Apple M2 Max 12-jezgarni procesor je 20% brži od svog prethodnika

Apple M2 Max će imati ukupno 12 jezgara, što je 2 jezgra više u odnosu na M1 Max prethodnika sa maksimalno 10 jezgara.

Apple M2 Max 12-jezgarni procesor je 20% brži od svog prethodnika

Apple M2 Max procesor će se ugrđivati na sledeću generaciju Macbook računara. Novi procesor nudi bolje performanse i energetsku efikasnost od postojećih M1 Max čipova. U pitanju je kategorija procesora koja cilja na skuplje proizvode, boljih performansi ali i dalje to neće biti najbolji CPU u Apple liniji jer će to mesto i dalje držati Apple M2 Ultra procesori, koji će biti lansirani kasnije tokom iduće godine.

Što se tiče specifikacija, Apple M2 Max će imati ukupno 12 jezgara, što je 2 jezgra više u odnosu na M1 Max prethodnika sa maksimalno 10 jezgara. Još uvek ne možemo sa preciznošču da kažemo kakve su performanse i efikasnost jezgra. Procesor radi na osnovnoj frekvenciji od 3.54 GHz i opremljen je sa 4 MB L2 keš memorije. Preliminarni podaci Geekbench baze rezultata ukazuju na podatak da je sistem imao 96 GB ugrađene memorije. Što se tiče maksimalne vrednosti radnog takta, procesor je dostigao vrednost od oko 3.7 GHz.

Kada je reč o performansama, Apple M2 Max je postigao 1889 poena u testovima pojedinačnog jezgra i 14586 poena na testovima sa više jezgara. Poređenja radi, Apple M1 Max postiže oko 1750 poena u “single core” testovima i 12.200 poena u “multi core” testovima. Ovo rezultira poboljšanjem od 10% kada su u pitanju performanse pojedinačnog jezgra i 20% ubrzanja kada su uposlena sva jezgra u poređenju sa prethodnom generacijom Apple M1 Max procesora, a što je lep dobitak. Prvi, preliminarni podaci obično ukazuju da još uvek ima prostora za poboljšanje i mogli bi videti nekoliko procenata više u konačnim rezultatim kako se približavamo konačnom terminu lansiranja Apple M2 Max procesora.

Ukoliko ga pak poredite sa nekim modernim desktop PC procesorima današnjice, kao što su: Intel Core i9-13900K ‘Raptor Lake’ i AMD Ryzen 7000 ‘Zen 4’, Apple M2 Max je prošao kao bos po trnju – jednom rečju pomenuta konkurenicja ga je “razbila”. Razlika u performansama je ogromna pošto desktop procesori nude preko 2000 poena razlike u testovima sa jednim jezgrom i preko 20.000 poena u višejezgarnim testovima. Apple će sa druge strane najverovatnije koristiti izgovor u vidu energetske efikasnosti u odnosu na pomenute čipove, dok će i dalje pokušavati svim silama da M2 Ultra što više približi modernim x86 delovima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi