6.4 milijardi povezanih uređaja u 2016. godini

Analitička kompanija Gartner je iznela svoju prognozu da će naredne godine u upotrebi u svetu biti 6.4 milijarde povezanih uređaja

Analitička kompanija Gartner je iznela svoju prognozu da će naredne godine u upotrebi u svetu biti 6.4 milijarde povezanih uređaja. To će biti povećanje od čak 30% u odnosu na 2015. godinu. Istovremeno, Gartner navodi da će broj povezanih uređaja do 2020. godine dostići astronomskih 20.8 milijardi. Tokom 2016. godine će svakodnevno 5.5 miliona novih uređaja biti povezivano na internet, navodi kompanija Gartner.
Kompletan Internet of Things (IoT) će opsluživati ukupnu potrošnju od oko 235 milijardi dolara u narednoj godini, što je takođe značajno uvećanje od oko 22% u odnosu na tekuću, 2015. godinu. Uslugama dominira profesionalna kategorija (najviše vrednosti se realizuje na osnovu poslovnih potreba raznih kompanija za radom, kroz autsorsing radne snage. No, usluge konektivnosti (pre svega, komunikacione usluge) i potrošačke usluge će pojačati svoj rast u narednom periodu takođe, navodi Gartner, i generisati dodatnu vrednost novca koji se “obrće” oko Internet of Things infrastrukture.
images1963654.png.jpg
“Osim povezanih automobila, potrošači će težiti mnogim povezanim stvarima u narednom periodu, i oni će biti zaslužni za velike brojeve povezanih uređaja. Međutim, kada je potrošnja u pitanju, kompanije će predvoditi rast potrošnje,” navodi Džim Tali. Gartner predviđa da će u potrošačkom sektoru naredne godine biti 4 milijarde povezanih uređaja, te da će se ta brojka uvećati na 13.5 milijardi do 2020. godine.
Zanimljivo je da se očekuje grananje enterprise segmenta, pošto Gartner u tom domenu već sada razlikuje dve klase povezanih uređaja. Prva se sastoji od generičkih ili raznorodnih uređaja koji se koriste u raznim segmentima privrede, dok je druga specifična za posebne privredne grane. U prvu grupu se mogu svrstati pametna osvetljenja, sistemi za menadžment zgrada i slični uređaji koji su tu da donesu uštede, dok u drugu kategoriji spadaju specifični industrijski uređaji, zatim specijalizovana oprema za bolnice, trekeri u kontejnerima za prekookeanske isporuke i još mnogo toga.
Izvor: Digitimes

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi