Elon Musk kaže da je obezbedio 46,5 milijardi dolara za finansiranje ponude na Tviteru

Musk je rekao da kompanija društvenih medija mora da bude privatna da bi rasla i postala platforma za slobodu govora. Ali Tviter nije odgovorio na njegovu ponudu.

 
Ilon Mask je u četvrtak rekao da je izdvojio 46,5 milijardi dolara za dug i finansiranje kapitala za kupovinu Tvitera i da razmatra da svoju ponudu uputi direktno akcionarima, pokazala je prijava američkim regulatorima.Sam Musk se obavezao da će uložiti 33,5 milijardi dolara, što će uključivati 21 milijardu dolara kapitala i 12,5 milijardi dolara maržnih zajmova protiv nekih od njegovih deonica Tesla Inc. za finansiranje transakcije. On je glavni izvršni direktor proizvođača električnih vozila Tesla.Musk, najbogatija osoba na svetu prema Forbsu, 14. aprila je predstavio “najbolju i konačnu” ponudu u iznosu od 43 milijarde dolara upravnom odboru Tvitera, rekavši da kompanija društvenih medija mora da bude privatna da bi rasla i postala platforma za slobodu govora. Ali Tviter nije odgovorio na njegovu ponudu.Mask, drugi po veličini akcionar Tvitera sa 9,1 odsto udela, rekao je da bi mogao da napravi velike promene u kompaniji za mikro blogovanje, gde ga prati više od 80 miliona korisnika.Akcije Tvitera pale su za manje od 1% posle vesti o mogućem preuzimanju, što ukazuje da je tržište i dalje skeptično po pitanju dogovora.Akcije Tesle su porasle za skoro 7 odsto, a vrednost Maskovih 172,6 miliona Teslinih akcija porasla je u četvrtak za preko 10 milijardi dolara nakon snažnog kvartalnog izveštaja. U sredu se kvalifikovao za kompenzaciju u obliku berzanskih opcija koje sada vrede oko 25 milijardi dolara nakon što je Tesla postigao ciljeve u pogledu profita i prihoda.Nejasno je da li bi Musk prodao svoje akcije u Tesli da bi pokrio 21 milijardu dolara finansiranja.
 
Povezana vest: Edit opcija za tvitove počela da se pojavljuje
Mask „može prodati, otuđiti ili preneti“ nezaložene Tesline akcije u bilo kom trenutku, prema pismu o obavezi zajma.Banke, uključujući Morgan Stanley, pristale su da obezbede još 13 milijardi dolara duga obezbeđenog protiv samog Tvitera, navodi se u podnesku.Portparol Tvitera je potvrdio da je primio Maskov predlog.„Kao što je ranije najavljeno i direktno saopšteno gospodinu Masku, odbor je posvećen sprovođenju pažljive, sveobuhvatne i namerne revizije kako bi odredio tok akcije za koji veruje da je u najboljem interesu kompanije i svih Tviter akcionara“, navodi se na Tviteru. Predstavnik je naveo u saopštenju.Rajan Džejkob, glavni investicioni direktor kompanije Džejkob Asset Menadžment, koja poeduje i akcije Tvitera, rekao je da će Muskova poslednja prijava naterati Tviterov odbor da odgovori.„Morali su da razmotre ozbiljnost ponude, a ovo podnošenje može to da uradi“, rekao je on. „Biće im teško da to ignorišu.Džoš Vajt, pomoćnik profesora finansija na Univerzitetu Vanderbilt i bivši finansijski ekonomista Komisije za hartije od vrednosti, rekao je da će finansiranje verovatno „izvršiti pritisak na Tviterov odbor da ili pronađe kontraponuđača, što je malo verovatno, ili da pregovara sa Maskom da post veću vrednost.”Ponuda Maska je privukla interes privatnog kapitala za učešće u dogovoru za Tviter, preneo je Rojters ove nedelje, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa tim.Apolo Global Management Inc. razmatra načine na koje može da obezbedi finansiranje bilo kog posla i otvoren je za saradnju sa Maskom ili bilo kojim drugim ponuđačem, dok je Thoma Bravo obavestio Tviter da istražuje mogućnost sastavljanja ponude, piše Rojters.Musk je dao niz najava na platformi, uključujući i neke koja su ga dovele u ne baš zgodne odnose sa američkim regulatorima.U 2018, Musk je tvitovao da ima „obezbeđena finansijska sredstva“ da Teslu preuzme u privatno vlasništvo za 420 dolara po akciji – potez koji je doveo do milionskih kazni, te je bio primoran da se povuče sa mesta predsednika automobilske kompanije kako bi se oslobodio tvrdnji SAD regulatora hartija od vrednosti da je prevario investitore.
 
Benchmark možete pratiti i na društvenim mrežama | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube |Na Benchmark forumu uvek možete učestvovati u kvalitetnim i aktuelnim diskusijama iz IT industrije

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi