Intel ugasio i prodao posao sa serverima

Intel je zvanično objavio kako prekida i napušta posao sa serverima na izradi matičnih ploča, računara i polukonfigurisanih sistema za server ormane.

Intel ugasio i prodao posao sa serverima

U današnje vreme smo svedoci velikih promena u poslovanju vodećih kompanija koje se usled tržišnih trendova prinuđene da se reorganizuju, smanjuju pojedine oblasti poslovanja i prekinu sa delatnostima koje donose malu prodaju. Intel je svakako jedna od njih. Ovu strategiju pažljivo sprovodi od trenutka kada je usvojio IDM 2.0 poslovnu strategiju pre dve godine. Najnoviji potez je upravo deo te strategije, u okviru koje napušta delatnost u vezi izrade i prodaje serverskih računara i “rack” sistema. Intel Data Center Solution Group je prodat kompaniji MiTAC u čijem vlasništvu posluje firma Tyan, jedno od najpoznatijih imena na ovom delu tržišta.

Intel ugasio, a MiTAC preuzeo posao sa sreverima

Ovaj potez je u neku ruku bio i očekivan, jer je Intel tokom prethodnog perioda polako gasio projekte iz oblasti server rešenja, kao što su Optane tehnologija, zatim hardver za programabilne mrežne svičeve, 5G modeme i sl. Intel je tokom vremena izgubio značaj na serverskom tržištu gde polako ali sigurno ključnu reč preuzimaju ARM rešenja. Otuda je u sklopu IDM 2.0 strategije, kompanija MiTAC kao jedan od najvećih i najpouzdanijih partnera u dosadašnjem Intelovom poslu sa serverima, kupila i preuzela pravo na proizvodnju i prodaju proizvoda zasnovanih na Intelovom dizajnu.

Intel sa svojim serverskim proizvodima je bio poznat širom sveta, ali najveće tržište mu je bilo zapravo Južna Amerika. Na nacionalnom nivou nije napravio neki naročiti uspeh sa svojim rešenjima, a što mu nije obezbedilo prostor za nastavak proizvodnje servera i generalno čitavog posla iz ove oblasti. U čitav posao su bili uključeni Chenbro, koji je proizvodio kućišta za Intelove server sisteme, a Intel je bio jedan od prvih koji je ponudio opciju tečnog hlađenja u svojim serverima iz serije Xeon Platinum 9200. Danas je uobičajeno da se server sistemi hlade uz pomoć tečnosti, ali u to vreme je bila čista eksluziva, prenosi wccftech.

Intelova prodaja posla sa serverima kompaniji MiTAC, omogućuje da sakupi preko potrebna novčana sredstva za finansiranje svog trenutno najperspekivnijeg biznisa iz oblasti uslužne proizvodnje čipova i silicijuma, u čija postrojenja na teritoriji Amerike i Evrope ulaže ogroman novac. Ubuduće “Foundry Service” ili proizvodnja čipova i silicijuma će biti glavna delatnost kompanije Intel.  

Plan je da postane vodeća kompanija na ovom polju i preotme primat tajvanskoj kompaniji TSMC. U tom pogledu su  napravljene velike investicije kako na polju proizvodnih postrojenja, tako i na razvoju novih tehnologija koje će rezultirati 18A proizvodnim procesom u kome će se veličina tranzistora meriti angstrom (0.1 nm) jedinicima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi