Counterpoint: Pad tržišnog udela MediaTeka i Exynosa, Qualcomm i Unisoc u porastu

Nedostatak komponenti i promenljivi zahtevi tržišta imali su zanimljive efekte na različite proizvođače čipseta

 
Tržište čipseta za pametne telefone poraslo je 5% u poslednjem kvartalu 2021. u poređenju sa Q4 2020, prema Counterpoint Research-u. Nedostatak komponenti i promenljivi zahtevi tržišta imali su zanimljive efekte na različite proizvođače čipseta.MediaTek ostaje na vrhu, uprkos padu udela sa 37% na 33%. Analitičari objašnjavaju da se prodavci pametnih telefona opskrbljuju dodatnim jedinicama kao meru predostrožnosti protiv nedostatka čipova. Snabdevanje se pokazalo dovoljno stabilnim i imali su više nego što im je bilo potrebno, pa samim tim i manje isporuke u Q4.Novi flagship čipset Dimensity 9000 i veća potražnja za 5G telefonima povećaće prihod MediaTek-a, pišu analitičari Counterpointa. Takođe su izdali upozorenje – TSMC je nedavno povećao svoje cene komponenti i uticaj na cene čipseta već počinje da se oseća. Ipak, prognoze govore da će 2022. biti dobra godina za MediaTek.
 
prva.jpg
Qualcomm je imao snažan kvartal, porastao je na 30% udela (porast za 33% u poređenju sa Q4 2020) uprkos tome što nije mogao da nabavi onoliko čipova iz svojih partnerskih fabrika koliko bi želeo. Kompanija je dala prioritet flagship Snapdragon čipsetima na koje imaju visoke marže. Takođe je uspeo da poveća ponudu dual-sourcing čipoa.Jedina oblast u kojoj Qualcomm nije imao konkurenciju je tržište 5G modema gde je imao kontrolni udeo od 76% (u odnosu na 63% godinu ranije). Ovo je podstaknuto velikom potražnjom za iPhone 12 i 13 uređajima (koji koriste Qualcomm modeme pored Apple A čipseta), kao i velikom prodajom premium Android uređaja.Samsung Exynos čipovi su donedavno držali treće mesto, 2020. čak su bili ispred Apple-ovih čipova. Ali Samsungova sekcija za pametne telefone preformulisala je svoju liniju proizvoda i Ekynos čipovi su pali na samo 4% tržišnog udela. Tako je bilo u četvrtom kvartalu, a nova Galaxy S22 serija (koja se sada isporučuje sa Snapdragonom u većem broju zemalja) će verovatno takođe imati popriličan uticaj.
 
druga.jpg
Unisoc je porastao na 11%, što je više nego udvostručilo svoj tržišni udeo za godinu dana. To zaista ne bi trebalo da bude iznenađenje, jer njegovi čipsetovi pokreću razne Honor, Realme, Motorola, ZTE, Transsion (Tecno, Infinix) pa čak i neke Samsungove pametne telefone.Stvari stoje najgore za HiSilicon. Analitičari Counterpointa kažu da su njegove zalihe čipova skoro istekle i da je imao velikih problema sa proizvodnjom novih (posebno premium čipova). Huawei, njegov najveći klijent, morao je da pređe na Qualcomm čipove koji su ograničeni na 4G.
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi