima grafičkih karti. Oblasti obuhvaćene ovim testom su sledeće:
   – Open the file [I/O]- Force a rebuild [CPU]- Rotate and zoom [Graphics]- Open drawing [I/O w/Multi-Threading]- Rotate and zoom [Graphics]- Add sheet [CPU] & [Graphics]- Add view [CPU] & [Graphics]- Render (parts only) [CPU w/Multi-Threading]

   [modul]test=848[/modul]
    
   Gejming:
   [modul]test=854[/modul]
    
   Performanse diskova:
   [modul]test=855[/modul] Snaga 24 Zen+ jezgara je impresivna, toliko ju je izlišno opisivati rečima, jer taj osećaj treba doživeti u nekom klasičnom rendering programu. Kada tih 24 “kvadratića” koji simbolizuju svako raspoloživo operativno jezgro, krenu u rendering “juriš” scene, obuzme vas neko neopisovo zadovoljstvo lakoće rada u poslovima zbog kojih vam je do juče opadala kosa na glavi. Upravo je takav osećaj u tim zahtevnim računskim programima gde je moguće iskoristiti svu raspoloživu snagu prisutnih procesora kakvi su: Cinema 4D, Blender Autodesk Maya, 3ds Max sa Arnold rendererom itd.
   Zanimljivost je da čak i Threadripper sa ovoliko velikim brojem CPU jezgara taspolaže PBO (Precission Boost Overdrive) funkcijom ubrzanja, pa mu nije strano da ubrza pojedina čak do 4.15 GHz, što svakako daje dodatan osećaj performansi kod aplikacija koje su slabije optimizovane za rad višestruko prisutnih jezgara i logičkih procesora. Matična ploča i Master Ryzen alat će vam svakako pomoći da na najlakši način iskoristite ovu vrlo korisnu mogućnost novih AMD Ryzen Threadripper procesora.
   Time_Rip_blender_1s.jpg Time_Rip_4D_Cinema_s.jpg
   Kod CAM/CAE/CAM programa nije toliko ispoljen zahtev za velikim brojem raspoloživih jezgra, ali svakako godi prisustvo ovakvog teškaša ako paralelno pokrećete više zahtevnih aplikacija. Slično je i sa Adobe Premiere Pro CC  prilikom obrade video materijala. Praktično on je jedan prototip zahtevnijeg programa koji mnogo korisnika upotrebljava na dnevnoj bazi. Neki su manje vični, neki više, ali se svi suočavaju sa situacijom pomalo heurističnog obrazca u ponašanju ove aplikacije u smislu želje da maksimalno iskoristite snagu raspoloživog hardvera. Ono što je svakako jedna od najbolnijih situacija je “Export” fajlova i završni rendering pomoću željenog codec-a koji će biti spakovan u odgovarajući kontejner za masovno korišćenje (4K H.264/H.265, MP4). U takvim situacijama Premiere Pro CC ne koristi ni približno snagu prisutnih CPU i GPU procesora.
   Tako je bilo i ovog puta kada smo naš standardni bench projekat renderovali 47.20 min u tzv softverskom režimu uz veće angažovanje CPU resursa, ali i dalje daleko od maksimalno raspoložive snage. Nakon prebacivanja u Mercury OpenCL mod i veće angažovanje GPU resursa, vreme renderinga je skraćeno na 8min i 15 sekundi. Još veći zazov je bio export jednog klasično velikog projekta kakva je video recenzija Samsung S10 telefona. Bezbroj efekata, filtera, telopa, tranzicija rezultovalo je sirovim materijalom teškim preko 100 GB. Samo učitavanje projekta na klasično jakom 8-jezgarnom računaru sa brzim mehaničkim diskovima traje čitavu večnost, dok se na TimeRip 247 mašini, učitava za bukvalno 20 sekundi. E to je jedna od ključnih prednosti dva prisutna brza M.2 NVMe SSD diska konfigurisana u RAID 0 Striping. Export i rendering pak traju 3 sata sa uključenom OpenCL optimizacijom uz očajno loše angažovanje CPU i GPU resursa. Otuda smo odlučili da preuzmemo stvar u svoje ruke, jer ovo je suviše veliki utrošak vremena za ovako moćan računar.
    Time_Rip_PP_1s.jpg
   Tražili smo, raspitivali se i konačno pronašli rešenje da efikasnije uposlimo UVD jedinicu na najnovijem Radeon VII grafičkom procesoru. Upravo angažovanje ovog dela grafičke karte koji je odgovoran za poslove hardverskog kodiranja i dekodiranja video materijala, je bio i ključ uspeha Intel Core i5/i7 procesora u radu sa Premier Pro CC aplikacijom prilikom eksporta fajlova, zbog korišćenja namenskog UVD dela integrisane Intel HD 630 grafike uz pomoć QSV funkcije.
   Sva logika nalaže da AMD Radeon VII mora raspolagati moćnijim UVD procesorom od prethodno pomenutog Intel HD 630 integrisanog grafičkog kontrolera. Nakon traganja smo uspeli da pronađemo rešenje i značajno skratimo rendering našeg zatevnog videa. Sa 3 sata skratili smo ga na 31 minut. U pitanju je skoro 6x kraće vreme renderinga, ušteda koja u realnim situacijama deluje nestvarno, a zapravo se svodi na softversku-hardversku optimizaciju, korišćenjem AMD AMF (Advanced Media Framework) H264 enkodera. Tek tada stvari dolaze na svoje mesto i sve dobija svoj puni smisao. Dotični se nalazi u Voukoder dodatku za Adobe Premiere i Adobe Media Encoder. U pitnaju je Open Source projekat koji ukoliko vam se svidi možete podržati kroz donaciju. Zanimljivo je i da sadrži podršku za Nvidia grafičke karte (NVENC). Veoma koristan dodatak.
    Time_Rip_Ryzen_Master.jpg
    
   AMD Radeon VII pokazuje svoju sirovu snagu i u situacijama gde GPGPU ispoljava svoju nadmoć. Tada je čak i ovaj “monstruozni” 24-jezgarni Zen+ predstavnik u defanzivi pred višestruko brojnijim “stream” procesorima koji u scenariju dobro paralelizovanih zadataka pokazuju neverovatnu brzinu u radu. Najbolji primer je Blender sa svojom OpenCL optimizacijom koji upola skraćuje vreme renderinga nekih kompleksnih kadrova. Iskorak dalje je i posebni AMD Render Pro dodatak, tačnije modul koji omogućuje profesinalcima renderovanje fotorealističnih fotografija (Ray Tracing). Ovaj dodatak još bolje koristi snagu prisutnog GPU-a, postižući u skoro identičnim scenama duplo bolje vreme od Cycles/Open CL renderera.
   Zbog toga i volimo otvorenu arhitekturu PC platforme. Ona je poput Aladinove pećine. Neiscrpni izvor podešavanja, štelovanja, optimizacije i razmene iskustva. Kada dođete do plodova ovih aktivnosti, satisfakcija i zadovoljstvo su neopisivi kroz postignuta unapređenja i nivo performansi koji itekako osećate u realnim situacijama rada.Kao što mu i ime govori, ovaj računar drastično skraćuje vreme vaših poslovnih zadataka zahvaljujući vanserijski snažnoj paltformi. Njegova 24 fizička jezgra će vas tokom 24 sata svih sedam dana, takoreći non-stop činiti srećnim kada shvatite koliko se poslovi brzo i jednostavno obavljaju sa jednim ovakvim PC računarom.
    
   Ovaj računar skoro bez greške i mane je još jedan dokaz koliko je AMD napredovao i postao veoma ozbiljan igrač u klasi PC računara visokih performansi. Osim sjajno koncipiranog računara ozbiljnog nastupa nisu zapostavljeni ni neki atraktivni (RGB) detalji koji nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim. 
    
    AMD_Time_Rip_6s.jpg
    
   Izgleda prelepo, a radi još bolje nego što igleda. Koncept AMD TimeRip 247 mašine je zapravo pravi vodič za sve one kojima treba beskompromisno brz, upotrebljiv i moćan računar!
    
   Prednosti:
   – Velika moć procesiranja
   – Platforma izuzetnih performansi
   – Raspoloživi resursi za dalju nadogradnju
   – Vanserijski RAID 0 sistem brzih M.2 NVMe diskova
    
   Nedostaci:
   – Nedostatak Radeon Pro mogućnosti
    
   CENA:  nepoznata (prototip)

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi