Prestigio Click&Touch 2 (Video)

Prestigio Click&Touch 2 (Video)

Iako je i prva verzija Click&Touch tastature predstavljala izuzetno praktičan uređaj, Prestigio je dodatnim unapređenjima naslednika u vidu Click&Touch 2 uspeo da učini još boljim, lakšim i zgodnijim. Ova vrlo kompaktna prenosna tastatura je odlično rešenje za kucanje u pokretu, pametne televizore, pa čak i svakodnevno korišćenje uz mogućnost rada sa čak 4 uređaja istovremeno.

  Sadržaj

   Pre oko 9 meseci na našem kanalu, predstavili smo vam dva uređaja kompanije Prestigio, od kojih je jedan bio zanimljiva mini bežična tastatura namenjena kako računarima, tako i mobilnim uređajima i pametnim televizorima. Click&Touch kako je naziv ovog vrlo praktičnog uređaja nam se veoma dopao, ali Prestigio poput kompanija iz mobilne industrije, pored razvoja novih uređaja stalno radi i na unapređenju i ažuriranju postojećih, pa nam se na testu ovog puta našla nova verzija ove tastature pod nazivom Click&Touch 2. 
    

    
   Novi model je na prvi pogled vrlo sličan prethodnom, ali su unapređenja učinjena na pravim mestima kako bi tastatura bila još zgodnija i lakša za korišćenje. 
    
   No, krenimo redom. Iako je i prvi Click&Touch bio vrlo kompaktnih dimenzija, Click&Touch 2 je skoro duplo tanjeg profila, što moramo priznati ostavlja odličan utisak, ali i čini ovaj model još lakšim i zgodnijim za rukovanje. Tastatura u ruci praktično podseća na neki moderni tanki tablet, sa sve uskim okvirom oko samih tastera koji omogućuje da tastaturu držite bez neželjene aktivacije dugmića. 
    
   prestag1s.jpg
    
   Telo tastature, kao i sami tasteri su napravljeni od lagane, ali čvrste plastike, a izrada je precizna i uz dobru završnu obradu ne ostavlja prostora za bilo kakve zamerke. Moguće je izazvati blago uvijanje ako se baš potrudite, ali je konstrukcija ipak sasvim solidna za normalnu upotrebu. Da je telo napravljeno od aluminijuma, Click&Touch 2 bi zaista izgledala kao apsolutni premijum uređaj, što bismo iskreno voleli da vidimo, ali je kod ovog tipa uređaja težina ipak bitniji faktor, pa svega 283g čine rukovanje daleko ugodnijim kada tastaturu treba držati u rukama, npr. pri korišćenju sa pametnim televizorima. 
    
   Za one koji će je češće koristiti na stolu ili čvrstoj podlozi, sa donje strane je tu šest maliih gumenih stopica koje sprečavaju klizanje. Za razliku od prve verzije čije je kućište bilo pod blagim nagibom, Click&Touch 2 je skoro potpuno ravna sa podlogom, ali tanak profil čini da su ruke pri kucanju u vrlo ugodnom položaju kada dlanove oslonite na sto. 
    
   prestag2s.jpg
    
   U dimenzije od 28 x 12.8 cm, smešteno je ukupno 78 tastera i to pune veličine, što će itekako pomoći da tastaturu od prvog trenutka možete normalno koristiti, bez naročitog navikavanja. Zapravo, prvi red u kome su funkcijski tasteri je nešto tanji, kao i tasteri za strelice u donjem desnom uglu, ali je jako bitno da su i oni na broju, jer ne znate koliko vam strelice zapravo znače, naročito za obradu teksta, dok ne probate tastaturu bez njih. Na tastaturi se nalazi i Fn taster koji služi kao modifikator za pristup dodatnim funkcijama poput npr. Pgup, PGdown, Ins i slično, a možda je šteta što slobodnim tasterima nije dodeljeno još korisnih funkcija, jer je bilo prostora da se to uradi i potencijalno još više olakša ili ubrza rad. 
    
   Sami tasteri su sa scissor key mehanizmom, poput većine laptopova, sa kratkim hodom od 1.5mm i jasnim, nešto većim otporom koji kucanje čini solidno preciznim. Praktično, jedino što zahteva navikavanje su tasteri duž desne ivice poput Enter, Shift i Backspace koji su nešto manje širine u odnosu na standardne tastature. 
    
   prestag3s.jpg
    
   Možda i najzanimljiva karakteristika ove tastature je činjenica da je većina tastera zapravo osetljiva na dodir, pa pored kucanja, pomeranjem prstiju po njima imate i potpuno funkcionalni touchpad, sa sve gestovima sa dva ili tri prsta, što će znatno olakšati korišćenje u kombinaciji sa nekim pametnim uređajima, ali i ubrzati rad u situacijama kada treba kucati dosta teksta, jer nije potrebno sklanjati ruku sa tastature radi hvatanja miša, već vam je sve odmah dostupno pod dlanovima. 
    
   Tastere osetljive na dodir ćete prepoznati po glatkoj umesto rebrastoj teksturi, a zanimljivo je da je u Clevertura aplikaciji moguće čak i definisati da li želite da se kompletna površina ponaša kao touchpad, ili samo leva ili desna polovina. Naravno, putem prečice na tastaturi je touchpad moguće i potpuno isključiti. 
    
   Takođe, pored samog touchpada, gornji red tastera od F1 do F6 i od F7 do F12 je takođe osetljiv na dodir, pri čemu prevlačenje prsta levo desno preko prve sekcije služi za kretanje po tekstu ili opcijama, dok druga kontroliše jačinu zvuka. 
    
   prestag4s.jpg
    
   Za razliku od prethodne verzije, novi Click&Touch poseduje i fizičke tastere za levi i desni klik na okviru ispod Space tastera koji nisu neophodni, ali će nekim od korisnika svakako biti zgodniji od tapkanja touchpada. 
    
   Što se povezivanja tiče, ono je moguće kako bežično putem Bluetooth-a, tako i kablom putem USB Type-C konektora. Tastatura zapravo podržava istovremenu konekciju sa tri različita Bluetooth uređaja i jednim putem USB veze, a putem prečica na tastaturi je moguće prebacivanje između svakog od četiri uređaja, pa praktično možete kontrolisati računar, mobilni telefon, tablet i TV bez sklanjanja ruku sa tastature. Od operativnih sistema, podržani su iPadOS, Mac OS, Android i Windows, što naravno ne znači da neće raditi i na raznim SMART TV sistemima, a tastatura poseduje posebno prilagođene modove za Windows, Mac i Android koje možete izabrati putem prečice. 
    
   prestag5s.jpg
    
   Za kraj pomenimo i bateriju za koju nismo uspeli da pronađemo tačan podatak o kapacitetu, ali nam to uostalom i ne znači puno za ovaj tip uređaja usled potrošnje koja može prilično varirati. 
    
   U realnoj upotrebi, možete očekivati oko 2 dana umerenog korišćenja ili jedan dan intenzivnog poput celodnevnog gaminga npr. Prioritet je očigledno dat prenosivosti, pa je s obzirom na izuzetno malu masu uređaja ovo sasvim okej. Tastatura ima prilično agresivan režim uštede baterije, pa će se gasiti kad god je ne koristite par minuta, što nam je nekada malo i smetalo, jer je na određenim uređajima bilo neophodno isključiti i uključiti je ponovo kako bi se ponovo uspostavila konekcija. Sve u svemu, Prestigio Click&Touch 2 je evolucija u pravom smeru nečega što je već bio vrlo dobro osmišljen uređaj, pa će oni koji imaju potrebu za malom, laganom i prenosnom tastaturom u ovom modelu imati vrlo dobar izbor. Mala masa, lako prebacivanje kontrole između više uređaja i odlično osmišljen touchpad su nešto što izdvaja Click&Touch 2 u odnosu na većinu prenosnih tastatura i verujemo da će Prestigio ovim uređajem lako pronaći svoje kupce. 
    

    
   Cena ovog modela je praktično ista kao i kod njegovog prethodnika i na domaćem tržištu iznosi 10.990 dinara, odnosno oko 93€. 

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi