Apple AirTag povezan sa sve većim brojem krađa automobila

Prema lokalnoj policiji, Apple-ovi AirTags se koriste u sve većem broju ciljanih krađa automobila u Kanadi

 
U saopštenju regionalne policije Jorka, navodi se da su istražitelji identifikovali novu metodu koju koriste lopovi za pronalaženje i krađu sskupih vozila koja koristi prednosti AirTag-ovih mogućnosti praćenja lokacije. Dok je metod krađe automobila uglavnom konvencionalan, svrha AirTag-a je da prati skup automobil nazad do prebivališta žrtve gde se može ukrasti.

Od septembra 2021. godine, samo u regionu Jorka, policajci su istražili pet incidenata u kojima su osumnjičeni koristili ‌AirTags‌ u krađama vozila. Lopovi ciljaju bilo koja posebno vredna vozila koja pronađu na javnim mestima i parkiralištima, postavljajući AirTag na mesto van vidokruga, kao što je poklopac za gorivo, u nadi da ga vlasnik automobila neće otkriti .

Lopovi nemaju načina da onemoguće Apple-ove funkcije protiv praćenja koje upozoravaju korisnike kada nepoznati AirTag u blizini prati njihovu lokaciju, ali ne primaju signal sve žrtve ili ne reaguju na obaveštenje, niti imaju iPhone.

Dok je do sada samo pet krađa direktno povezano sa ‌AirTags‌, više od 2.000 vozila je ukradeno širom regiona u protekloj godini, a problem će se verovatno proširiti i na druge lokalitete i zemlje širom sveta. Policija očekuje da će se ‌AirTags‌ koristiti u širem obimu u sve većem broju krađa vozila u budućnosti.
Policija je ohrabrila vlasnike automobila da parkiraju u zaključanoj garaži ako je to moguće i redovno pregledaju svoje vozilo u potrazi za tragačima, posebno ako dobiju obaveštenje o nepoznatom AirTag-u, i objavila je dva informativna video-snimka u vezi sa rastućim problemom, javlja MacRumors.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi