Bye-bye Bitkoin, dobrodošao AI – majneri u Teksasu napuštaju kriptovalute

Zbog periodičnog gubitka vrednosti kripto valuta kao što je Bitkoin i majning poslovanja, sve više kripto kompanija prelazi na AI koji je u strahovitom uzletu i velikim potrebama za kapacitetima infrastrukture i energije sa kojima raspolažu velike kripto kompanije

Bye-bye Bitkoin, dobrodošao AI – majneri u Teksasu napuštaju kriptovalute

Predsednik Lancium-a, Ali Fenn, izjavio je da će ovaj data centar biti jedan od najvećih u svetu, dok se Bitkoin rudari okreću AI zbog smanjenja profitabilnosti rudarenja nakon poslednjeg pada vrednosti kriptovaluta koji je prepolovla njihovu kripto imovinu. Kompanije kao što su Bit Digital i Hut 8 već uspešno sprovode tranziciju na AI.

Abilene, grad u Zapadnom Teksasu sa 125,000 stanovnika, ulazi u svet veštačke inteligencije (AI). Tehnološke kompanije Lancium iz Hjustona i Crusoe Energy Systems iz Denvera najavile su izgradnju data centra od 200 megavata u blizini Abilene-a, posebno dizajniranog za AI kompanije. Ovo je prva faza većeg projekta od 1,2 gigavata.

Postoji mnogo sličnosti između bitcoin rudarenja i AI infrastrukture. Firme za rudarenje kripto valuta imaju ogromne data centre sa pristupom optičkim kablovima i velikim količinama energije širom SAD-a. Ovi objekti su kao stvoreni za potrebe AI operacija koje zahtevaju mnogo računske snage, što znači da su njihovi sajtovi i tehnologija veoma traženi.

U međuvremenu, rudari moraju da diverzifikuju svoj posao. Nakon što je bitcoin prepolovlo svoju vrednost u aprilu, događaja koji se dešava otprilike jednom svake četiri godine, posao generisanja novih tokena postao je mnogo manje profitabilan. Analitičari JPMorgan Chase-a napisali su u izveštaju iz juna da “neki operateri osećaju finansijski pritisak od nedavnog pada vrednosti kripto biznisa i profita, koje je prepolovilo prihode industrije i aktivno istražuju strategije izlaska.”

Bitkoin rudari prelaze na AI

Sa rastućom AI industrijom koja traži kapacitete i bitcoin rudarima koji traže nove načine da ostvare povrat svojih velikih ulaganja, spajanja, finansiranja i partnerstva se brzo sklapaju.

Crusoe Energy Systems koristi tehnologiju za pretvaranje otpadne energije u korisne resurse. Planiraju da u Abilene-u koriste uglavnom obnovljive izvore energije. Lancium je patentirao tehnologiju koja omogućava brzo prilagođavanje potrošnje energije, što je korisno za balansiranje mreže sa promenljivim izvorima energije kao što su vetar i solarna energija.

AI data centri zahtevaju nove nivoe rack prostora i hlađenja, kao i velike energetske potrebe za ogromne data centre. Tradicionalni data centri su optimizovani za rad u blizinu urbanih područja, dok su AI centri optimizovani za eksploataciju ogromne dostupnosti energije i njenu što nižu cenu.

Analitičari procenjuju da će veliki bitcoin rudari udvostručiti svoj kapacitet u narednih nekoliko godina, uključujući proširenje HPC (high-performance computing) poslovanja. Očekuje se da će data centri do 2030. godine trošiti do 9% ukupne električne energije u SAD, dok je trenutno taj udeo oko 4%.

Otvoreni za promenu poslovanjamja, kripto rudari AI-a, poput TeraWulf-a, već koriste nuklearnu energiju za napajanje svojih lokacija za rudarenje i planiraju da pređu na AI i HPC. Direktor OpenAI-a, Sam Altman, ističe da nuklearna energija igra ključnu ulogu u zadovoljenju potreba za energijom rastućih AI operacija. Ukoliko vas detaljnije zanima ova tema, kompletan članak prenosi CNBC

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi