Ilon Mask se opet predomislio, ipak hoće da kupi Twitter

Da li je u pitanju taktika kojom se izbegava suđenje ili nešto drugo, Mask je rekao da će da kompletira kupovinu po dogovorenoj ceni.

Prema izveštaju koji prenosi Bloomberg, Ilon Mask se vraća za pregovarački sto i želi da kupi Twitter po ceni od 54,2 dolara po deonici. Na taj način bi se izbeglo suđenje, a sa njim i neprijatnosti koje u sudnici mogu da imaju mnogo veće implikacije.
Mask je u ponedeljak poslao pismo čelnicima kompanije Twitter, prema belešci Komisije za hartije od vrednosti. Vrednosti Twitter deonica su se popele 22%, na 52 USD na zatvaranju berze u Njujorku juče. Predstavnici kompanije Twitter su izjavili da su primili pismo sa namerama da se ispoštuje prethodni dogovor, bez mnogo informacija o tome kako će odgovoriti na njega.
Ako Twitter pristane
Ukoliko Twitter pristane, nastavak Maskovog plana nagoveštava da će ova mreža doći u ruke ekscentričnog milijardera koji je proveo mesece javno kritikujući sadašnju upravu, dovodeći u pitanje njegovu vrednost i često menjajući mišljenje. To takođe znači da se njegove sporne tvrdnje – da je Twitter lagao o tome koji procenat korisnika su, na primer, botovi – verovatno neće ispitati na sudu.
Ilon Mask
Mask je mesecima pokušavao da raskine ugovor o preuzimanju Twitter mreže, potpisan u aprilu. Milijarder je počeo da pokazuje znake kajanja ubrzo nakon što je dogovor objavljen, navodeći da ga je Twitter obmanuo o veličini njegove korisničke baze i rasprostranjenosti automatizovanih naloga (botova).
U julu je Mask formalno odustao od sporazuma, nakon čega ga je Twitter tužio sudu u Delaveru kako bi ga primorao da nastavi sa kupovinom. Suđenje je trebalo da počne 17. oktobra, a sudija u Delaveru je u utorak zatražila od obe strane da joj se vrate sa predlogom kako će se odvijati nastavak. Opcije uključuju da Twitter traži da odbaci slučaj ili da ona nastavi da zadrži nadležnost do zaključenja ugovora.
U pismu, Maskovi advokati su napisali da on i njegove pristalice „nameravaju da nastave sa zatvaranjem transakcije predviđene sporazumom o spajanju od 25. aprila 2022, pod uslovima i pod uslovima navedenim u njemu“.
Mask je kasnije tvitovao da je „kupovina Twitter mreže ubrzanje stvaranja X, aplikacije za sve“. Mask je rekao da želi da Twitter bude više kao TikTok i WeChat, sa mnogo više angažovanih korisnika.
 

Buying Twitter is an accelerant to creating X, the everything app
— Elon Musk (@elonmusk) October 4, 2022

 
Suđenje ipak nije išlo po planu
Uoči planiranog suđenja u Delaveru, advokati obe strane ispalili su kanonade sudskih poziva jedni na druge u cilju čačkanja svedoka i dokaza koje suprotne strane imaju. Maskova strana je morala da pokaže da je Twitter prekršio uslove sporazuma. Twitter je naveo da je Mask koristio problem s botovima kao izgovor za odustajanje od dogovora koji više nije smatrao ekonomski opravdanim.
Čini se da je Maskov pravni tim stekao osećaj da slučaj ne ide dobro, pošto je sudija Katalin St. J. Mekormik više puta stajala na strani kompanije Twitter u inicijalnim presudama pre samog postupka. Čak i sa kasnim pojavljivanjem uzbunjivača na Twitter mreži koji je tvrdio da rukovodioci nisu bili iskreni u vezi sa pitanjima bezbednosti i botova, postojala je zabrinutost da Maskova strana neće moći da dokaže materijalnu štetu, što je pravni standard potreban za napuštanje ugovora.
Twitter poruke
U internom dopisu od utorka upućenom osoblju kompanije Twitter, generalni savetnik Šon Edžet zahvalio je radnicima na strpljenju dok kompanija radi na pravnim pitanjima. „Nastaviću da vas obaveštavam o značajnim novostima“, napisao je. Trgovanje akcijama kompanije Twitter zaustavljeno je nakon što su se pojavile vesti i nije nastavljeno sve dok kompanija nije potvrdila prijem Maskovog pisma.
Akcionari kompanije Twitter glasali su 13. septembra da prihvate ponudu za otkup pošto ju je Mask podneo. Kompanija je tada saopštila da je 98,6 odsto glasova bilo za sporazum. Mask, najveći akcionar Tvitera, uopšte nije glasao, prema dvojici ljudi upoznatih sa njegovom odlukom. Mask je posedovao skoro 10% Tvitera – više od 73 miliona akcija – kada je pristao da kupi kompaniju.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi