Apple nadmašio Microsoft, postao najvrednija kompanija zahvaljujući AI inicijativi

Akcije kompanije Apple skočile nakon WWDC konferencije, postajući na taj naćin najvrednija kompanija na svetu sa tržišnom vrednošću od 3,49 triliona dolara, nadmašujući Microsoft

Apple nadmašio Microsoft, postao najvrednija kompanija zahvaljujući AI inicijativi

Sa zatvaranjem tržišta danas i uz pomoć Wedbush-a, Apple je promenio dinamiku berze za samo mesec dana pobedivši Microsoft i postavši najvrednija tehnološka kompanija na svetu. Današnji rast cene akcija dolazi manje od mesec dana nakon što je NVIDIA nadmašila Microsoft i zauzela vrh tržišne vrednosti.

Međutim, profitna realizacija na Wall Street-u pred letnje praznike i sezone zarada značila je da je ovo bilo kratkog daha, te je trenutno NVIDIA ipak pala na treće mesto najvrednijih kompanija na svetu, odmah iza Microsoft-a.

Deonice Apple-a su danas imale buran dan na tržištu, jer su pale za 1,59% pola sata nakon otvaranja tržišta. Međutim, svež izveštaj iz Wedbush-a, jednog od najvećih optimista u vezi sa ovom firmom, izgleda da je uneo novu energiju u akcije, koje su porasle za 1,85% do zatvaranja berze, što je omogućilo najvećoj tehnološkoj kompaniji na svetu po prihodima da postane i najvrednija.

Apple akcije porasle su za skoro 2% tokom trgovanja, omogućavajući kompaniji da pređe Microsoft po tržišnoj vrednosti

U svom najnovijem komentaru o Apple-u, Dan Ives, stalni optimista Wedbush-a za Apple, pohvalio je AI inicijativu firme. Akcije Apple-a su bile u suprotnosti sa velikim potezima u sektoru tehnologije tokom većeg dela prve polovine 2024. godine, jer je firma ostala tiha u vezi sa svojim AI proizvodima. Međutim, nakon WWDC konferencije, tehnološki gigant iz Kupertina je uverio investitore da može proširiti i razvijati svoju AI platformu. Od početka WWDC-a, akcije su porasle za 18%, čime je Apple dostigao svoju najnoviju tržišnu vrednost od 3,49 triliona dolara, prema podacima dostupnim na Nasdaq berzi. Trenutna vrednost Microsoft-a je 3,46 triliona dolara.

Wedbush veruje da Apple-ov ekosistem može biti kičma “AI revolucije za potrošače”, jer će mega AI igrači, poput kompanija Google i Meta, redizajnirati svoj AI softver kako bi mogao da radi sa Apple platformom. Jedna od najvećih najava Apple-a na WWDC-u bila je integracija OpenAI ChatGPT modela visokog nivoa GPT-4o u svoj softverski ekosistem. Druge AI funkcije uključuju omogućavanje korisnicima da koriste AI za razne zadatke, kao što su pisanje i generisanje slika.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Wedbush-ova analiza sugeriše da će Meta i Google, koji nude svoje AI proizvode Llama i Bard, između ostalih, biti željni da ih prilagode Apple-ovom softveru. Ogromna Apple baza korisnika od nekoliko milijardi iPhone vlasnika čini veliki deo njegove više trilionske vrednosti, jer Wall Street računa na lojalnu bazu korisnika koji redovno nadograđuju svoje pametne telefone.

Što se tiče brojeva, Wedbush veruje da Apple-ov odsek za servise i usluge može postići godišnji rast prihoda od 10 milijardi dolara. Usluge pokrivaju razne Apple softverske proizvode, kao što su ugovori o licenciranju softvera za rad na njegovoj platformi i aplikacija kao što su Apple Pay i AppleCare.

Ivesov optimizam proizlazi iz njegovog verovanja da će sledećih 12 meseci doneti procvat generativnih AI aplikacija koje rade na Apple platformi. Microsoft je takođe integrisao OpenAI u svoju Azure cloud computing platformu, koja korisnicima pruža mogućnost korišćenja Meta Llama AI modela, prenosi Wccftech.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi