General Motors i Stellantis ulažu u razvoj magneta za EV bez štetnih retkozemnih materijala koje Kina eksploatiše

General Motors i Stellantis ulažu u Niron Magnetics, startap specijalizovan za inovativnu magnetnu tehnologiju, kao korak u smanjenju zavisnosti od Kine

General Motors i Stellantis ulažu u razvoj magneta za EV bez štetnih retkozemnih materijala koje Kina eksploatiše

General Motors i Stellantis su objavili svoje ulaganje u Niron Magnetics, startap specijalizovan za inovativnu magnetnu tehnologiju, u strateškom potezu s ciljem smanjenja zavisnosti od kineskih retkozemnih materijala u proizvodnji električnih vozila (EV). Ova saradnja deo je šire inicijative da se revolucionizuju materijali korišćeni u EV-ima i označava ključni korak u preoblikovanju lanca snabdevanja automobilske industrije.

Niron Magnetics nedavno je zatvorio finansijsku rundu od 33 miliona dolara, u kojoj su aktivno učestvovali GM i Stellantis, piše DigiTimesAsia. Fokus ove saradnje je razvoj trajnih magneta za EV bez upotrebe retkih štetnih materijala iz zemlje, ključnog sastojka u trenutnoj proizvodnji motora električnih vozila.

Džonatan Rauntree, izvršni direktor Niron Magnetics, istakao je značaj trajnih magneta u vozilima, posebno u pogonskom sistemu budućih EV-a. On je izjavio tokom konferencijskog poziva: “Trajni magneti su esencijalne komponente brojnih delova vašeg vozila.”.

Većina snabdevanja retkozemnim magnetima, oko 90%, trenutno je poreklom iz Kine

Ovaj potez usledio je nakon najave Kine u oktobru da će zahtevati izvozne dozvole za neke proizvode od grafita, koji se takođe koriste u električnim vozilima, podizanjem svesti o ranjivosti automobilske industrije prema geopolitičkim dinamikama.

Iako finansijski detalji investicije nisu objavljeni, izvori upoznati s poslom su naznačili da je General Motors investirao 7 miliona dolara, a Stellantis 5 miliona dolara. Anirvan Kumer, predsednik GM Ventures, izrazio je optimizam u vezi sa tehnologijom Nirona, izjavivši: “Verujemo da jedinstvena tehnologija Nirona može odigrati ključnu ulogu u smanjenju retkozemnih materijala iz EV motora i pomoći nam da dalje razvijemo lanac snabdevanja za EV u Severnoj Americi.

Trajni magneti su od suštinskog značaja za EV, jer služe kao osnovne komponente koje omogućavaju prenos snage u pokret. Tradicionalno, ovi magneti se prave od retkozemnih materijala poput terbijuma, disprozijuma, prazeodijuma i neodimijuma, koji su ne samo skupi već se i uglavnom obrađuju u inostranstvu.

Niron Magnetics ima za cilj da naruši ovaj paradoks sa svojim magnetom od nitrida, brendiranim kao “Clean Earth Magnet“, za koji tvrdi da ima bolja magnetna svojstva od tradicionalnih magneta napravljenih od neodimijuma i prazeodijuma. Korišćenjem lako dostupnih i ekonomičnih materijala, Niron teži smanjenju ekološkog uticaja povezanog sa vađenjem retkozemnih materijala i poboljšanju održivosti proizvodnje EV.

Komentarišući potencijalni uticaj Nironove tehnologije, Adam Bazi, upravni partner Stellantis Ventures-a, istakao je: “Pravljenje snažnih magneta od obilnih komoditetskih materijala razdvaja novu proizvodnju od razvoja rudnika retkozemnih ruda i smanjuje ukupan negativan ekološki uticaj.”

Vredno je napomenuti da ova saradnja između GM-a, Stellantisa i Niron Magnetics dolazi nakon GM-ovog sporazuma iz 2021. godine o kupovini retkozemnih magneta od MP Materials. Uprkos izazovima s kojima se MP suočava u preradi vlastitih retkozemnih materijala u Kaliforniji, partnerstvo s Nironom ukazuje na nastavak posvećenosti GM-a istraživanju inovativnih rešenja za održiviju budućnost EV-a.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi