EU: Google možda mora da proda deo usluga zbog zloupotreba

Evropska unija (EU) tvrdi da tehnološki gigant zloupotrebljava tehnologiju oglašavanja, zbog čega za kaznu Google možda mora da proda deo usluga koje pruža

EU: Google možda mora da proda deo usluga zbog zloupotreba

Kompanija Google zloupotrebljava sopstvenu tehnologiju oglašavanja u odnosu na konkurenciju tako što koristi svoju dominaciju nad internetom u drugim proizvodima poput Google pretrage. Tako dodatno učvršćuje kontrolu na tržištu još od 2014, zbog čega za kaznu Google možda mora da proda deo usluga koje pruža, piše u saopštenju Evropske komisije.

Tehnološki gigant favorizuje sopstvenu tehnologiju reklamiranja u odnosu na onu koju pruža konkurencija i tako šteti drugim provajderima reklama, oglašivačima kao i onlajn izdavačima.

Iako je ova kompanija najpoznatija po svom internet pretraživaču i drugim proizvodima poput Android softvera i YouTube platforme, primarni način zarade stiže joj upravo od oglašavanja. Ona osim što prodaje prostor za oglašavanje na sopstvenim sajtovima i aplikacijama, ima i ulogu posrednika između oglašivača i izdavača koji mogu da obezbede takav prostor.

Google uz to naplaćuje i veće nakande za usluge koje pruža u oglašavanju u odnosu na konkurenciju.

Samo bi prodaja dela Google usluga bila adekvatna mera kako bi se izbegle dalje zloupotrebe, piše u saopštenju. Zbog kršenja regulacije na tržištu koju je uspostavila EU, Google će osim potencijalne prodaje usluga, možda morati i da plati veoma visoku kaznu Uniji koja može ići i do 10 posto svetskog profita koji kompanija ostvaruje.

Saopštenje je deo istrage koju je EU protiv ove kompanije započela još 2021, i sastavljeno je na osnovu preliminarnog izveštaja. To znači da Google ima vremena da odgovori na optužbe pre nego što se donese konačni izveštaj.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi