Cene tehnologije od 1982 do danas

Koliko su se cene tehnologije koju svakodnevno koristimo promenile u proteklih 40 godina?

Nekada davno, na samom začetku tehnološke revolucije izazvane pojavom prvih personalnih računara, trebalo je izdvojiti dosta novca za takvu egzotiku. Na primer, IBM PC 5150 sa zasebnim hard diskom od čitavih 10 MB i  Multi-Tool Word programom koji je zapravo najranija verzija Microsoft Word-a, koštao je više od 15.000 dolara (sa uračunatom trenutnom inflacijom). 

Kompanije koje su želele da unaprede svoje poslovanje, mogle su da priušte jedan takav računar, ali običan korisnik teško. U proteklih 40 godina, situacija se značajno promenila, pa su personalni računari postali daleko pristupačniji, čak i uz trenutne, blago povišene cene. Ali, šta je još od tehnologije postalo jeftinije? 

Hard diskovi 

Hard diskovi su postali daleko pristupačniji tokom godina. Prvi hard diskovi namenjeni krajnjim korisnicima u kapacitetu od 10 MB, koštali su 2.495 dolara (7.210 dolara sa trenutnom stopom inflacije). U ovom trenutku, moguće je kupiti klasični hard disk od 4 TB, što je 40.000 puta veći kapacitet, za 70 dolara tj. sto puta nižu cenu nego nekada, uz dodatni zaključak da je takav tip prostora za skladištenje sve jeftiniji i jeftiniji. 
hard_disk.jpg

Personalni računari 

Kao što smo već pomenuli, personalni računari su postali daleko jeftiniji tokom godina. Od IBM PC 5150 sa basnoslovnom cenom do današnjih mašina koje se mogu sklopiti za daleko manje novca, prešli smo dug put. Doduše, sa trenutnim cenama grafičkih karti, jedan gejmerski računar nikako se ne bi mogao okarakterisati kao jeftin. 

Laserski štampači 

Prvi komercijalni laserski štampač je Hewlett-PAckard LaserJet, publici predstavljen davne 1984. godine. U to vreme je cena za takvo parče naprednog hardvera iznosila 3.495 dolara (9.366 današnjih dolara). Dakle, ukoliko ste želeli da štampate veću količinu crno-belih dokumenata, morali ste da izdvojite ogromnu količinu novca. 

Trenutno, laserski štampači su skoro pa bagatela, jer se mogu naći po cenama od oko stotinu dolara, pa čak i manje, dok je za one kvalitetnije i moćnije potrebno izdvojiti nekoliko stotina. 
Laserjet.jpg

Profesionalni softver 

Nije samo hardver pojeftinio, već i cene softvera koji koristite na vašem računaru. Uzmimo za primer Microsoft Word, program za unos i izmenu teksta. Prva verzija ovog programa prodavala se po ceni koja bi danas iznosila 1.100 dolara, dok je trenutna cena za paket koji sadrži Word, Excel, i PowerPoint 149 dolara. Pored toga, dostupne su i besplatne onlajn verzije u vidu Microsoft Office Online. 

Video igre 

Interesantno je da su cene video igara ostale vrlo slične tokom svih ovih godina. Kako prenosi PCMag, kvalitetne video igre su tokom čitave svoje istorije koštale između 40 i 60 dolara, iako su te cene dosta više ukoliko se uračuna inflacija. Recimo, video igra Zork I iz 1982. godine koštala je 39.95 dolara, što bi danas iznosilo 116.39 dolara. 

Izvor: pcmag  

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi