Ekskluzivno: Qualcomm kupuje Intel – KRAJ?

Qualcomm istražuje mogućnosti za kupovinu Intelove divizije za dizajniranje procesora i posla u oblasti PC računara. Ono što se do juče smatralo gotovo nezamislivim, danas je realnost koja pokazuje u koliko je lošem stanju kompanija Intel

Ekskluzivno: Qualcomm kupuje Intel – KRAJ?

Qualcomm pokazuje veoma veliki interes za Intelov PC biznis, kao posledice odluke kompanije Intel da usled krize razmotri opciju prodaje različitih poslovnih divizija uoči sastanka odbora u septembru, kažu izvori. 

Qualcomm istražuje mogućnost kupovine delova kompanije Intel u oblasti dizajna kako bi poboljšao svoj portfolio proizvoda, prema rečima dva izvora upoznata sa situacijom.

Proizvođač mobilnih čipova razmatra preuzimanje različitih delova kompanije Intel, koji se suočava s finansijskim poteškoćama i traži načine da proda svoje poslovne jedinice i drugu imovinu, rekli su izvori.

Intelova divizija zadužena za dizajn klijent PC-a je posebno interesantan za izvršne direktore Qualcomm-a, rekao je jedan izvor, ali Qualcomm razmatra sve jedinice unutar kompanije.

Drugi delovi Intela, poput server segmenata, imali bi manje smisla za Qualcomm, rekao je drugi izvor upoznat s operacijama Qualcomma. 

Portparol Intela rekao je da Qualcomm nije izlazio sa konkretnim ponudama pred kompaniju Intel, a u vezi sa potencijalnom akvizicijom. „Intel je duboko posvećen našem PC biznisu,” dodao je portparol.

Qualcomm je odbio da komentariše ove navode

Akcije Qualcomma su pale za 1,3%, dok su Intelove porasle za 1% na američkom predberzanskom trgovanju u petak. 

Qualcomm, koji vredi 184 milijarde dolara i poznat je po čipovima koji se koriste u pametnim telefonima, uključujući Apple kao kupca, radi na planovima za kupovinu delova kompanije Intel već mesecima unazad. Međutim, interesi Qualcomma i planovi još uvek nisu završeni i mogu se promeniti u kratkom vremenu

Dva izvora su odbila da budu imenovana jer nisu ovlašćena da javno raspravljaju o ovoj temi.

Intel je prošlog meseca prijavio izrazito loše rezultate za drugi kvartal, koji su uključili masovno otpuštanje čak 15% zaposlenih i pauzu u isplati dividendi. Izvršni direktori se bore s pitanjem kako nastaviti finansiranje proizvodnih planova kompanije i napraviti novac. 

Do juče nezamislivo – Qualcom kupuje Intel PC diviziju

Prihod od Intelovog klijentskog PC segmenta pao je za 8% na 29,3 milijarde dolara prošle godine, usled slabljenja tržišta PC računara. 

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Nekada poznata po kampanji “Intel Inside”, Intelova klijent PC divizija proizvodi procesore za laptopove i desktop računare koji se koriste širom sveta. Izvršni direktori su izjavili da će uvođenje računara sa veštačkom inteligencijom podstaći korisnike da nadograde svoje računare i generišu veću prodaju. 

Qualcomm je prošle godine ostvario ukupni prihod od 35,82 milijarde dolara. 

Ranije ove nedelje, Intel je lansirao novi PC čip pod nazivom Lunar Lake, za koji su izvršni direktori kompanije rekli da nudi vrhunske performanse u AI aplikacijama. Tajvanski proizvođač poluprovodnika (TSMC) proizveo je značajan deo tih čipova za potrebe kompanije, što je Intel istorijski radio interno tj samostalno. 

Odbor Intela će se sastati sledeće nedelje kako bi razmotrio predlog izvršnog direktora Intela Pata Gelsingera i drugih izvršnih direktora o smanjenju operacija u pokušaju uštede novca. Moguće opcije uključuju prodaju i odvajanje divizije za proizvodnju programabilnih čipova Altera, izvestio je Reuters.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. Devil 2000


    View image at the forums

  2. lepi kokan

    боље то него, не дај Боже, неки кинез ... или рус

  3. Alister


    View image at the forums

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi