Električni Fiat Panda od 25.000 evra stiže možda već sledeće godine

Italijanski proizvođač automobila u Stellantis vlasništvu izgleda razvija električni Fiat Panda automobil koji bi trebalo da bude praktičniji hečbek

Električni Fiat Panda od 25.000 evra stiže možda već sledeće godine

U domenu električnih vozila (EV), na vidiku je nekoliko malih automobila sa praktičnim dometom, a jedan od njih će u ponudi kompanije Stellantis izgleda biti i mali i jeftiniji Fiat Panda EV, piše Bloomberg. Novo električno vozilo biće inspirisano popularnim Fiat modelom Panda, dizajnirano da odvuče potencijalne kupce od sličnih ponuda kao što su Renault 5 i Mini Cooper SE.

Ovakav model automobila mogli bismo da vidimo već sredinom sledeće godine i to po ceni od oko 25.000 evra, rekao je Olivije Fransoa jedan od izvršnih direktora kompanije Fiat.

Italijnski proizvođač automobila inače je u vlasništvu Stellantis multinacionalne korporacije koja je formirana 2021. kao rezultat spajanja Fiat Chrysler Automobiles i PSA grupe (Peugeot, Citroën, DS, Opel i Vauxhall), što je čini četvrtim najvećim proizvođačem automobila po prodaji, odmah iza Toyota, Volkswagen Group i Hyundai Motor Group.

Tako bi Fiat ponuda trebalo da dobije još jedan kompaktniji automobili na svojoj rastućoj listi vozila. Fransoa u intervjuu naglašava potrebu za pristupačnijim električnim vozilima, iako sam Fiat već nudi neke od malih EV na tržištu kao što su Fiat 500e i 600e, međutim oni su prilično skupi u odnosu na ono što nude.

Nova električna Fiat Panda, što u stvari nije potvrđeno ime, iako će biti hečbek, trebalo bi da razbije obrazac skupih malih automobila sa svojom početnom cenom od 25 hiljada evra.

Međutim, tržište malih električnih automobila svakako raste, jer bi trebalo da stigne i „ažurirani“ Mini Cooper SE sa dometom od oko 400 kilometara, kao i novi Citroen e-C3.

Uz Stellantis, Fisker i Tesla takođe imaju zanimljive planove u radu sa svojim modelima kao što su Fisker PEAR sa cenom nešto većom od 27 hiljada evra, kao i Tesla Model 2 koji će biti dostupan za oko 20 hiljada evra. Franucski Renault radi na svom Renault 5 kompaktnom električnom vozilu koji bi takođe trebalo da stigne 2024. godine.

Još prošle godine, lokalni mediji su izveštavali da bi se u Fiat fabrici u Kragujevcu mogao proizvoditi električni Fiat Panda. Deluje da se radi o pomenutom modelu, ali ostaje pitanje da li će nekadašnja Zastava biti jedna od lokacija na kojoj će se praviti nova Panda.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. nidzakv

    Ovo deluje kao neki vic :)

  2. mirko88

    U Kg ce se praviti elektricni Citroen C3(nadam se praviti vecinski a ne sklapati kao do sada)

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi