Google osuđen za monopol, rivali traže korenite promene

Nakon što je sudija presudio da Google ima ilegalni monopol, rivali kao što su Yelp i DuckDuckGo traže efikasne kaznene mere

Google osuđen za monopol, rivali traže korenite promene

Dugogodišnji rivali Google-a, kao što su Yelp i DuckDuckGo, postigli su veliku pobedu nakon što je američki federalni sudija presudio da Google ima ilegalni monopol na tržištu. Međutim, njihovi komentari na presudu odražavaju oprez, jer je posao obnavljanja konkurencije tek počeo, a sudija još nije odlučio koje mere će biti preduzete. S obzirom na mnogo mogućih opcija, Google-ovi konkurenti se zalažu za promene koje smatraju da će pomoći njihovim poslovanjima, što bi moglo biti teže nego što zvuči.

„Iako smo ohrabreni presudom, jaka kaznena mera je ključna,“ napisao je izvršni direktor Yelpa Jeremy Stoppelman u blog postu nakon presude, pozivajući se na novu fazu suđenja koja će početi u septembru.

„Prošli smo ključnu prekretnicu, ali još mnogo toga treba da se desi,“ rekao je u izjavi Kamyl Bazbaz, viši potpredsednik za javne poslove u DuckDuckGo. „Google će učiniti sve što može da omete napredak, zbog čega se nadamo da ćemo videti robustan proces za kaznene mere koji će zaista ući u sve detalje, predložiti niz mera koje će stvarno funkcionisati i uspostaviti telo za praćenje koje će ih sprovoditi.“

Google prekršio Shermanov zakon

Ove izjave odražavaju razumevanje da će odluka sudije Amita Mehte o tome kako obnoviti konkurenciju biti jednako važna, ako ne i važnija, od zaključka da je Google prekršio antimonopolski zakon. Nedavno završena faza odgovornosti utvrdila je da je Google prekršio Shermanov zakon putem ekskluzivnih ugovora sa proizvođačima telefona i pregledača kako bi održao svoju poziciju kao podrazumevani pretraživač.

U fazi kaznenih mera, Mehta će odlučiti kako obnoviti konkurenciju u opštim pretraživačkim uslugama i pretraživačkom tekstualnom oglašavanju. Ali slaba kaznena mera bi jednostavno omogućila Google-u da se izvuče.

DuckDuckGo zna koliko su važne efikasne kaznene mere. Google je proglašen monopolistom u Evropskoj uniji pre nekoliko godina, a region je uveo ekran izbora pretraživača u pokušaju da stvori konkurenciju, tražeći od korisnika uređaja da izaberu podrazumevani pretraživač. Međutim, ovaj pristup nije doneo očekivani uticaj — i Google ostaje pretežno dominantan.

„Ne možemo dovoljno naglasiti: implementacioni detalji su ključni,“ rekao je Bazbaz. U EU, „postoje neka rešenja koja obećavaju, ali Google je relativno lako našao načine da ih zaobiđe.“ DuckDuckGo poziva na grupu „zaista nezavisnih“ tehničkih stručnjaka da nadgledaju bilo koje kaznene mere koje sud nametne, „kako bi se osiguralo da Google ne pronađe nove načine da sebi pruži preferencijalni tretman.“

Zabrana Google podrzumevanog pretraživača

DuckDuckGo takođe predlaže da sud zabrani Google-u kupovinu statusa podrazumevanog pretraživača ili predinstalaciju (što bi moglo omesti njegov ugovor sa Apple-om vredan više milijardi dolara) i omogući pristup njegovim pretraživačkim i oglašivačkim API-jima.

Yelp-ov Stoppelman kaže da bi Google trebalo da bude primoran da „izdvoji usluge koje su nepravedno profitirale od njegovog monopola u pretrazi, što je jednostavna i sprovodljiva mera za sprečavanje budućeg antikonkurentskog ponašanja.“ Sudija bi takođe trebalo da zabrani Google-u korišćenje ekskluzivnih ugovora za podrazumevane pretraživače i „samopreferiranje sopstvenog sadržaja u rezultatima pretrage,“ rekao je Stoppelman.

Drugi zagovornici sprovođenja mera protiv Google-a, uključujući grupe koje predstavljaju izdavače koji se oslanjaju na pretragu za saobraćaj ili oglašavanje, takođe imaju predloge. Na pozivu sa novinarima organizovanom od strane American Economic Liberties Project-a, izvršni direktor Digital Content Next, Jason Kint, rekao je da bi prisiljavanje Google-a da odvoji svoje Chrome i Android poslovanje moglo biti korisno rešenje.

To je zato što, prema Kint-u, podaci iz pregledača i mobilnog operativnog sistema mogu biti korišćeni za širenje obima pretraživačkih upita i jačanje tog proizvoda. „Osnovni podaci koji sve to povezuju su ključni resurs koji treba ograničiti,“ kaže on. AELP viši pravni savetnik Lee Hepner dodaje da bi razdvajanje poslovanja „otvorilo konkurenciju za alternativne pretraživačke rivale na Chrome-u ili Android-u.“

Google ima najbolji pretraživač ali ne bi smeo biti lako dostupan

Bez obzira na ishod, proces bi mogao biti dugotrajan. Google-ov predsednik za globalne poslove, Kent Walker, potvrdio je da kompanija planira da uloži žalbu na presudu, rekavši da odluka „priznaje da Google nudi najbolji pretraživač, ali zaključuje da nam ne bi trebalo biti dozvoljeno da ga lako učinimo dostupnim.“

U međuvremenu, pretnja veštačke inteligencije visi nad slučajem, preteći da učini nevažećim bilo koje predloženo rešenje koje ne uzima u obzir kako bi se celokupan poslovni model pretrage mogao promeniti u narednim godinama. Hepner je rekao da bi sud mogao razmotriti rešenja kao što je zahtev da Google otvori pristup svom velikom jezičkom modelu (LLM).

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Šef antimonopolske divizije Ministarstva pravde (DOJ), Jonathan Kanter, nije komentarisao konkretno koje kaznene mere će odeljenje tražiti, osim što je napomenuo da „moraju biti usmerene ka budućnosti“ kako bi se rešila pitanja poput AI. Ali je prethodno rekao da će odeljenje „težiti strukturnim kaznenim merama u našim slučajevima ponašanja kad god je to moguće,“ što znači razdvajanja, a ne mandate za promenu određenih ponašanja. Ako DOJ predloži široku kaznenu meru i Mehta donese odluku u njenu korist, rezultat bi mogao biti potpuno novi tehnološki pejzaž, prenosi The Verge.

„Verujem da će odluka sudije Mehte biti jednako, ako ne i više značajna, od antimonopolskog slučaja protiv Microsoft-a pre 23 godine,“ napisao je Stoppelman. „Ta odluka je podstakla eru bez presedana u inovacijama koja je omogućila procvat perspektivnim startup-ovima, uključujući Google. Uzbudljivo je zamisliti koje nove tehnologije i inovacije ćemo videti kao rezultat ove presude u narednoj deceniji i dalje.“

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi