Logitech MX Master 3 (Video)

Logitech MX Master 3 (Video)

Treća generacija modela koji se praktično uspostavio kao vladar kategorije "ne-gaming" miševa donosi male ali korisne promene u već provereni dizajn koji je kao skrojen za brži i efikasniji rad za računarom, pogotovo ako ste zahtevniji korisnik...

  Sadržaj

   Specifična Logitech Master serija periferija namenjena “productivity” kategoriji korisnika, pod koju mirne duše možete da podvedete sve osim gejminga, obuhvata miševe i tastature namenjene svakodnevnim poslovima. Kada kažemo svakodnevnim, ne mislimo na svekodnevnicu vaše bake ili tetke iz Nemačke, već svakodnevni rad dizajnera, programera, novinara, kreativaca – korisnika kojima standardne periferije nisu dovoljne.
    
    
   Sam svoj Master
   Najnovija ponuda Master serije obuhvata MX Keys tastaturu sa MX Palm Rest-om (odmorištem za dlanove-koje se kupuje odvojeno) i MX Master 3 miša. Taman kada ste pomislili da nikome neće pasti na pamet da vam proda tastaturu bez odmorišta za dlanove za 100 evra, a onda to isto odmorište prodaje za 20 evra kao dodatnu opremu (je l’ neko rekao Apple?), Logitech marketing odeljenje je sa osmehom protrljalo svoje dlanove. Zanimljiviji deo ove serije proizvoda je svakako MX Master 3 miš, treća generacija već prepoznatljivog modela, model kojim se mi danas bavimo.
   Ta čuvena “ne-gejming”, odnosno “productivity” kategorija oduvek je bila vrlo čudna. U suštini korisniku nudite dobru egonomiju, visok kvalitet, napredni dizajn, dodatne funkcionalnosti, ali ne i dovoljno dobre performanse potrebne za gejming. S druge strane, gejming periferije uglavnom imaju specifičan dizajn koji nije svakome po meri, pa ne čudi potreba zadovoljavanja želja osmine ostalih korisnika.
   Kada saberete pomenute stvari – ergonomiju, kvalitet, dizajn i funkcionalnosti, pa na to zalepite Logitech logo i uvrstite ga u seriju sa zvučnim imenom, cena po kojoj se ovakav proizvod prodaje nikako ne može da bude mala. U našem slučaju 14.499 dinara, u slučaju ostatka sveta 99 USD.
    Unapređenja u odnosu na prethodnu generaciju su najmanje pogodila dizajn, što uglavnom znači da su i proizvođač i korisnici zadovoljni ovim aspektom. Ipak neke stvari su se promenile.
   Zadržan je odličan bočni skrol točkić, ali su dva tastera za palac, popularni “back” i “forward” umesto iza točkića (jedan ispod drugog) sada razdvojeni kao dve celine. Ovo je i bila najveća zamerka kod prethodnih modela, jer je ta pozicija bila vrlo nezgodna za korišćenje, pa nam je drago da Logitech sluša svoje korisnike. Takođe, iako skoro neprimetno, pozicija odmorišta za palac je blago redizajnirana, i čini nam se da sada ovaj prst ima prirodniju poziciju. Takođe, taster za palac, koji omogućava pozivanje dodatnih funkcija gestikuliranjem sada se nalazi tačno ispod prsta u vidu fleksibilne površine koja se aktivira pritiskom. Potrebno je primeniti odmerenu jačinu, tako da ćete teško greškom pritisnuti ovaj taster, a opet, dobra pozicija mu omogućava jednostavno i vrlo udobno korišćenje.
    
   Magnetni skrol
   Pored pomenutog, dimenzije bočnog rola su povećane, pa je utisak da je novi točkić jednostavniji i precizniji za upotrebu. Glavni skrol točkić je ujedno i najveća promena kod nove generacije MX Master miša. Naime, Logitech inženjeri su primenili novi, SmartShift (hibridni) skrol sa malo drugačijim pristupom. Umesto mehaničkog zupčanika koji pravi otpor prilikom pokreta skrola, dajući preciznost jedne linije, MX Master 3 sada koristi elektromagnete koji praktično rade istu stvar, samo na drugi način. Ova tehnologija je nazvana Magspeed, kao kovanica koja objašnjava našin funkcionisanja.
   Ono “hibridni” koje smo malopre pomenuli se ogleda u tome da kada krenete brzo da skrolujete, magneti progresivno popuštaju, približavajući se popularnom skrolu bez otpora (frictionless). Iako možda zvuči komplikovano, upotreba ovog skrola je potpuno prirodna, jer čim krenete da brzo okrećete skroz, znači i da vam je potrebno da preskočite veliki broj “linija” odjednom, za šta je skrol bez otpora savršen. Laganim usporavanjem magneti polako “hvataju” točkić, vraćajući ga u podrazumevani režim. Osetljivost magneta SmartShift funkcije je moguće podešavati softverskim putem.
    
   Kao i bočni, i glavni skrol točkić je “porastao”, što ga čini jednostavnijim za korišćenje i donekle preciznijim. Ako za trenutak okrenemo miša naopako primetićemo da se teflonske stopice dobile nešto manje dimenzije, što u radu ne pravi skoro nikakvu razliku, a pozicije tastera i senzora su ostale identične. Kao ni kod prethodnika kućište miše nema slot za čuvanje bežičnog USB prijemnika, što nam se nikako ne sviđa, posebno jer se ovi maleni USB-ovi vrlo lako izgube kada ih često menjate.
   Tasteri odozdo su zadržali iste funkcije – prekidač je za fizičko uključivanje/isključivanje, dok drugi taster služi za prebacivanje sa jednog na drugi uparen uređaj. Zahvaljujući podršci za Logitech Flow, moguće je istovremeno korišćenje na do tri uređaja koji čak ne moraju biti ni na istom OS-u. Primera radi: Windows desktop, Mac laptop i tablet. Dovoljno je samo da dođete do ivice jednog ekrana i pređete na drugi, sa podržanim funkcijama kopiranja/prebacivanja fajlova (dokle god su svi uređaji na istoj mreži).Laserski senzor od 4000 dpi sa Darkfield tehnologijom je ostao nepromenjen, a ovo, pored visoke preciznosti znači i korišćenje na bilo kojoj ravnoj površini, uključujući i staklo. Da podsetimo Darkfield tehnologija mapira površinu ispod senzora locirajući i najmanje nepravilnosti, pa reflektivne i providne površine, koje su kamen spoticanja za druge, ne predstavljaju nikakav problem ovom senzoru.
    
   Senzor omogućava promenu dpi u rasponu od 200 do 4000, u koracima od 50 dpi, što će i najzahtevnijim korisnicima biti vrlo korisno. Ono što nedostaje je nekoliko različitih unapred definisanih vrednosti dpi, što je posebno korisno kada koristite nekoliko uređaja sa nekoliko različitih dimenzija ekrana.
   Dva tastera koje ćete najčešće koristiti svaki dan su na odličnim pozicijama, i zbog dimenzija miša najviše će odgovarati korisnicima sa “palm grip” stilom držanja. Prosto, visoko telo lepo udomljava koren šake omogućavajući vrlo udobno višesatno korišćenje. Primarni i sekundarni taster se nisu promenili u odnosu na prethodnu generaciju, i tu bismo napomenuli da nam se nije previše svideo zvuk koji oni prave u radu. Naime, velika površina pravi zveketavi zvuk koji je karakterističan za jeftinije periferije, i koji bismo voleli da je Logitech eliminisao drugačijim pozicioniranjem tastera. Ostali tasteri su visokog kvaliteta, baš onakvi kakve ih očekujete od miša koji košta blizu 15.000 dinara.
    
   Taster koji se nalazi na donjem delu, ispod palca zamišljen je za aktiviranje gestova, i zaista njegovo korišćenje je nešto na šta se jednostavno naviknete. Dovoljno je da ga pritisnete i pomerite miša napred-nazad ili levo-desno kako biste pozvali neku funkciju, a zaista ima ih mnogo: od promene brzine miša, preko makroa, navigacije, kontrole multimedije, zuma i mnogo toga drugog.
    
   Logitech Options softver
   Dobro poznata Logitech Options aplikacija služi za kontrolu svih dodatnih mogućnosti i mapiranje tastera prema željama i aplikacijama koje najviše koristite. Svidelo nam se što aplikacija skenira sistem i nudi predefinisane režime prečica i funkcija za vaše aplikacije: Chrome, Edge, Microsoft Office, Adobe Creative suite i druge. Naravno, ukoliko ste već navikli na svoje prečice i funkcije, moguće je podesiti ih za svaku aplikaciju posebno, što je vrlo korisna stvar.
    
   Deo koji se naziva Point&Scroll sadrži podešavanja vezana za osetljivost miša (dpi), SmartShift funkciju, podešavanje smera skrol točkića, njihovu osetljivost i mnoštvo drugih stvari. Nažalost, dpi miša se podešava vertikalnim skrolom, i ne postoje numerička reprezentacija i profili, tako da ćete odokativnom metodom morati da odredite jedinstvenu osetljivost koja vam najviše odgovara. Treći deo je rezervisan za Flow softver i podešavanja istog na svakom računaru na kojem planirate da koristite ovu funkciju.Integrisana baterija kapaciteta 500 mAh je ista kao kod prethodne generacije i trebala bi da obezbedi 70 dana korišćenja. Ovo nismo stigli da oprobamo u praksi, ali znajući Logitech, realna autonomija je skoro uvek vrlo bliska deklarisanoj. Zahvaljujući USB-A na USB-C adapteru koji se isporučuje u paketu i Quick charge tehnologiji, jedan minut punjenja će vam obezbediti tri sata rada na bateriji, što je zgodna opcija, posebno kada nemate vremena da punite miša. Kako je baterija došla skoro prazna, punjenje je trajalo nešto više od dva i po sata, što je, kada se uzme u obzir više od dva meseca autonomije – sasvim korektno vreme.
    
   Wi-Fi ili BT
   Povezivanje miša se obavlja preko isporučenog USB risivera koji obezbeđuje Wi-Fi vezu na 2,4 GHz, a možete se odlučiti i za Bluetooth vezu koja je takođe podržana. Kako miš nije namenjen za igranje, izbor konekcija ne utiče previše na performanse, a po pravilu 2,4 GHz omogućava brži transfer i odziv, tako da ukoliko se s vremena na vreme zaželite igara, koristite USB dongle. Velike dimenzije i glomazno odmorište za palac definitivno će biti kamen spoticanja ukoliko ipak odlučite da odigrate neki FPS naslov, pa je topla preporuka da korisnici kojima su igre bitan deo dnevne rutine odaberu neki drugi model.U svakodnevnom radu, MX Master 3 se pokazao kao vrlo koristan saputnik. Velike dimenzije omogućavaju izraženu manje umaranje šake i nakon dugog korišćenja. Podešavanje prečica prema aplikacijama i drugi skroz su dobrodošli dodaci na koje se vrlo lako naviknete i zapitate se kako ste dosad uopšte živeli bez njih. Ruku na srce, navikavanje na horizontalni skroz, posebno ako ne dolazite sa MX Master 2S može biti malo čudno u početku, ali posle nekoliko dana će vam prsti bez razmišljanja nalaziti željene komande. Sa druge strane, ako dolazite sa MX Master 2S trebaće vam malo vremena da se naviknete da Back i Forward tasteri nisu više iza, nego ispod horizontalnog skrola, pa će vam se dešavati da često palcem pritiskate tamo gde ste navikli, a gde se sada nalazi lampica indikatora napunjenosti baterije.
    

    
   Iz perspektive gejmera – ovaj miš nije namenjen vama. Iz perspektive nekoga ko se povremeno igra – ovaj miš može da prođe. Iz perspektive nekoga ko mnogo vremena provodi pred računarom i ne stiže da se igra – MX Master 3 je odličan izbor. Bilo da se bavite programiranjem, dizajnom, obradom videa ili slika, ovaj miš je namenjen da produktivnost i svakodnevnu rutinu podigne na viši nivo, i to radi savršeno. Kad na to dodate i Flow funkciju koja zaista odlično radi, čak i sa različitim operativnim sistemima, kao i horizontalni skrol, MX Master 3 zaista nudi mnogo za mnogo uloženog novca.
    
   Zveketavi levi i desni klik su definitivno jedna od najvećih prepreka koje nas sprečavaju da damo bezrezervnu prepreku ovom mišu. Takođe, magnetni skrol ostavlja specifičan utisak pod prstima, i koliko god je progresivni MagSpeed točkić dobar, toliko je taktilni utisak otpora pri skrolovanju drugačiji i nismo sigurni da će se svakome svideti. Zbog toga je topao savet da, ukoliko vam se sviđa ovaj miš – odete u radnju i probate ga, čisto kako biste procenili da li je za vas.
    
    
   Prednosti:
   • MagSpeed progresivni skrol
   • Horizontalni skrol
   • Podržani gestovi
   • Izražena ergonomija
   • Autonomija baterije od 70 dana i podržano brzo punjenje
   • Bežična veza – USB WiFi ili Bluetooth
   • Darkfield laserski senzor
   • Podešavanje funkcija prema aplikacijama
   • Flow funkcija
    
   Nedostaci:
   • Bučni levi i desni klik
   • Cena
   • Softver nije bogat opcijama
   • Nije za gejmere
   • Nema mesta za odlaganje USB risivera

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi